Cele mai citite
 


Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru eliminarea confuziilor legate de ingredientele sucurilor de fructe
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Ce mancam?
 

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri noi reguli de etichetare în cazul sucurilor de fructe şi al nectarurilor, pentru a elimina confuziile privind ingredientele acestora, se arată într-un comunicat.

Parlamentul a aprobat practic aducerea la zi a legislaţiei existente din 2001, cu 585 voturi 'pentru', 33 'împotrivă' şi o abţinere.

"Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informaţii precise pentru ca aceştia să ştie ce cumpără. Parlamentul a jucat un rol cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele vândute ca sucuri şi în clarificarea prezenţei zaharului sau a îndulcitorilor în băuturi similare", a declarat raportorul în acest dosar, eurodeputatul spaniol Andrés Perelló Rodriguez (S&D).

Conform noilor reguli, un amestec de două sucuri trebuie să aibă în viitor o denumire care să reflecte conţinutul acestuia, spun deputaţii europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere şi 10% căpşuni va trebui denumit clar "suc din mere şi căpşuni". În prezent aceste tip de suc poate fi denumit doar "suc de căpşuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.

Consumatorii - în special suferinzii de diabet, părinţii copiilor sau persoanele care ţin diete - vor să aibă indicaţii clare privind diferenţa dintre "suc" şi "nectar", precum şi în ceea ce priveşte existenţa vreunui fel de îndulcitor, precizează europarlamentarii.

În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, zaharuri sau alţi îndulcitori. "Nectarurile", făcute din piure de fructe la care se adaugă apă pot conţine zaharuri sau îndulcitori. Etichetările de tip "fără adaos de zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri conţinând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capăt potenţialelor confuzii.

Multe produse vândute ca "suc de portocale" conţin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare şi gust. Această practică e comună în Brazilia şi SUA, care deţin o mare parte din piaţa europeană. Pentru a menţine aceleaşi reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocale importate sau fabricate în UE vor trebui să fie sucuri de portocale pure, sau să includă menţionarea mandarinelor în denumirea produsului.

Parlamentul a căzut de acord cu Consiliul asupra acestor reguli, care mai trebuie doar să fie formal adoptate şi de Consiliu pentru a intra în vigoare cât mai curând. Statele membre vor avea apoi până la 18 luni pentru a-şi adapta legislaţia la noile reguli.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Uniunea Europeană interzice oficial zahărul în sucurile de fructe Bruxelles, 9 mar - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe, în rândul cărora a fost inclus şi sucul...
Reguli pentru mese sanatoase Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine...
Mituri despre diabet Diabetul este una din bolile cele mai raspandite ale secolului curent. Pe termen lung, efectele acestuia pot fi grave: orbire, probleme renale, pierderea unui membru etc. O parte din procesul de acceptare si de administrare al bolii e recunoasterea adevarurilor si a miturilor ce se afla in spatele...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Ingrijirea copiilor care sufera de diabet zaharat de tip II Pana nu demult, Romania se lauda a fi printre statele europene cu cel mai mic numar de copii care sufera de diabet zaharat, insa aceasta boala a devenit in ultimii ani o problema din ce in ce mai des intalnita si la noi in tara.
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.