Cele mai citite
 


Bazac: România trebuie să construiască cel puţin opt spitale regionale
sâmbătă, 12 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş că ar prefera să existe în România 150 de spitale bune, decât 431 de spitale aflate într-o profundă stare de subfinanţare şi că inclusiv pe acest considerent îşi va axa atenţia pe construirea spitalelor regionale.
'Cred că putem spune că avem cel puţin trei spitale în România care sunt de nivel european: Spitalul de Urgenţă Floreasca, Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca şi Institutul Inimii de la Târgu Mureş. Sigur că nu sunt suficiente. Există în strategia Ministerului Sănătăţii realizarea unor institute de urgenţă regionale, care să cuprindă mai multe spitale de urgenţă şi instituţii medicale unde se realizează acte medicale de înaltă performanţă şi, repet, este una dintre priorităţile mele ca în România, începând cu 2010, să înceapă construcţia a cel puţin opt spitale regionale, dintre care unul va fi la Târgu Mureş. Decizia în legătură cu acest spital este un fapt, nu mai este o aşteptare. Mi-aş dori ca împreună cu secretarul de stat Frătean (Alexandru Petru Frătean de la MMPS, liderul PSD Mureş - n.r.) să avem oportunitatea ca până la sfârşitul acestui an să punem piatra de temelie la acest spital', a afirmat ministrul.

'Programul pe care l-a început Eugen Nicolăescu cuprindea 28 + 11 spitale, din care 11 în judeţul Mureş. Era un program foarte ambiţios şi eu am spus de la bun început că voi continua programele care sunt prioritare pentru România, indiferent cine le-a început, dar măsura în care ele sunt sustenabile şi pot fi finanţate. Evident, aşa cum începuse acest program, extrem de ambiţios, de dezvoltare a infrastructurii, ar fi fost nevoie să alocăm, an de an, trei miliarde de euro pentru construcţia acestor spitale, timp de cinci ani şi pot să vă spun că lucrul acesta nu-l face nici SUA, nici măcar o ţară europeană şi evident trebuie să fim realişti, un asemenea program nu era deloc sustenabil', a afirmat Bazac.

Acesta a precizat că împreună cu experţi de la Banca Mondială s-a făcut o evaluare a acestui program de investiţii, în funcţie de indicatorii stării de sănătate, starea de natalitate, morbiditatea, patologia. Bazac susţine că pe baza acestor indicatori s-a ajuns la concluzia reducerii numărului de spitale la 15, din care opt vor fi finanţate de la bugetul statului, iar şapte dintre ele vor fi finanţate în parteneriat public-privat.

'Cele care se vor realiza în parteneriat public-privat au fost în special spitale din oraşe, unde există un potenţial investiţional important şi unde au apărut intenţii în legătură cu construcţia lor. Pentru centrele universitare, aşa cum este Mureşul, un spital regional de urgenţă este absolut necesar, pentru că adresabilitatea asistenţei medicale este foarte mare aici şi spitalele construite în urmă cu 20 de ani nu mai fac faţă. Trebuie să construim spitale care să corespundă anului 2010, care să fie acreditabile, în care putem trata cetăţeni ai UE. Pentru că până la urmă drepturile pacienţilor, care sunt stipulate într-o chartă aprobată de CE, prevăd anumite condiţii pe care un spital de importanţa unuia regional trebuie să le acorde cetăţenilo r europeni, dacă ne dorim ca o parte dintre spitalele din România să fie acreditate. De la 1 ianuarie 2011 suntem obligaţi să introducem spitalele din România în procesul de acreditare. Nu va fi un lucru simplu şi va fi unul de destul de lungă durată, dar este unica soluţie ca să ne putem permite să tratăm pacienţi din alte ţări în România, iar aceste tratamente să fie recunoscute şi ulterior decontabile', a precizat ministrul Sănătăţii.
Ion Bazac a mai arătat că pentru construirea spitalelor regionale vor fi folosite aceleaşi proiecte moştenite de la fostul ministru al Sănătăţii, iar singurul lucru modificat este numărul de paturi.

'În UE nu se mai construiesc spitale foarte mari. La Târgu Mureş era prevăzut unul de 900 de paturi, era un mamut şi din punct de vedere al circuitelor şi funcţionalităţii. Nu mai discut de faptul că România are un excedent foarte mare de paturi. Avem peste şase paturi/1.000 de locuitori, iar media europeană este de patru, deci ar trebui să ne punem problema să reducem în România 45.000 de paturi', a conchis Ion Bazac.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii anunţă scăderea preţurilor la compensate de la 1 februarie Ministrul Sănătăţii Publice, Ion Bazac, a anunţat, joi, la finalul întâlnirii cu producătorii, importatorii şi farmaciştii, că preţul la medicamentele compensate s-ar putea reduce cu 10% de la 1 februarie. (Sursa: Agerpres)
Ministrul Bazac a infirmat informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a infirmat, miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România, informaţie difuzată de o agenţie de presă şi preluată de mai multe televiziuni.
Declaraţie comună Voiculescu-sindicatele din sănătate: Oferta, un pas spre normalitatea remuneraţiei în sectorul sanitar Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi sindicatele din domeniu au semnat luni o declaraţie comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este...
UPDATE Declaraţie comună Voiculescu-sindicatele din sănătate: Oferta, un pas spre normalitatea remuneraţiei în sectorul sanitar Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi sindicatele din domeniu au semnat luni o declaraţie comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este...
Ion Bazac: Decizia de încetare a contractelor unor manageri de spitale nu este politică Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul sănătăţii, dr.Ion Bazac, susţine că "decizia de încetare a contractelor unora dintre managerii din spitalele publice nu este nici politică, nu aparţine nici ministrului Sănătăţii, ci comisiilor desemnate prin lege'', se arată într-un comunicat rmis, marţi, AGERPRES...
Ministrul Sănătăţii a prezentat noua politică a medicamentului Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, noua politică a medicamentului, subliniind că principalele obiective sunt creşterea accesului pacientului la tratamente moderne, încurajarea prescripţiei generice pe bază de Denumire Comună Internaţională (DCI) şi stabilirea...