Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoae: Sunt şocat de atitudinea ANI
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, s-a declarat miercuri şocat de atitudinea Agenţiei Naţionale de Integritate, arătând că a luat cunoştinţă de faptul că ANI a transmis către presă un comunicat prin care, "într-un limbaj insinuant, ambiguu dar protectiv pentru agenţie", îi sunt aduse acuzaţii de conflict de interese şi abuz în serviciu.
"Prin acest comunicat, ANI şi-a încălcat propria legislaţie de funcţionare. Mai mult, a încălcat dreptul la apărare deoarece nu mi-a permis să îmi expun punctul de vedere şi să depun probe, conform procedurii. Potrivit legii 176, art 21, este obligatoriu ca cel care este evaluat de ANI să îşi exprime punctul de vedere, verbal sau în scris, într-un interval de 15 zile din momentul comunicării suspiciunilor. În cazul meu, acest interval de timp expiră la data de 17 decembrie 2011 şi, în consecinţă, termenul nu a fost epuizat", a spus prof. dr. Astărăstoae.
El a negat acuzaţiile aduse de ANI.
"Am probe foarte clare pentru a demonta toate acuzaţiile (şi de aceea ANI în mod prudent foloseşte termenii de 'suspiciuni', 'indicii' şi nu face nicio afirmaţie tranşantă) dar sunt de principiul că un proces nu trebuie să se desfăşoare pe sticla televizoarelor sau în ziare, ci în faţa instanţelor abilitate unde îmi voi dovedi nevinovăţia. Graba cu care o agenţie a statului român comunică suspiciuni mă face să cred că exista o dorinţă de a influenţa rezultatul alegerilor pentru funcţia de Rector al UMF Iaşi, care au loc la data de 16 decembrie şi alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, care se desfăşoară tot în această perioadă. Acest lucru este inacceptabil şi inadmisibil şi cer ca ANI să răspundă în faţa legii pentru încălcarea dreptului la apărare. Cei care îşi închipuie că prin astfel de manevre pot influenţa categorii profesionale precum medicii şi profesorii - marginalizate în Romania - şi că pot bloca vocile critice, se înşeală", a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.
Vasile Astărăstoae este rector al UMF 'Gr. T. Popa' din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Potrivit unui comunicat al ANI remis miercuri AGERPRES, inspectorii de integritate au indicii referitoare la posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa', cu propria persoană precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.
Vasile Astărăstoae a fost numit pentru perioada 2008 - 2012 în funcţia de rector şi, implicit, ordonator principal de credite al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' Iaşi. AGERPRES/(AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte...
Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa' Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.
Iaşi: Astărăstoae, un nou mandat la conducerea UMF Iaşi Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi a fost reales în funcţie, în urma unui scrutin care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri.
ANI îl declară în stare de incompatibilitate pe Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că Vasile Astărăstoae se află în stare de incompatibilitate deoarece exercită simultan mai multe funcţii: rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului...
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Vasile Astărăstoae a contestat decizia magistraţilor de la Judecătoria Iaşi Profesorul Vasile Astărăstoae, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, şi fost rector al Universităţii de Medicină 'Gr T Popa' din Iaşi, a înaintat, marţi, recurs faţă de decizia dată la sfârşitul săptămânii trecute de magistraţii Judecătoriei Iaşi , privind condamnarea sa la un an de...