Cele mai citite
 


Franţa : 5,5 % dintre locuitori au încercat deja să se sinucidă
miercuri, 14 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

În Franţa, aproape un deces din 50 are drept cauză sinuciderea, iar 5,5% dintre persoanele cu vârste între 15 şi 85 de ani declară că au avut deja o astfel de tentativă în cursul vieţii, relevă o anchetă a Barometrului de sănătate 2010, publicat marţi şi preluat de cotidianul Le Monde.

Numărul sinuciderilor este cunoscut prin analiza certificatelor de deces, chiar dacă este subestimat, însă tentativele nu fac obiectul unor înregistrări sistematice.

Potrivit anchetei, în 2009 au fost consemnate 10.464 de decese prin sinucidere, cifra fiind în scădere constantă în ultimii ani, dar menţinându-se foarte ridicată în comparaţie cu ţările vecine.

Bărbaţii reprezintă trei sferturi dintre victimele sinuciderilor (7.739 decese masculine faţă de 2.725 decese feminine).

În schimb, tentativele şi gândurile suicidare sunt mai frecvente în rândul femeilor, dintre care 7,6% au declarat că au avut o astfel de tentativă în timpul vieţii (faţă de 3,2% dintre bărbaţi), iar 4,4 că s-au gândit să comită acest gest (faţă de 3,4% dintre bărbaţi).

Acest aparent paradox se explică, printre altele, prin metodele alese, mai letale în cazul bărbaţilor (spânzurare, arme de foc ş.a.).

Prezenţa ideilor suicidare este maximă la grupa de vârstă 45-54 de ani (5%), care înregistrează şi cele mai multe victime (2.264 în 2009). Cel mai important factor de risc pentru apariţia gândurilor de sinucidere este faptul de a fi suferit violenţe (sexuale sau nu). Alţi factori asociaţi sunt faptul de a locui singur, şomajul, un nivel scăzut de venit, consumul de tutun şi, la femei, consumul cronic de alcool.

Potrivit unui studiu al Institutului de supraveghere sanitară (INVS), anual se înregistrează 90.000 de spitalizări provocate de tentative de sinucidere, însă numărul real al urgenţelor medicale din această cauză este estimat la 220.000. Ingerarea de medicamente este metoda la care se recurge cel mai frecvent, mai ales în cazul femeilor, dintre care cele mai expuse sunt adolescentele.

Ancheta oferă un bun punct de pornire epidemiologic pentru programul naţional de acţiune împotriva sinuciderilor, lansat în septembrie de guvern, a estimat profesorul de psihiatrie Jean-Louis Terra, în Buletinul epidemiologic săptămânal (BEH), apărut marţi.AGERPRES/(Irina Cristea)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos pentru sănătate (studiu) Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos, care creşte 'multiplică' riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activităţi, atât de apreciate de numeroase persoane, avertizează marţi ziarul 'Le Figaro'.
Poluarea aerului este responsabilă de 48.000 de decese pe an în Franţa Poluarea aerului dată de particulele fine este responsabilă de moartea a 48.000 de oameni în fiecare an în Franţa, ceea ce face din ea a treia cauză de mortalitate care poate fi prevenită după fumat şi alcool, potrivit unui studiu publicat marţi, citat de agenţia France Presse.
Franţa: 900 de accidente medicale zilnic în spitale, conform unui studiu Nouă sute de accidente medicale survin, în medie, în fiecare zi în spitalele şi clinicile din Franţa, relevă cea de-a doua anchetă naţională cu privire la evenimentele nedorite grave legate de îngrijiri (Eneis), dată publicităţii de Ministerul Muncii şi Sănătăţii şi preluată de cotidianul Le Monde.
Stresul la locul de muncă, resimţit de peste 50% dintre salariaţii europeni Stresul la locul de muncă este perceput drept un fenomen curent de peste 50% dintre salariaţi, în 31 de ţări europene. Printre cauzele invocate cel mai frecvent se numără reorganizarea sau nesiguranţa locului de muncă, supranormarea muncii, hărţuirea, subliniază Agenţia Europeană pentru Securitate şi...
Cancerul nu este rezultatul hazardului (studiu) Cancerul nu este rezultatul hazardului, avertizează sociologul Annie Thébaud-Mony într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde, în contextul în care în primele zile ale anului 2015 presa a difuzat mesajul potrivit căruia cancerul ar fi în mod esenţial rezultatul întâmplării. Potrivit sociologului...
Franţa va evalua riscurile ţigării electronice Ministrul francez al sănătăţii, Marisol Touraine, a anunţat marţi că a 'comandat o anchetă' pe subiectul ţigărilor electronice pentru a face o evaluare în contextul în care sute de mii de francezi încearcă să renunţe la fumat, transmite AFP.