Cele mai citite
 


Ioan Nelu Botiş: Fraudele în sistemul de ajutoare sociale vizează 30% din numărul beneficiarilor
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fraudele în sistemul de ajutoare sociale reprezintă 30 de procente din numărul beneficiarilor, a declarat, miercuri, fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, în plenul Parlamentului, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul asigurărilor sociale.
"În 2008, un număr de 14 milioane de persoane primeau ajutoare de orice fel, de la 6,3 milioane de români care sprijină aceste beneficii sociale. Trebuie întrebaţi aceştia din urmă dacă ei vor putea suporta noi taxe. Sunt 51 de prestaţii sociale, indemnizaţia de creştere a copilului, ajutorul de inserţie, pentru persoale cu handicap, ajutor de şomaj, indemnizaţiile de însoţitor pentru persoanele cu dizabilităţi etc. Fraudele sunt egale cu 30 la sută din numărul de beneficiari ai acestor ajutoare", a spus fostul ministru PDL al Muncii.
La rândul său, Mariana Câmpeanu, fost deţinător al portofoliului, din partea PNL, a susţinut că România are cele mai mici cheltuieli din PIB pentru protecţia socială.
"Avem atâtea ajutoare sociale pentru că suntem cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu peste 50 la sută din pensionari trăind în sărăcie absolută. Adică 3,5 milioane de pensionari şi două milioane de salariaţi trăiesc în sărăcie absolută. Dacă România este cea mai săracă ţară din UE, ea foloseşte cel mai puţin din PIB pentru protecţia socială, de 14 procente din PIB", a explicat Mariana Câmpeanu.
Deputatul PNL a subliniat că din moment ce există 6,3 milioane contracte active, înseamnă că de la acestea se percep contribuţiile şi atunci numărul contribuabililor este mai mare decât cel al pensionarilor, deci teza cu mai mulţi pensionari decât cei care contribuie nu se susţine.
Pensia medie este de 747 de lei, cinci euro pe zi, iar până în 2007 pensionarul avea puterea de cumpărare mai mică decât în 1989, a mai spus deputatul.
"Este pentru al treilea an când punctul de pensie rămâne la 732,8 lei, iar coplata înseamnă mărirea impozitelor", a conchis Mariana Câmpeanu.
Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit în aşa fel încât să fie asigurată plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii, din care 159.000 reprezintă pensionarii ce se află în evidenţa caselor de pensii sectoriale, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Doina Pârcălabu, la debutul dezbaterilor generale privind proiectul legii bugetului asigurărilor sociale.
Potrivit acesteia, nivelul veniturilor prevăzute în proiectul de act normativ se ridică la 48,729 miliarde de lei. Acestea se realizează în proporţie de 70,9% din contribuţiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,5% din contribuţiile pentru accidente de muncă şi boli profesionale, 0,2% din venituri nefiscale şi 28,4% din subvenţia acordată de la bugetul de stat.
Din totalul veniturilor bugetare, 99,4% sunt venituri aferente sistemului public de pensii, în sumă de 48,460 miliarde de lei, iar 0,6%, respectiv 268 milioane de lei, sunt venituri aferente sistemului pentru asigurări la accidente de muncă şi boli profesionale.
Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat sunt diminuate, în 2012, cu 2,724 miliarde de lei, reprezentând deducerea de 3,5 puncte procentuale din contribuţia individuală care se administrează privat, reprezentând participarea la Pilonul II de pensii.
Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor pentru plata prestaţiilor de asigurări sociale se alocă o subvenţie de 13,834 miliarde de lei, a precizat Doina Pârcălabu.
Cotele de contribuţii pentru constituirea veniturilor bugetului asigurărilor sociale pentru condiţiile normale de muncă sunt: contribuţia datorată de angajator în cotă de 20,8%, contribuţia datorată de angajat, de 10,5%, din care se deduce 3,5% participarea la fondurile administrate privat pentru persoanele care fac obiectul Pilonului II de pensii, şi 0,25% cota medie datorată de angajator pentru sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
"Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat, aşa cum formulăm explicaţia constituirii veniturilor pe cele două componente - bugetul pentru pensii şi fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale - sunt utilizate în proporţie de 99,8% pentru sistemul public şi diferenţa de 0,2% pentru accidente de muncă şi boli profesionale", a precizat preşedintele CNPAS.
Din totalul cheltuielilor pentru pensii, 98,6% sunt destinate plăţii prestaţiilor, 1,4% sunt sume destinate administrării sistemului, din care o parte importantă o reprezintă cheltuielile pentru plata pensiilor la domiciliul pensionarilor, a adăugat Pârcălabu.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru accidente de muncă şi boli profesionale, 92,3% sunt destinate prestaţiilor care sunt definite de Legea 346, 0,8% reprezintă contribuţiile de sănătate plătite la bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate şi 0,1% sunt destinate programelor de prevenire a accidentelor de muncă şi boli profesionale.
Referitor la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferent lui 2012, veniturile sunt cuantificate la 2,443 miliarde de lei, din care 43% provin din contribuţii ale sistemului pentru şomaj, 8% din contribuţia angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale şi 0,9% sunt venituri nefiscale.
Veniturile din contribuţii pentru constituirea fondului de şomaj sunt calculate la cota de contribuţii datorată de angajator, de 0,5%, la cota individuală de contribuţii de asigurări pentru şomaj, tot de 0,5%, şi la cota de contribuţii datorată de angajator fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, de 0,25%.
Din punctul de vedere al destinaţiei cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj, suma totală a cheltuielilor, de 2,254 miliarde de lei, este alocată sistemului asigurărilor pentru şomaj, respectiv 2,227 miliarde de lei, iar restul fondului de garantare pentru plata creanţelor bugetare.
"Prin bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2012 se are în vedere un număr de beneficiari de ajutor de şomaj de 202.000 de persoane. Alţi beneficiari în destinaţia cheltuielilor acestui fond sunt cei 45.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi - 481 de lei indemnizaţia medie şi 250 de lei indemnizaţia pentru şomaj. La constituirea bugetului s-a avut în vedere un câştig salarial mediu brut pe economie prognozat pentru 2012 de 2.117 lei. Acestea sunt coordonatele care au dat contur bugetului", a încheiat Doina Pârcălabu. AGERPRES/(AS-Mario Creţu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Alianţa Pacienţilor Cronici din România Către: Domnul Dacian Cioloş, Prim Ministru al României
Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015, estimate la 54,83 miliarde de lei (proiect) Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015 sunt estimate la 54,83 miliarde de lei, din care 54,72 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) şi 108,4 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,2%), potrivit proiectului...
Doina Pârcălabu:Prin bugetul asigurărilor este asigurată plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit în aşa fel încât să fie asigurată plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii, din care 159.000 reprezintă pensionarii ce se află în evidenţa caselor de pensii sectoriale, a declarat...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...