Cele mai citite
 


Timiş: PNL ar putea depune o moţiune simplă pe Sănătate
sâmbătă, 12 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deficitul estimat din Sănătate, până la finele acestui an, este de aproximativ un miliard de euro, sumă care nu include salariile medicilor, ci nevoile de sănătate ale populaţiei, de aceea PNL va depune o moţiune simplă pe Sănătate, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Horia Cristian.
'Preşedintele Casei Naţionale de Sănătate mi-a dat dreptate, estimând deficitul procentual la 30% din necesarul de trei miliarde de euro pe anul în curs', a spus deputatul.

Potrivit parlamentarului liberal, bugetul minim necesar ar fi de patru miliarde de euro pe an, dar criza a dus la diminuarea acestuia, până la circa trei miliarde de euro. Situaţia dramatică din economie, care a dus la disponibilizări şi, concomitent, la scăderea numărului contribuabililor la fondul de sănătate, a făcut ca încasările destinate acestui sector să fie sub minimul estimat de guvernanţi.

'Este sarcina acestui Guvern, respectiv, a premierului şi a ministrului Finanţelor, să găsească aceste resurse pentru a face rectificarea bugetară la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a fondului de asigurări sociale de sănătate. Guvernul are sarcina constituţională şi morală să găsească aceşti bani pentru a acoperi nevoile de sănătate ale românilor', a explicat deputatul.

Horia Cristian a criticat şi sistemul românesc de învăţământ medical, în special, cel rezidenţial, care nu dă medici de calitate, lucru confirmat de câteva recente aprecieri nefavorabile ale specialiştilor francezi la adresa medicilor români plecaţi să muncească în Franţa. Cel mai mare deficit, în opinia liberalului, este faptul că tinerii rezidenţi nu sunt lăsaţi să facă, spre exemplu, operaţii în timpul rezidenţiatului, ci întocmesc doar fişele de observaţie, iar la operaţii, doar asistă, nu participă efectiv.

'Este un mod feudal în care se desfăşoară activitatea în spitalele universitare, care nu garantează niciun fel de calitate a pregătirii rezidenţilor. De aceea, am făcut două amendamente la Legea Educaţiei, la capitolul de Învăţământ medical superior', a spus Cristian. Unul dintre amendamente vizează admiterea în învăţământul rezidenţial, care trebuie să se facă ţinând cont de vocaţia medicilor, iar cel de-al doilea amendament se referă la ieşirea din acest ciclu, care trebuie să se dea într-un alt centru universitar decât cel în care rezidentul a urmat învăţământul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Se reduce durata de pregătire prin rezidenţiat în unele specialităţi Medicii vor avea nevoie de mai puţini ani pentru a se titulariza într-o specialitate, având în vedere că, începând cu concursul din acest an, se va reduce durata de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Preşedintele PC: Vom depune mâine în Parlament o nouă moţiune pe tema etnobotanicelor Parlamentarii Uniunii Social Liberale vor depune marţi, în Parlament, o nouă moţiune pe tema etnobotanicelor, cu un alt titlu, a anunţat, luni, preşedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin.
Pregatire academica si burse pentru elevii de liceu romi pasionati de medicina Programul de Dezvoltare Personala Profesionisti romi in domeniul medical lanseaza a doua sesiune de inscrieri in cadrul programului de TUTORAT SI BURSE adresat liceenilor romi care isi doresc ca anul viitor sa sustina examenul de admitere in cadrul unei institutii de invatamant din domeniul medicinei...
Parlament: Deputaţii şi senatorii au respins în această săptămână moţiunea de cenzură (sinteză) Moţiunea de cenzură "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD" a fost respinsă luni de plenul Parlamentului cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă şi două anulate.
Opoziţia bulgară a depus o moţiune de cenzură pe politica anticriză a guvernului Sofia, 10 iun - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Partidul socialist bulgar şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce) au depus vineri, la parlament, o moţiune de cenzură pe politica anticriză a guvernului.
Duşa: Avem deficit de medici militari; numărul de locuri la Institutul de Medicină Militară va fi mai mare Numărul de locuri la Institutul de Medicină Militară, atât la secţia din Bucureşti, cât şi la cea din Târgu Mureş, va fi mai mare începând cu anul de învăţământ 2016 - 2017, având în vedere că sistemul medical militar se confruntă cu un deficit de medici, a declarat miercuri ministrul Apărării Naţionale...