Cele mai citite
 


Arad: ISU continuă operaţionalizarea modulelor SMURD
sâmbătă, 12 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean 'Vasile Goldiş' Arad a continuat şi în acest an operaţionalizarea modulelor SMURD, astfel că, în prezent, în judeţ funcţionează cinci asemenea module, numărul lor urmând să crească cu încă două unităţi, până la finele acestui an.

După cum informează lt. col. Ilie Costache, adjunct al comandatului ISUJ Arad, bazele înfiinţării unui serviciu de tip SMURD şi la Arad s-au pus în anul 2007, când,
datorită bunei colaborări dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi Consiliul Judeţean Arad, s-au achiziţionat trei ambulanţe de tip B2, valorând fiecare câte 75.000 de euro, finanţarea fiind asigurată printr-un proiect al administraţiei judeţene.
Potrivit sursei citate, în data de 17 aprilie 2008 a fost operaţionalizat primul modul SMURD din judeţ, în cadrul Gărzii de intervenţie Chişineu Criş (pe DN 79), în cursul aceluiaşi an mai fiind operaţionalizate modulele SMURD din cadrul Secţiilor de intervenţie Bârzava (pe DN 7) şi Sebiş (pe DN 79 A), respectiv din cadrul Detaşamentului Arad, primele trei module fiind dotate cu ambulanţe de tip B2, în vreme ce al patrulea a fost dotat cu o ambulanţă de tip C1.
Dezvoltarea sistemului SMURD la nivel judeţean a continuat şi în acest an, astfel că, începând cu data de 10 martie, au fost operaţionalizate modulele din cadrul Secţiei de intervenţie Ineu (pe DN 79 A şi DJ 792) şi al Gărzii de intervenţie Gurahonţ (pe DN 79 A).
'Următorul pas, operaţionalizarea primului SMURD din judeţul Arad ce va funcţiona în subordinea unui consiliu local, care va asigura şi finanţarea Serviciului Mobil de Urgenţă şi Reanimare, este prevăzut tot pentru acest an, cel târziu până la data de 15 octombrie. Este vorba de SMURD Nădlac (pe DN 7), dotat prin Ministerul Sănătăţii cu o ambulanţă de tip B, serviciul fiind încadrat, conform organigramei, cu nouă paramedici care au urmat cursul de prim ajutor medical organizat în acest an de către ISU Banat al judeţului Timiş', a precizat lt. col. Ilie Iordache.
O altă localitate dispusă să susţină un modul SMURD este comuna Vinga (pe DN 69). 'Aceasta a primit prin Ministerul Sănătăţii o ambulanţă de tip B2 şi a angajat 11 paramedici, care vor urma în luna octombrie cursul de prim ajutor, după care modulul va putea fi operaţionalizat, întregul judeţ urmând să aibă asigurată asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească', a mai a adăugat adjunctul comandatului ISUJ Arad.
Conceptul SMURD a fost introdus în România începând din anul 1990, la Târgu Mureş, sub coordonarea medicului român de naţionalitate palestiniană, Raed Arafat, sub denumirea de SMUR (Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare).
În anul 1993, urmare lărgirii pregătirii pompierilor militari în noi domenii de activitate, SMUR devine SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare). Urmare dezvoltării continue, serviciul a devenit tot mai eficient, echipajele SMURD putând rezolva în prezent, prin dotare şi pregătire, urgenţe care pot pune în pericol viaţa pacienţilor, de la accidente rutiere la infarcte miocardice sau stopuri respiratorii.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: Aproape 1.500 de solicitări în ultimele 24 de ore; 784 au fost urgenţe Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat în ultimele 24 de ore aproape 1.500 de solicitări, a precizat marţi pentru AGERPRES managerul instituţiei, Alis Grasu.
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: 1.400 de solicitări în ultimele 24 de ore; 662 au fost urgenţe Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.400 de solicitări, a declarat miercuri pentru AGERPRES managerul instituţiei, medicul Alis Grasu.
Ministerul Sănătăţii: 85 de milioane de lei pentru serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
Satu Mare: Subprefectul cere suplimentarea personalului de la Urgenţe şi Ambulanţă, pe perioada caniculei Subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas, a cerut marţi suplimentarea personalului de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi a celui de la Ambulanţă pe perioada caniculei, judeţul fiind sub Cod portocaliu.
Serviciul de Ambulanţă Vaslui, pregătit pentru perioada caniculei Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a luat măsurile necesare pentru a putea interveni în cazul unor urgenţe cauzate de temperaturile ridicate anunţate pentru această perioadă. Potrivit managerului SAJ Vaslui, Aurora Popa, în toate staţiile din judeţ au fost trimise informări cu...