Cele mai citite
 


Paludismul a ucis 655.000 de persoane în 2010, mai ales copii africani
miercuri, 14 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deşi în scădere, paludismul a cauzat moartea a 655.000 de persoane în 2010, în mare parte în Africa, iar 86% din decese s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, potrivit raportului anual cu privire la plaudism dat publicităţii marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.
Acest bilanţ reprezintă un recul de 5% în raport cu 2009. OMS a recenzat în 2010 un număr de 216 milioane de episoade de paludism pe plan mondial, dintre care 81% în regiunea Africii.

Din anul 2000, rata mortalităţii cauzate de paludism a scăzut cu 26%, un progres 'major' potrivit OMS, dar sub obiectivul de -50% fixat de organizaţie.
OMS şi-a revizuit obiectivele la orizontul anului 2015: 'reducerea practic la zero a numărului de decese cauzate de această maladie' şi 'reducerea cu 75% a numărului de cazuri de astfel de îmbolnăviri pe plan mondial'.

Organizaţia doreşte, de asemenea, eliminarea până în 2015 a paludismului în încă zece ţări, în raport cu o listă stabilită în 2008, şi în Europa.

Pentru a finanţa lupta împotriva acestei maladii, organizaţiile internaţionale au pus la dispoziţie circa două miliarde de dolari, o sumă foarte mare, potrivit OMS, situată însă sub cele cinci miliarde de dolari de care este nevoie.

Cu aceste fonduri, ţările endemice au avut posibilitatea de a cumpăra pânze contra ţânţarilor impregnate cu insecticide (MII). În Africa subsahariană, circa 50% din familii dispuneau în 2011 de astfel de apărători, faţă de numai 3% în anul 2000.

Dintre cele 99 de ţări afectate de paludism, 43 au înregistrat o diminuare de peste 50% a numărului de cazuri declarate în ultimii zece ani.

Referitor la boala propriu-zisă, directorul general al OMS, Margaret Chan, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de 'rezistenţa paraziţilor la medicamentele împotriva paludismului', considerând că este vorba de 'un pericol real' pentru viitor.

În ceea ce priveşte finanţările viitoare, OMS sugerează ţărilor afectate de această maladie adoptarea unei taxe pe biletele de avion, care să fie destinată luptei împotriva paludismului.

OMS mai semnalează că, înainte de administrarea tratamentului, diagnosticul trebuie să fie confirmat printr-un test. Numărul testelor furnizate de fabricanţi a crescut de la 45 de milioane în 2008 la 88 de milioane în 2010.

Regiunea Europei a fost puţin afectată de paludism în 2010, înregistrându-se 176 de cazuri.

Potrivit estimărilor, paludismul ameninţa în 2010 aproximativ 3,3 miliarde de persoane pe plan mondial. Dintre acestea, 2,1 miliarde aveau un risc slab de a contracta maladia, iar 94% dintre ele trăiau în afara regiunii Africii. Restul de 1,2 miliarde de persoane, care erau expuse unui risc ridicat, trăiau în majoritate în Africa (47%) şi în Asia de Sud-Est (37%).

Şase ţări (Nigeria, Republica Democrată Congo, Burkina Faso, Mozambic, Cote d'Ivoire şi Mali) totalizează 60% din decesele cauzate de paludism.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă.
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Peste o jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza malariei (raport OMS) Mai mult de jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza malariei, în pofida eforturilor de a preveni şi eradica această boală ce loveşte în special Africa, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu două zile înainte de marcarea Zilei mondiale de luptă contra malariei.
Ziua mondială de luptă împotriva malariei Ziua mondială de luptă împotriva malariei, marcată anual la 25 aprilie, a fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la cea de a 60-a sesiune a sa, din mai 2007. Această zi îşi propune ca prin acţiunile organizate cu acest prilej să conştientizeze populaţia asupra pericolului pe care îl reprezintă...
Ziua mondială de combatere a malariei Ziua mondială de combatere a malariei se marchează în fiecare an la 25 aprilie şi a fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la cea de a 60-a sesiune a sa, din mai 2007.
Alertă OMS: Numărul adulţilor cu diabet a crescut de patru ori în ultimii 35 de ani Circa 422 milioane de adulţi din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază "amploarea enormă" a acestei boli cronice al cărei...