Cele mai citite
 


Placenta, prima vinovată de moartea fetală în uter (studii americane)
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Diabetul, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Moartea fetusului în uter apare cel mai des în cazul unei complicaţii înregistrate în cursul sarcinii, îndeosebi a unei proaste funcţionări a placentei, arată studiile americane publicate marţi, care se ocupă de un fenomen foarte puţin cercetat de ştiinţă, scrie AFP.

Acum zece ani se ştiau puţine lucruri despre cauzele morţii fetale în uter, accident extrem de rar care implică fetuşii născuţi morţi de sub 20 de săptămâni. Journal of the American Medical Association publică marţi două studii inedite pe această temă, desfăşurate pe 500 de femei între 2006 şi 2008 în cinci state americane.

Primul, desfăşurat de Institutul american pentru Sănătate, arată că, în jumătate din cazuri, moartea fetusului a fost provocată cel puţin de o complicaţie apărută în timpul sarcinii. În 26% din cazuri, este implicată o proastă funcţionare a placentei (organul prin care se hrăneşte copilul), iar în 14-19%, infecţii sau intoxicaţii acute ale mamei. În sfârşit, în 10% din cazuri, cauza constă în malformaţii fetale şi disfuncţii ale cordonului ombilical.

Până acum, studiile realizate pe această temă au eşuat adesea din cauză că lipseau analizele post-mortem al fetuşilor, refuzate de jumătate din familii din motive psihologice sau financiare.

Tot primul studiu a arătat că afro-americancele prezentau un risc de două ori mai mare să se confrunte cu acest lucru faţă de albe sau hispanice. Diferenţa se datorează în parte lipsei de control al sarcinii la femeile de culoare, însă studiul demonstrează că diferenţele de rasă persistă chiar în cazul femeilor care îşi supraveghează cu atenţie sarcina.

Al doilea studiu, desfăşurat de Universitatea din Texas, a pus în evidenţă mai mulţi factori de risc: diabet, obezitate, fumat, incompatibilitate sanguină între fetus şi mamă, toxicomanie şi chiar rasa, vârsta de peste 40 de ani sau starea de celibat.

Din cele 7.000 de decese ale fetuşilor înregistrate zilnic în lume, 98% apar în ţări în dezvoltare, potrivit revistei medicale The Lancet. Finlanda, cu doi fetuşi născuţi morţi la 1.000 de naşteri, este ţara cu cel mai scăzut nivel în această privinţă, iar Nigeria şi Pakistan se află la cealaltă extremitate a listei, cu 40 de decese/1.000 de naşteri.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
VIRUSUL ZIKA O femeie dintr-o sută contaminată la începutul sarcinii riscă să aibă un copil cu microcefalie O femeie contaminată cu virusul Zika în primul trimestru al sarcinii prezintă un risc de 1% să aibă un copil cu microcefalie, gravă malformaţie a capului, adică de 50 de ori mai mult decât în mod normal, se arată într-un studiu realizat de Institutul Pasteur, primul care cuantifică acest risc. "Primul...
VIRUSUL ZIKA Malformaţii severe la copii şi alte probleme implicate de infecţie Oamenii de ştiinţă apreciază că există o legătură "extrem de probabilă" între virusul Zika şi microcefaliile înregistrate în America Latină şi Caraibe, însă rămân destule necunoscute în legătură cu felul în care fetusul este afectat de virus. AFP a solicitat opinia profesorilor Jean-Francois Delfraissy...
Alimente de evitat in timpul sarcinii Sarcina este o perioada a schimbarilor pentru care orice viitoare mamica trebuie sa se pregateasca temeinic: modificarile hormonale, fluctuatiile in greutate si bineinteles, clasicele pofte culinare!
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Virusul Zika, nouă ameninţare pentru sănătatea umană Transmis de ţânţari, virusul Zika, ce afectează din 2015 continentul american, constituie o nouă ameninţare la adresa sănătăţii umane, îndeosebi a femeilor însărcinate, chiar dacă infectarea trece adesea neobservată, transmite vineri AFP.