Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: S-au înmulţit cazurile de trichineloză la porc
miercuri, 14 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste zece porci infectaţi cu parazitul Trichinella Spiralis au fost descoperiţi în ultimele trei săptămâni de angajaţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, în baza analizelor de laborator efectuate.
Dacă până la sfârşitul lunii noiembrie în tot judeţul fuseseră găsiţi doar doi porci infestaţi cu trichineloză, în ultimele săptămâni numărul acestora a crescut de aproape şase ori.
Potrivit directorului DSVSA Bistriţa-Năsăud, Romulus Biţa, la această dată sunt raportate 13 cazuri de acest tip, din care cinci la Sângeorz-Băi, câte două la Maieru şi Nuşeni şi câte unul la Livezile, Budacu de Jos, Chiraleş şi Beclean.
Din fericire, proprietarii porcilor infestaţi cu Trichinella Spiralis nu au apucat să consume carnea şi produsele preparate din carnea de porc, astfel că nu au fost înregistrate probleme de sănătate la om.
"Proprietarii de porcine s-au prezentat la medicul veterinar cu proba pentru analiză. După confirmarea diagnosticului, s-au confiscat carnea şi produsele din carne de porc, iar proprietarii vor primi despăgubiri", a precizat Romulus Biţa.
Examinarea trichineloscopică costă şapte lei prin metoda examinării directe, 14 lei prin metoda digestiei artificiale în cadrul laboratorului DSVSA şi circa 15 lei la medicii veterinari de libera practică. Proprietarii animalelor au obligaţia ca, odată cu proba adusă la examinare, să predea medicilor veterinari crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din baza naţională de date. AGERPRES/(AS - Tina Ţucui)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Patru porci bolnavi de trichineloză, depistaţi în ultimele două săptămâni Patru porci bolnavi de trichineloză au fost depistaţi de veterinari în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimele două săptămâni, în urma sacrificării, însă din fericire niciunul dintre proprietari nu a apucat să consume carnea înainte de a primi rezultatul analizelor de laborator, potrivit datelor comunicate...
Vaslui: Direcţia Sanitar Veterinară, acţionată în instanţă Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a fost dată în judecată de membrii unei familii care s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce ar fi consumat de porc despre care angajaţii unui laborator al instituţiei au spus că nu este infestată trichinella spiralis. Oamenii...
Dolj : Opt cazuri de trichineloză descoperite de inspectorii DSVSA Craiova, 19 dec /Agerpres/ - Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj au descoperit, în urma examenelor de laborator, că din cele aproximativ 790 de probe de carne de porc verificate până, luni, la nivelul autorităţii, opt au fost infestate cu Trichinella...
Mehedinţi: Porci sacrificaţi pentru că au fost depistaţi cu trichinella spiralis Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi, dr.Adriana Ganea, a declarat marţi pentru AGERPRES că în două localităţi din judeţ s-au înregistrat primele cazuri de infestare a porcilor cu trichinella spiralis.
Bistriţa-Năsăud: Porcul care a îmbolnăvit 14 persoane, infestat cu Salmonella Bistriţa, 31 aug /Agerpres/ - Produsele din carne de porc care au băgat în spital 14 persoane din comuna bistriţeană Petru Rareş era infestată cu Salmonella, au confirmat rezultatele de laborator efectuate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud.
Suceava: 16 persoane suspecte de trichineloză după ce au mâncat carne de mistreţ Un număr de 16 persoane care au consumat preparate din carne de mistreţ la o stână de pe Masivul Rarău sunt suspectaţi că s-au îmbolnăvit de trichineloză, a declarat presei, joi, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru.