Cele mai citite
 


Operaţie de implant cohlear la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
miercuri, 14 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a fost realizat marţi un implant cohlear efectuat pentru prima dată cu electrod perimodiolar ce asigură un contact electric perfect între implant şi terminaţiile nervului auditiv.
Dr. Adrian Tudor, şeful compartimentului de audiologie al spitalului, a subliniat că implantul este unul special de proteză auditivă utilizat pentru copiii şi adulţii cu hipoacuzie bilaterală severă, profundă, adică pentru acei pacienţi care nu se descurcă în conversaţii nici cu ajutorul celor mai puternice proteze auditive.
"Implantul cohlear spre deosebite de protezele auditive tradiţionale duce informaţiile sonore direct la nervul auditiv prin curenţi electrici slabi, fără a străbate calea convenţională formată din urechea externă, medie şi internă", a detaliat medicul.
El a subliniat că beneficiile unui astfel de implant cohlear sunt enorme pentru că duce pragul auditiv spre valori normale, îmbunătăţeşte perceperea vorbirii, favorizează dezvoltarea şi producerea vorbirii şi îmbunătăţeşte labiolectura (mişcarea buzelor) în cazul copiilor implantaţi la vârste mai mari.
Dr. Adrian Tudor a spus că micuţul pacient care a suferit intervenţia are aproape 6 ani şi a fost diagnosticat în urmă cu un an, când s-a încercat o protezare auditivă, însă fără succes. Potrivit medicului, copilul are o soră mai mare cu o hipoacuzie mai redusă şi a răspuns mai bine la protezare.
"El va merge după şapte zile acasă, iar aici va rămâne 30-40 de zile după care va reveni pentru activarea implantului", a subliniat dr. Tudor, reliefând că acest lucru nu este foarte uşor de făcut, ci se face pas cu pas pe o perioadă de şase ani pentru a putea fi reintegrat.
Dr. Adrian Tudor a făcut referire la faptul că în România ar trebui să se facă screening pentru a vedea care este dimensiunea acestei afecţiuni, iar orice copil care se naşte ar trebui să fie testat la 48 de ore de la naştere.
În Europa acest lucru se face numai pentru copiii care au factor de risc, iar un screening pentru toţi copiii se face numai în maternităţile private.
Cazurile de hipoacuzie sunt în general genetice, dar pot fi şi post-natale după un tratament îndelungat cu gentamicină sau pot apărea şi din cauza stresului la naştere.
Dr. Lucian David a subliniat la rândul său că ar trebui să se facă până la 100 de implanturi cohleare pe an, dar că lipsa finanţării face ca unităţile sanitare să realizeze între 35 şi 40, iar restul de copii rămân surdo-muţi.
Programul de implant cohlear nu acoperă nevoile, a mai spus medicul, şi din păcate decizia pentru cei care pot beneficia de un implant revine medicilor, ceea ce este incorect.
Lipsa fondurilor îi pune pe medicii specialişti într-o postură dureroasă, să aleagă cine beneficiază şi cine nu, a adăugat dr. Lucian David. El a mai spus că în cel mai bun an când au fost suficienţi bani s-au realizat 75 de implanturi la o nevoie de 4.000 de copii.
Dr. Adrian Tudor a evidenţiat că în cazul unor astfel de intervenţii munca în echipă şi în mod deosebit a logopedului este foarte importantă, arătând şi importanţa extraordinară pe care o are familia care trebuie să vorbească cu copilul, altfel implantul se face degeaba. Dr. Tudor a dat exemplul unor copii cu astfel de afecţiuni care după implant cântau la pian şi chiar vorbeau.
În opinia dr. Tudor ar trebui ca Ministerul Muncii să redirecţioneze o parte din bani către Ministerul Sănătăţii, astfel s-ar face economii foarte mari care se pot recupera în trei - patru ani.
Standardul în lume este însă ca implantul să se facă atunci când copilului are un an - un an şi jumătate.
Managerul Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Enescu, a menţionat că s-a implicat în acest program tocmai datorită nevoii foarte mari de fonduri şi el şi echipa sa au căutat sponsori pentru a ajuta o parte dintre copii, dar acest efort nu este suficient şi trebuie făcut de cât mai multe unităţi sanitare. În opinia sa, ar trebui să se implice şi societatea prin sponsorizări. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un nou implant cohlear va fi realizat la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" Medicii de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti vor realiza luni un nou implant cohlear la o fetiţă în vârstă de 11 ani diagnosticată cu hipoacuzie neurosenzorială.
Premieră în România: Implant cohlear bilateral realizat unui sugar de nouă luni cu hipoacuzie profundă O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România, un sugar în vârstă de nouă luni, cu hipoacuzie bilaterală profundă, intervenţie ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, Clinica ORL.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu', un succes Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat luni la Spitalul de Copii ''Grigore Alexandrescu'' din Bucureşti, în cazul unei fetiţe de 11 ani, diagnosticate în urmă cu 6 luni cu hipoacuzie neurosenzorială cu scădere pe frecvenţele medii şi înalte peste 85 de decibeli, a fost un succes, potrivit...
Implant cohlear la o fetiţă de doi ani şi şase luni La Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu' o echipă complexă alcătuită din chirurgi, audiologi, ORL-işti, logopezi, specialişti în implant cohlear au realizat, pentru prima dată în această unitate medicală de pediatrie, un implant cohlear la o fetiţă de doi ani şi şase luni, diagnosticată în 2008 cu...
Cluj: Patru maternităţi vor fi dotate cu aparate de depistare a cazurilor de sugari cu hipoacuzie Patru maternităţi din Transilvania vor fi dotate cu aparate care permit testarea nou-născuţilor şi depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profundă.