Cele mai citite
 


Închiderea şcolilor, eficientă la începutul epidemiei de gripă H1N1, potrivit OMS
sâmbătă, 12 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Închiderea şcolilor pentru a frâna propagarea gripei H1N1 este eficientă mai ales la începutul epidemiei, înainte ca 1% din populaţie să fie afectată, indică Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, într-un comunicat dat publicităţii vineri la Geneva, citat de AFP.

'Momentul închiderii şcolilor este de o importanţă crucială /.../ Experienţa a demonstrat rolul şcolilor în amplificarea transmiterii virusului pandemic, atât în şcoli, cât şi în rândul populaţiei', relevă OMS.

'În condiţii ideale, închiderea şcolilor poate reduce nevoia de îngrijiri cu circa 30-50% în vârf de epidemie. Dimpotrivă, dacă decizia intervine prea târziu în procesul de propagare în rândul populaţiei, reducerea în transmiterea virusului este foarte limitată', explică OMS.

'Încetinind viteza de propagare, închiderea şcolilor ar permite, de asemenea, să se câştige timp pentru ca statele să pregătească mai bine, să constituie stocuri de vaccinuri, de medicamente antivirale, sau să ia alte măsuri', adaugă organizaţia mondială.

Aceasta recomandă să fie bine cântărite avantajele şi inconvenientele unei decizii de închidere a şcolilor. 'Principalul cost economic provine din absenteismul părinţilor, care trebuie să rămână acasă pentru a-şi îngriji copiii', studiile estimând că închiderea instituţiilor şcolare poate duce la absenteismul a 16% din forţa de muncă, mai scrie OMS.

Recomandările sale intervin în timp ce emisfera nordică se pregăteşte pentru al doilea val de gripă H1N1 odată cu venirea sezonului rece, perioadă care coincide cu reînceperea anului şcolar.

Punerea la punct şi fabricarea de vaccinuri împotriva virusului pandemic continuă în ritm accelerat, după ce 2.837 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma contaminării cu noul virus gripal, conform celui mai recent bilanţ OMS, dat publicităţii săptămâna trecută.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Profesorii, elevii şi părinţi, informaţi prentru prevenirea gripei Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, luni, în toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti, o adresă cu privire la Planul de măsuri privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripa A/H1N1, conţinut în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1094/10.09.2009, informează...
Ţările din G7, Mexicul şi CE vor conlucra în continuare în combaterea pandemiei de gripă A(H1N1) Miniştrii sănătăţii din ţările membre ale G7 (principalele state industrializate ale lumii) şi din Mexic, comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou şi ministrul sănătăţii din Suedia (ţara ce deţine preşedinţia semestrială a UE), Maria Larsson, au semnat vineri la Bruxelles o declaraţie în...
Virusul AH1N1, contractat de nouă persoane în şase zile Virusul AH1N1 a afectat în perioada 31 august - 6 septembrie nouă oameni, totalul persoanelor infectate la nivel naţional ajungând la 316, informează un comunicat remis luni de Ministerul Sănătăţii.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu A/H1N1 a ajuns la 307 în România Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a anunţat că, în perioada 24-30 august, au fost raportate 26 de noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, numărul persoanelor depistate cu noul virusul gripal confirmate pe teritoriul României ajungând la 307, potrivit unui comunicat...
Virusul A(H1N1) a devenit predominat în lume Geneva /Elveţia/, 29 aug /Agerpres/ - Virusul A(H1N1), care a ucis circa 2.200 de persoane în 177 de ţări, a devenit virusul gripal dominant în lume, depăşind gripa sezonieră, a avertizat - vineri, într-o notă - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, potrivit AFP.
Institutul Cantacuzino va produce vaccinul gripei noi Bucureşti, 11 aug /Agerpres/ - "Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal implicat în actuala pandemie şi, în momentul de faţă, se găseşte în etapa studiilor...