Cele mai citite
 


Administraţia SUA, îndemnată să acorde despăgubiri persoanelor folosite drept cobai
vineri, 16 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O comisie pentru bioetică înfiinţată de preşedintele american Barack Obama a îndemnat joi guvernul SUA să acorde despăgubiri persoanelor care au avut de suferit în cursul experienţelor medicale finanţate de Washington în alte părţi ale lumii, relatează AFP.
Comisia a fost creată anul trecut, după ce s-a descoperit că unui număr de circa 1300 de guatemalezi le-au fost inoculate intenţionat diferite boli cu transmisie sexuală, fără ştirea lor, în anii '40, pentru a studia între altele efectele penicilinei.

Aceste experienţe au provocat 83 de victime, iar Guatemala a identificat cinci supravieţuitori.

Comisia cere în raportul său o mai mare transparenţă, prezentarea într-un mod uşor de înţeles a pericolelor presupuse de aceste experienţe şi respectarea, în cadrul acestor cercetări finanţate din fonduri publice, a unor înalte criterii etice.

'Comisia este convinsă că cele petrecute în Guatemala în anii '40 nu s-ar mai putea întâmpla astăzi', a afirmat preşedinta acestui for, Amy Gutmann. 'În egală măsură, suntem convinşi că este posibilă asigurarea unei mai bune protecţii a persoanelor de daune evitabile şi de tratamente contrare eticii', a subliniat ea.

Anul trecut, SUA continuau să finanţeze în lume 55.000 de proiecte de cercetare cu participarea unor subiecţi umani, majoritatea în domeniul medical, dar şi în alte domenii ca educaţia, ingineria şi ştiinţele sociale.

Amy Gutmann a subliniat că este 'indiscutabil din punct de vedere etic' că persoanele cărora participarea la astfel de experienţe le-a provocat prejudicii trebuie să primească despăgubiri, dar a refuzat să recomande o compensaţie financiară anume pentru victimele experienţelor din Guatemala.

Anul trecut, preşedintele guatemalez Alvaro Colom a calificat experienţele americane efectuate în anii '40 drept 'crime împotriva umanităţii', iar Statele Unite ale Americii şi-au cerut scuze.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetări genetice la scară largă în SUA şi Marea Britanie pentru înţelegerea bolilor şi individualizarea tratamentelor Statele Unite şi-au propus să analizeze ADN-ul unui milion de americani voluntari ca parte a unei noi iniţiative de a înţelege bolile umane şi a dezvolta medicamente adaptate la fiecare pacient în funcţie de profilul său genetic.
SUA: Nouă iniţiativă de 150 milioane de dolari pentru a creşte numărul americanilor cu asigurare de sănătate Administraţia preşedintelui american Barack Obama a anunţat joi că va pune la dispoziţia reţelei naţionale de centre medicale comunitare suma de 150 de milioane de dolari pentru a-i cuprinde sub umbrela asigurărilor pe americanii care nu beneficiază în prezent de această acoperire, îndeosebi cei cu venituri...
VIRUSUL ZIKA SUA se află "în pană de bani" pentru combaterea virusului Zika (Obama) Barack Obama a afirmat că guvernul este ''în pană de bani" în lupta împotriva infecţiei cu virusul Zika din Statele Unite ale Americii şi a acuzat Congresul, în majoritate republican, că nu a deblocat fondurile necesare, informează agenţia France Presse.
Plan şocant în SUA pentru o pandemie AH1N1: bătrânii şi cei cu dizabilităţi nu vor primi îngrijire Preşedintele Barack Obama a decretat deja de sâmbătă, 24 octombrie, urgenţa sanitară la nivel naţional, gripa AH1N1 afectând deja 46 de state, cu milioane de pacienţi contaminaţi, 20.000 de spitalizaţi şi mii de morţi. Aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii. În acest context, ziarul The...
Barack Obama: Ar mai putea apărea cazuri de Ebola în SUA până la eradicarea epidemiei în Africa de Vest Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că ar mai putea fi semnalate cazuri individuale de Ebola în SUA până la eradicarea epidemiei din ţările din Africa de Vest, transmite Reuters.
SUA: Preşedintele anunţă concesii în privinţa controversatului sistem de asigurări medicale 'Obamacare' Preşedintele SUA Barack Obama le-a dat asigurări joi americanilor în pericol să rămână fără asigurări medicale că i-a 'auzit clar' şi a anunţat lansarea unei soluţii administrative care îi va ajuta să-şi păstreze poliţele, informează AFP, Reuters şi AP.