Cele mai citite
 


Trei femei primesc sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace
duminică, 11 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf, compatrioata sa Leymah Gbowee şi yemenita Tawakkol Karman, figură de prim rang a 'primăverii arabe', vor primi sâmbătă, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace, care le-a fost decernat pentru a sublinia rolul femeilor în rezolvarea conflictelor, relatează AFP.
Comitetul Nobel a anunţat pe 7 octombrie atribuirea premiului celor trei femei - o tripletă istorică - 'pentru lupta lor neviolentă în favoarea securităţii femeilor şi a drepturilor acestora de a participa la procesele de pace'.

La o conferinţă de presă susţinută vineri la Institutul Nobel, laureatele au adus un omagiu femeilor care, spune ele, nu sunt numai victime ale conflictelor, ci şi cele care contribuie de acum în mod decisiv la rezolvarea lor. 'A trecut vremea când femeile erau victime. Femeile sunt acum la conducere. Nu numai la conducerea ţărilor lor sau a luptelor, ci sunt şi lideri ai lumii', a spus Tawakkol Karman.

Prima femeie arabă care primeşte Premiul Nobel pentru Pace, dna Karman, ziaristă de 32 de ani, a fost una din forţele motrice ale mişcării care cere de la începutul anului plecarea preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, la putere de 33 de ani.

Realeasă luna trecută, după ce a fost prima femeie aleasă democratic în fruntea unui stat african, în 2005, dna Johnson încearcă să vindece rănile unei ţări care poartă încă urmele celor 14 ani de război civil (1989 - 2003), în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 250.000 de oameni. Imediat ce a fost realeasă, i-a încredinţat compatrioatei şi colegei sale de premiu Leyman Gbowee sarcina de a conduce o iniţiativă de reconciliere naţională.

Lucrător social devenit 'luptător pentru pace', dna Gbowee a iniţiat o mişcare paşnică a femeilor care, printr-o originală 'grevă a sexului', a contribuit la sfârşitul războiului civil, în 2003.

Premiul le va fi înmânat de preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, în cadrul unei ceremonii care va începe la 12h00 GMT la primăria din Oslo. Premiul constă într-o medalie de aur, o diplomă şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (circa un milion de euro), pe care laureatele îl vor împărţi în trei părţi egale.

Premiile Nobel pentru literatură, chimie, fizică, medicină şi ştiinţe economice vor fi înmânate în aceeaşi zi, la Stockholm.AGERPRES/(Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suedia: Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, pledoarie pentru educaţie Ceremonia de decernare a premiilor Nobel pentru Fizică, Chimie, Medicină, Literatură şi Economie, desfăşurată miercuri la Stockholm, s-a transformat într-o pledoarie pentru educaţie, transmite EFE.
Laureaţii Nobel din acest an îşi primesc miercuri premiile Regele Carl Gustaf al Suediei va înmâna miercuri Premiile Nobel laureaţilor în cinci domenii din acest an - zece bărbaţi şi o femeie - într-o ceremonie ce va avea loc în cursul după amiezii la Stockholm, în prezenţa a peste 1.500 de persoane.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Oprea: Am dat sarcină domnului Arafat să verifice modul de acţiune în cazul femeii care s-a sinucis Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat să verifice modul în care s-a acţionat de către autorităţile abilitate în cazul femeii care s-a sinucis vineri în Capitală, după ce a stat...
Cercetările din chimie în lupta contra cancerului au evoluat mult, spune prof. univ. Cristian Silvestru Profesorul universitar dr. Cristian Silvestru de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai, membru corespondent al Academiei Române, a declarat, pentru AGERPRES, că în ultimele două decenii, chimia a cunoscut o diversificare deosebită.
DOCUMENTAR: Decernarea Premiilor Nobel Ceremonia oficială de înmânare a Premiilor Nobel se desfăşoară anual la 10 decembrie la Concert Hall, în capitala suedeză, Stockholm - ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel (1896).Ceremonia este urmată de un dineu de gală organizat la sediul primăriei din Stockholm...