Cele mai citite
 


Caraş-Severin: Sindicaliştii sunt împotriva desfiinţării CJAS-urilor
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin din acest an a adus în discuţie un subiect care a iscat controverse.
Reprezentanţii sindicatelor sunt împotriva ideii de desfiinţare a Caselor de Asigurări de Sănătate şi a introducerii sistemului privat.
Toţi cei prezenţi la şedinţă au fost de acord cu faptul că sistemul actual de sănătate este unul cu probleme, însă, după cum a afirmat preşedintele BNS Caraş-Severin, Nicolae Drăgan, reforma sistemului de sănătate se doreşte a se face prin desfiinţarea caselor de asigurări şi introducerea sistemului privat de asigurări pentru sănătate.
În aceste condiţii, va creşte contribuţia populaţiei pentru sănătate, iar pachetul de bază pentru pacienţii fără posibilităţi financiare se va reduce cu 40%, după cum a subliniat Mirela Zeman, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
'Cel mai greu va fi pentru pensionari. În întreaga ţară sunt aproximativ şase milioane de pensionari dintre care, 1,5 milioane au venitul minim de 350 lei. Din aceşti bani vor trebui să-şi plătească şi asigurările private. Noi, sindicaliştii, nu înţelegem de ce este nevoie de adoptarea unui sistem privat de asigurări de sănătate, inspirat din modelul olandez, când ar putea fi luat în considerare modelul german de asigurări, care oferă şi protecţie socială. Sper să nu asistăm, din nou, la o altă lege făcută pe genunchi', a spus Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraş-Severin.
Autorităţile judeţene au încercat să le explice celor prezenţi la şedinţă faptul că încă nu se ştie exact cum va arăta noua lege a asigurărilor de sănătate şi că aceasta va fi, oricum, supusă dezbaterii publice.
O altă noutate a legii sănătăţii o reprezintă introducerea, de la 1 ianuarie 2012, a co-plăţii. AGERPRES/(AS-Paula Neamţu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Caraş-Severin: Nou preşedinte la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Noul preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin este Tudoriţa Nicula, preşedinta filialei judeţene a femeilor social-democrate.
Managerul SJU Reşiţa, Dumitru Secăşan: Finanţarea pe trimestrul IV se poate rezolva prin onorarea contractelor de CJAS Cadrele medicale din Caraş-Severin sunt în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, printre cerinţele lor fiind salarii mai mari, condiţii de muncă mai bune şi alocarea a 6% din PIB pentru sistemul de sănătate, dar şi onorarea contractelor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate...
Neamţ: Sindicaliştii din sănătate pregătesc proteste împotriva desfiinţării DSP şi CJAS Sindicatele din sănătate se pregătesc de proteste ca urmare a anunţului făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit căruia direcţiile de sănătate şi casele judeţene de asigurări de sănătate 'vor fi desfiinţate'.
Caraş-Severin: Datorii ale CJAS, pentru programele naţionale de sănătate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin înregistrează, la această dată, obligaţii de plată restante la furnizorii de medicamente, pentru boli cronice utilizate în programele naţionale cu scop lucrativ, în sumă de aproape 4 milioane lei.
Caraş-Severin: Comuna Caraşova a rămas fără medic de familie, dar şi fără dispensar Locuitorii comunei Caraşova au rămas, de la începutul anului fără doctor, dar şi fără dispensar, după ce singurul medic de familie ce a activat aici a renunţat la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin şi a închis dispensarul, imobil aflat în proprietatea sa.