Cele mai citite
 


CAUZELE CRIZELOR CONVULSIVE
joi, 15 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Articole medicale, Neurologie, Mama si copilul
 

 

 
 
Convulsiile la copii pot fi induse de febra mare. Acesti copii sunt normali, nu au probleme neurologice sau epilepsie. Totusi, crizele convulsive febrile apar doar la un numar redus de copii, care au un teren genetic favorabil pentru aparitia convulsiilor: fie au istoric familial de epilepsie, fie dezvoltarea sistemului nervos este necorespunzatoare.

 

 

Crizele convulsive apar datorita unui dezechilibru dintre excitatie si inhibitie la nivelul neuronilor sistemului nervos central. Exista o multitudine de factori care perturba excitabilitatea neuronala, deci exista cauze diferite pentru crizele convulsive si epilepsie.
 
Traumatismul cranian penetrant sever se asociaza cu un risc crescut de a determina epilepsie. Reteaua neuronala cu excitabilitate normala este transformata, dupa un traumatism cerebral sever, intr-o retea neuronala cu excitabilitate crescuta. Alti factori cu mecanism asemanator de inducere a epilepsiei sunt accidentele cerebrale vasculare, infectiile si anomaliile de dezvoltare ale sistemului nervos central.
 
Exista factori precipitanti sau provocatori, care induc crizele la pacientii cu epilepsie. De asemenea, factorii precipitanti pot determina o criza convulsiva la indivizi sanatosi, fara epilepsie. Factorii precipitanti sunt reprezentati de stress-ul fizic, lipsa somnului, modificarile hormonale asociate ciclului menstrual,expunerea la substante toxice,medicamente.
 
Cauzele crizelor convulsive pot fi impartite in functie de varsta pacientului. Astfel, la nou-nascuti cauzele includ hipoxia cerebrala (lipsa oxigenului), traumatismele, infectiile, anomaliile cerebrale congenitale, bolile metabolice (hipoglicemia, deficitul de calciu, de vitamina B6).
 
In perioada de sugar si copil mic crizele convulsive sunt asociate cu febra. Acesti copii au rude cu epilepsie sau convulsii febrile in copilarie. Pe fondul unei stari febrile, in contextul unei infectii (otita medie, infectie respiratorie sau gastrointestinala), apar convulsii tonicoclonice, generalizate. Convulsiile apar in timpul fazei de crestere a curbei temperaturii (in prima zi de boala). Crizele convulsive febrile pot fi simple (sunt unice, izolate,scurte) sau complexe (dureaza peste 15 minute, cu fenomene de focar). Crizele febrile simple nu se asociaza cu riscul aparitiei epilepsiei, in timp ce crizele complexe au un risc intre 2-5% de a dezvolta epilepsie.
 
Copilaria este perioada in care sunt prezente multe dintre sindroamele epileptice: absentele tipice ale copilului, epilepsia benigna a copilului, epilepsia de lob temporal, epilepsia asociata cu encefalopatia statica.
 
In perioada adolescentei predomina crizele convulsive secundare leziunilor sistemului nervos central dobandite:traumatisme craniene, infectii ale sistemului nervos, tumori cerebrale, droguri si sevraj alcoolic.
 
La adulti, traumatismele craniene sunt o cauza frecventa de convulsii si epilesie. Crizele recurente apar in primul an dupa traumatismul cefalic, desi se cunosc si intervale mai mari, de 10 ani sau mai mult.
 
La adultii varstnici, cauzele crizelor comitiale sunt reprezentate de: bolile cerbrovasculare (accidentele vasculare),traumatisme, tumori cerebrale si bolile degenerative.
 
Cresterea si scaderea glicemiei, isuficienta renala (dezechilibrele hidro-electrolitice), isuficienta hepatica, bolile endocrine, bolile sangelui, unele medicamente, drogurile pot determina crize convulsive la orice varsta.
 
Cauzele crizelor convulsive si ale epilepsiei rezulta din jocul dinamic dintre factorii endogeni,factorii epileptogeni si factorii precipitanti. Atitudinea terapeutica adecvata la un pacient cu crize convulsive se stabileste analizand cu atentie rolul fiecarui factor care tine de terenul genetic mostenit, contextul infectios,traumatic, lezional, toxic, etc.Istoricul familial de epilepsie al un pacient cu convulsii febrile necesita o evaluare diagnostica si o urmarire atenta. Prezenta unei leziuni epileptogene ne ajuta la estimarea recurentelor si duratei tratamentului. Prevenirea crizelor se poate face mai eficient prin cunoasterea si inlaturarea factorilor precipitanti, decat prin administrarea medicamentelor anticonvulsivante
 
 
DR. ZARVA MARIA
MEDIC SPECIALIST MEDICINA DE FAMILIE
MEDCENTER CONSTANTA
0241.620.280

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce boli previne vaccinarea pneumococica Bacteria care provoacă bolile pneumococice se numește Streptococcus pneumoniae și se găsește, în mod normal, în nazo-faringele copiilor sănătoși, făcând parte din flora microbiană normală. Cam jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, iar în colectivități (grădinițe, creșe) ajung să îl aibă...
Nu tratati amigdalita si otita? - Va expuneti la riscuri foarte grave Amigdalitele si otitele sunt printre cele mai frecvente afectiuni in randul copiilor si pot duce la complicatii grave, putand fi un punct de plecare catre meningita daca nu sunt tratate la timp. De multe ori astfel de afectiuni sunt virale, insa multi parinti trateaza copiii cu antibiotice, in...
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...
PNEUMONIA BACTERIANA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament În general, pneumonia poate fi definită ca o inflamaţie a parenchimului pulmonar de origine infecţioasă, care se caracterizează prin alveolită exudativă şi posibil infiltrat inflamator interstiţial, manifestată clinic prin condensare pulmonară şi sindrom infecţios toxic. Infecţia cu bacterii sau viruşuri...
Afectiuni neurologice rare Bolile neurologice sunt extrem de variate si produc modificari anormale la nivelul creierului, maduvei spinarii, nervilor periferici sau muschilor, antrenand tulburari motorii si cognitive, chiar psihiatrice. Cauzele bolilor neurologice raman in mare parte misterioase. Iata cateva exemple...
Bronşita Bronşita reprezintă o reacţie inflamatorie a mucoasei bronşice la acţiunea unor factori infecţioşi sau fizico-chimici. Aceasta poate fi acută sau cronică.