Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: Institutul Clinic Fundeni, unul dintre cele mai importante din România
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cele mai importante din România, aici existând trei centre de referinţă în transplant - hepatic, medular şi renal, a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, miercuri, cu prilejul manifestărilor ocazionate de "Zilele Institutului Clinic Fundeni".
Fiind o unitate de elită, aici se asigură servicii de calitate, concomitent cu formarea specialiştilor, a evidenţiat ministrul, care a remarcat şi eforturile depuse pentru atragerea de fonduri pentru dezvoltarea cercetării.
Dr. Carmen Orban, managerul unităţii, a menţionat că de când a început efectuarea de transplanturi la Institut, în acest an a fost realizat cel mai mare număr de astfel de intervenţii: 64 de transplanturi hepatice din cele 260 în total, 85 dintre cele aproximativ 350 de transplanturi de măduvă în total, şi 98 de rinichi, din cele 1.300 efectuate până acum.
Astfel, în acest an este pentru prima dată când au fost solicitate suplimentări de fonduri pentru transplant, având în vedere numărul crescut al acestora, a menţionat dr. Orban.
La Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 120 de intervenţii cu ajutorul robotului, această tehnică intrând de acum în rutină, a mai spus managerul unităţii.
De asemenea, o realizare foarte importantă este Laboratorul de imunogenetică, acreditat naţional şi internaţional, fiind unicul din ţară care are această acreditare, a reliefat dr. Orban, adăugând că această acreditare îi permite să realizeze teste şi pentru alte ţări din zonă.
Ea a evidenţiat că Institutul este un mare centru medical, o şcoală medicală românească de elită, un loc de formare a multor generaţii de doctori şi un centru de cercetare de referinţă. Ea şi-a exprimat speranţa că Institutul va rămâne mereu în primul eşalon al performanţei medicale.
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic, a evidenţiat importanţa chirurgiei minim invazive, a chirurgiei robotice, care va fi chirurgia viitorului.
"Este primul centru medical unde s-a abordat constant acest tip de chirurgie, Ministerul Sănătăţii a finanţat acest program", a spus prof. dr. Irinel Popescu. Acesta a subliniat că emblema institutului a fost şi va rămâne colaborarea interdisciplinară.
Totodată, prof. dr. Irinel Popescu a reliefat că modul de organizare a institutului în centre specializate pe patologii este de foarte mare actualitate, fiind bun, pentru că "urmează bolnavul".
Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal dispune de tehnica necesară şi specialişti pregătiţi în străinătate, astfel încât poate aborda patologia din domeniu ca oricare centru din străinătate, a spus, la rândul său, prof. dr. Ionel Sinescu, şeful centrului.
În ceea ce priveşte activitatea Centrului de Transplant Medular, conf. dr. Dan Coriu a făcut referire la dotările de care dispune şi la patologia cu care se confruntă, dar şi la Banca de Celule Stem care va fi inaugurată până la sfârşitul acestui an.
El a amintit departamentul pentru diagnostic complex, care este foarte important pentru hematologie, şi colaborarea cu Fundaţia Jose Carreras - filiala din Germania.
Cu prilejul manifestărilor ştiinţifice ale institutului au fost acordate premii de excelenţă. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013 O sută de proceduri de transplant hepatic au fost realizate în 2013 la Institutul Clinic Fundeni, un record pentru această activitate.
Institutul Clinic Fundeni realizează peste 50% din transplanturile de rinichi din România Numărul total de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni a ajuns la 500, iar Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul institutului realizează peste 50% din transplanturile de rinichi din România.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
PREMIERĂ: Institutul Clinic Fundeni a inaugurat prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat Cunoscut drept cel mai important institut medical din România, Institutul Clinic Fundeni a inaugurat joi, 3 mai 2012, prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unități sanitare de stat, continuând astfel seria de premiere medicale.
Prof. dr. Irinel Popescu: În această seară, al 93-lea transplant hepatic România îşi propune să ajungă în anul 2013 la 100 de transplanturi hepatice, în această seară urmând să fie efectuat cel de-al 93-lea, a afirmat miercuri prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.