Cele mai citite
 


Plânsetele nou-născuţilor pot intensifica secreţia de testosteron la bărbaţi
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nivelul testosteronului la bărbaţi este mai degrabă asociat pornirilor războinice decât grijii paterne, însă conform unui nou studiu, în anumite situaţii, dacă un nou-născut plânge în apropierea unui bărbat, acest nivel poate creşte, transmite LiveScience.com.
Această descoperire evidenţiază intracţiunea complexă dintre hormoni, comportament şi felul în care percepem diferitele situaţii, explică coordonatorul acestui studiu, Sari van Anders, un neurolog comportamental de la Universitatea din Michigan.

"Hormonii şi comportamentul sunt interconectate în modalităţi mai complexe decât am crezut", a declarat van Anders. 'Hormonii se pot schimba în funcţie de context, iar comportamentul şi percepţiile noastre pot afecta de multe ori răspunsul endocrin. Aşa că până şi o situaţie identică poate declanşa răspunsuri hormonale diferite, în funcţie de modul în care persoanele respective se comportă sau percep respectiva situaţie", a mai explicat ea.

Până în prezent însă studiile realizate în domeniu corelau instinctul patern de un nivel mai scăzut al testosteronului. "Rezultatele noastre contrazic teoriile acceptate", a mai adăugat ea.

Cercetătorii au organizat un experiment folosind nişte păpuşi interactive pe post de copii, de felul celor folosite pentru a-i învăţa pe elevii din colegii responsabilităţile de părinţi. Păpuşile pot emite o varietate de sunete, printre care şi plânsete ce nu pot fi potolite decât prin legănare şi interacţiunea cu o brăţară cu senzori.

Un număr de 55 de bărbaţi au participat la acest studiu şi li s-au prelevat mostre de salivă pentru a li se determina nivelul de testosteron. De asemenea, ei au completat un chestionar menit să le identifice starea psihologică. O parte dintre aceşti subiecţi au mai oferit o mostră de salivă după o perioadă de timp, fiind păstraţi ca grup de control.

Ceilalţi au făcut cunoştinţă cu păpuşile nou-născut, programate să plângă timp de 8 minute. O parte dintre voluntari au primit indicaţii despre cum să liniştească păpuşile şi au primit şi brăţara cu senzori, în timp ce un alt grup nu a primit această brăţară, astfel încât eforturile lor au fost sortite eşecului.

După efortul de a calma păpuşile, bărbaţii au mai oferit câte o mostră de salivă pentru identificarea eventualelor modificări ale nivelului de testosteron în urma experimentului. Rezultatele au confirmat ipoteza lui van Anders conform căreia diferitele situaţii pot avea diferite răspunsuri hormonale. Bărbaţii care au reuşit să liniştească păpuşile au înregistrat scăderi ale nivelului de testosteron de până la 10%, în timp ce aceia care au auzit plânsetele dar nu au putut interveni au înregistrat creşteri ale nivelului de testosteron de 20%.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hormonii brokerilor, ameninţare pentru pieţele finaciare Hormonii secretaţi de brokeri reprezintă o reală ameninţare la adresa pieţelor financiare, fenomen care ar putea fi evitat dacă în acest domeniu ar lucra mai multe femei, susţine un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Spania şi Marea Britanie, publicat în revista 'Nature', scrie luni ziarul spaniol...
Lacrimile femeilor scad libidoul bărbaţilor Oamenii de ştiinţă israelieni au ajuns la concluzia că 'mirosul lacrimilor de femeie reduce nivelul de testosteron la bărbaţi'. Această descoperire, făcută în urma unui studiu realizat de neurobiologi de la Institutul Weizmann din Israel, duce în premieră la ideea conform căreia în lacrimi s-ar găsi...
Privirea nou-născutului poate anunţa probleme de comportament (studiu) Faptul că un nou-născut poate privi un timp mai lung sau mai scurt un obiect sau o persoană ar putea anunţa viitoare probleme de comportament în copilărie - cel puţin aşa arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători italiano-britanică, publicat în Scientific Reports şi menţionat de fr.news...
Fidelitatea sau nestatornicia, 'înscrise' în raportul lungimii degetelor arătător şi inelar (studiu) Lungimea degetului arătător faţă de degetul inelar ar putea dezvălui caracterul nestatornic sau, dimpotrivă, fidel al unei persoane, arată un studiu al unei echipe universitare britanice.
RETROSPECTIVÃ 2102/Topul celor mai interesante zece studii ştiinţifice despre sexualitate Sexualitatea face parte din viaţă şi implicit este obiectul unor studii ştiinţifice, iar anul acesta nu a fost deloc sărac în astfel de realizări ce acoperă subiecte diverse, de la dorinţa de masturbare declanşată hormonal până la partidele de sex încinse în urmă cu zeci de mii de ani între reprezentanţii...
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...