Cele mai citite
 


Procedura de negociere a legii salarizării unitare nu a fost aplicată la Ministerul Sănătăţii, susţin sindicatele
duminică, 13 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Procedura de negociere a proiectului legii salarizării unitare pentru bugetari nu a fost aplicată în unele ministere, cum este Ministerul Sănătăţii, ceea ce a condus la grave distorsiuni în elaborarea textului de lege şi a grilei de salarizare, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România /FSSR/.
Potrivit FSSR, această situaţie a dus la încălcarea prevederilor contractului colectiv la nivel de ramură sanitară şi la nemulţumirea federaţiilor, iar vicierea procedurilor legale a creat cadrul legal pentru desfăşurarea acţiunilor de protest, inclusiv a grevei.
'Considerăm, aşa cum am mai afirmat, că procedura corectă de negociere pentru legea unică de salarizare trebuia să îndeplinească următorii paşi: mai întâi desfăşurarea negocierilor la nivel de ministere cu toate federaţiile sindicale din ramura respectivă, care să reprezinte toate tipurile de salariaţi (dublată de consultarea organizaţiilor profesionale), urmată de desfăşurarea negocierilor la nivelul Guvernului cu toate confederaţiile sindicale. Negocierile la nivelul ministerelor sunt obligatorii în special datorită cadrului legal creat de negocierea Contractelor colective la nivel de ramură, Legea unică de salarizare modificând contracte colective negociate şi aflate în derulare', se spune în comunicat.
FSSR afirmă că nemulţumirea federaţiei sindicale este legată de 'grava încălcare a acestor mecanisme legale şi de încercare de a acoperi aceste ilegalităţi prin trimiterea, făcută de Guvern în special prin intermediul Ministerului Muncii, la acceptul confederaţiilor, încercând să fie folosite confederaţiile drept giranţi ai ilegalităţilor săvârşite la nivelul ministerului'.
'Nu putem să acceptăm culpabilizarea confederaţiilor pentru greşelile guvernanţilor în condiţiile în care, cel puţin în ceea ce ne priveşte, confederaţia la care suntem afiliaţi, C.N.S. 'Cartel Alfa', a atras în mod public atenţia încă din luna august asupra vicierii negocierii la legea unică de salarizare datorită faptului că Ministerul Sănătăţii nu şi-a respectat obligaţiile de negociere faţă de partenerii sociali. În plus, pe toată durata negocierilor la legea unică, în cadrul CNS 'Cartel Alfa' federaţia noastră a participat la dezbaterile ce s-au desfăşurat în mod constant pentru stabilirea strategiei confederaţiei faţă de această lege', se mai spune în comunicat.
FSSR precizează că este solidară cu CNS 'Cartel Alfa' în elaborarea strategiilor de abordare a legii unice şi în desfăşurarea acţiunilor de protest pentru acceptarea amendamentelor la legea unică.
'Deoarece nu dorim să fim parte la diferite jocuri de interese, politice sau sindicale, participarea noastră la manifestările de protest anunţate de Alianţa federaţiilor din sistemul bugetar este determinată doar de dorinţa de a ne vedea amendamentele acceptate. Suntem conştienţi că Legea unică de salarizare va determina, ca efect secundar, o sincronizare a acţiunilor şi strategiilor federaţiilor din sistemul bugetar şi, de aceea, înţelegem să participăm la astfel de acţiuni în măsura în care ele au drept scop doar apărarea intereselor membrilor noştri de sindicat', se arată în comunicatul semnat de preşedintele FSSR, Viorel Rotilă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Două asistente şi o infirmieră, amendate după controlul dispus de MS la SJU, privind curăţenia şi dezinfecţia Două asistente şi o infirmieră au fost amendate în urma unui control dispus de Ministerul Sănătăţii (MS) la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul medical al unităţii sanitare, dr Doina Ganea Motan.
O echipă cu medici şi asistente SMURD, împreună cu dr. Raed Arafat, pleacă spre Baia Mare Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, va însoţi echipa de la SMURD Bucureşti care merge din nou, duminică, la Baia Mare, pentru a prelua din victimele celei de a doua deflagraţii produse la clubul din Sighetu Marmaţiei.
Medicii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de malpraxis; în cazul unei erori medicale, se va purta o negociere Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege care îi va obliga pe toţi medicii să-şi facă poliţă de asigurare pentru malpraxis, iar în cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiţi să poarte o negociere cu pacientul şi asiguratorul, înainte de a apela la un mediator sau de a recurge...
DSP Mureş a sesizat Ministerul Sănătăţii încă din 2014 asupra unui produs al Hexi Pharma Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a sesizat Ministerul Sănătăţii încă din anul 2014 asupra produsului biocid Polyiodine achiziţionat de Hexi Pharma, după ce a depistat neconcordanţe între avizul de plasare pe piaţă şi informaţiile de pe etichetă.
S-a constituit Alianţa pentru Sănătate din România Prima întrunire a Consiliului Director al Alianţei pentru Sănătate din România (APSR) după constituirea sa de facto a avut loc la sfârşitul lunii iulie, informează un comunicat de presă al alianţei remis luni AGERPRES.
Creşterea numărului de asistente străine în Marea Britanie provoacă îngrijorare cu privire la siguranţa pacienţilor Numărul de asistente medicale străine care vin în Marea Britanie pentru a lucra s-a dublat în ultimii trei ani, în condiţiile în care zeci de trusturi din cadrul sistemului naţional de sănătate (corporaţii ale sistemului public de sănătate, NHS) s-au lansat într-o căutare la nivel mondial pentru a recruta...