Cele mai citite
 


Un laborator olandez a creat un virus mutant al gripei aviare, statele occidentale 'vigilente'
vineri, 9 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 9 dec /Agerpres/- Miniştrii sănătăţii din principalele state occidentale, reuniţi vineri la Paris, s-au declarat 'vigilenţi' în urma creării în condiţii de laborator a unui virus mutant al gripei aviare potenţial periculos pentru om, a declarat ministrul francez Xavier Bertrand, transmite AFP.
'O mare vigilenţă se impune. Este o problemă de care am vorbit mult în această dimineaţă' a declarat ministrul francez al sănătăţii după încheierea unui reuniuni a Iniţiativei mondiale pentru securitate sanitară (GHSI), organizaţie ce reuneşte statele din G7, Mexicul, Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi are ca obiectiv schimbul de informaţii asupra ameninţărilor sanitare.

Un laborator olandez condus de profesorul Ron Fouchier, care face parte din centrul medical Erasmus din Rotterdam, a anunţat în luna septembrie că a creat un virus mutant al gripei aviare H5N1 transmisibil între mamifere şi potenţial periculos pentru om.

Comisarul european însărcinat cu sănătatea, John Dalli, a explicat la conferinţa de presă de după reuniune că autorităţile olandeze au asigurat Comisia Europeană de 'stocarea virusului în siguranţă' şi că cercetările s-au realizat după ce au fost acordate 'autorizaţiile necesare'. Dar 'trebuie să ne asigurăm că datele rezultate în urma acestor cercetări se află sub control şi nu prezintă nici un detaliu sensibil', a subliniat comisarul european.

Până în prezent, 60% dintre oamenii atinşi de virusul gripei aviare H5N1 şi-au pierdut viaţa, dar numărul deceselor înregistrate pe plan mondial este de numai 350, întrucât numărul celor care l-au dobândit a fost redus în mare parte şi datorită faptului că virusul nu se poate transmite de la om la om. Însă în cazul virusului mutant situaţia pare a fi diferită. 'Am descoperit că transmiterea virusului între oameni chiar este posibilă şi se poate petrece mai uşor decât credeam', a avertizat cercetatorul olandez.AGERPRES/(Sorin Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA OMS anticipează o 'creştere semnificativă' a numărului de cazuri de infecţie cu Zika în regiuni încă neafectate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luni că numărul de cazuri de infecţie cu virusul Zika ar putea creşte în mod semnificativ în lunile următoare în zone ale lumii care nu au fost încă afectate de virus, inclusiv în Europa, informează agenţia France Presse.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că a descoperit un nou virus asemănător cu SARS Un nou virus din aceeaşi familie cu virusul SARS care a cauzat moartea a 800 de persoane în 2002 a fost identificat în Marea Britanie la un bărbat care s-a aflat recent în Arabia Saudită, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 'profund îngrijorată' de virusul mutant al gripei aviare Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a declarat sâmbătă 'profund îngrijorată' de cercetările desfăşurate în laborator privind un virus mutant al gripei aviare H5N1, informează AFP.
VIRUSUL ZIKA OMS a îndemnat la prudenţă privind legătura dintre virus şi sindromul Guillain-Barre Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat marţi la prudenţă cu privire la legătura făcută între virusul Zika şi sindromul Guillain-Barre, care a făcut trei victime în Columbia, relatează AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.
Comisia Europeană prezintă criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide. Potrivit criteriilor stabilite de Bruxelles, care se bazează pe definiţia dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) perturbatorilor...