Cele mai citite
 


Botoşani: Măsuri de informare a populaţiei asupra antraxului
duminică, 13 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile din judeţul Botoşani au dispus, duminică, organizarea unei adunări obşteşti în localitatea Nichiteni din comuna Coţuşca, în urma apariţiei unei suspiciuni de antrax la un tânăr de 20 de ani.
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-au întrunit, duminică, pentru a discuta situaţia apărută la Nichiteni şi pentru a aproba un plan de măsuri pentru limitarea extinderii bolii.

Potrivit preşedintelui CJSU, prefectul Cristian Roman, autorităţile sanitar-veterinare şi cele sanitare, împreună cu primarul comunei Coţuşca, vor organiza o adunare obştească al cărei scop este informarea populaţiei despre formele de manifestare a antraxului, dar şi despre modalităţile de prevenire.

De asemenea, CJSU a decis instituirea, începând de duminică după-amiază, a unor filtre de poliţie la toate intrările/ieşirile din satul Nichiteni, pentru a interzice mişcările de animale în zonă.

Măsurile de supraveghere, restricţii şi monitorizare medicală se aplică până la data de 28 septembrie, inclusiv.

Sâmbătă seară, un tânăr de 20 de ani din comuna Coţuşca a fost spitalizat ca urmare a unei suspiciuni de îmbolnăvire cu antrax.

Bărbatul a fost internat pe Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean 'Mavromati' cu suspiciune de antrax cutanat, după ce, sâmbătă dimineaţă, pe braţul drept al acestuia a apărut 'o plagă nodulară supurată'.

Persoana spitalizată face parte din grupul de persoane aflate sub supraveghere medicală, după ce a intrat în contact cu o bovină infestată cu antrax.

Joi, autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au dispus instituirea unei carantine de gradul II în localitatea Nichiteni din comuna Coţuşca, după ce au identificat un caz de antrax.

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a decis să interzică circulaţia animalelor de orice fel şi păşunatul pe raza localităţii, după identificarea, miercuri, a focarului de antrax.

Cazul a apărut după ce localnicul Cătălin Ghiorghiţă a sacrificat o bovină adultă din gospodăria proprie, transportând ulterior carnea rezultată, în vederea comercializării, la un abator din localitatea Răchiţi, unde s-a stabilit că prezintă semne ale infestării cu antrax. Suspiciunile au fost confirmate de analizele efectuate de către DSVSA, motiv pentru care a fost convocat Comandamentul epizootic, care a dispus instalarea carantinei de gradul II pe raza localităţii Nichiteni.

Atât membrii familiei proprietarului bovinei, cât şi persoanele care au intrat în contact cu bovina infestată au fost examinaţi medical, aflându-se în supravegherea permanentă a cadrelor medicale din comuna Coţuşca.

De asemenea, abatorul unde a fost tranşat animalul a fost închis temporar în vederea dezinfecţiei, iar muncitorii se află sub observaţia medicilor.

În localitatea din care provenea animalul au fost vaccinate 473 de bovine, 96 de porcine şi 23 de cabaline şi au fost prelevate probe de sânge de la celelalte 24 de animale din ferma din care provenea vaca bolnavă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Suspiciuni de antrax cutanat menţinute la doi tineri, deşi DSV infirmă prezenţa antraxului la animale Tânărul tulcean, în vârstă de 25 de ani, internat vineri în spital cu suspiciune de antrax este în comă iar un consătean de-al lui cu simptome de antrax cutanat se află în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) sub supraveghere medicală.
Antraxul ameninţă sudul Rusiei După primele cazuri de antrax la o fermă de vite din regiunea Kalmukia, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a emis luni o alertă pentru întregul teritoriu din sudul Federaţiei Ruse în legătură cu riscul extinderii focarelor bolii infecţioase, relatează Interfax.
Suspiciunile de antrax la doi bulgari nu s-au confirmat Autorităţile sanitare bulgare au respins suspiciunile că două persoane din regiunea Razgrad (nord-est) s-ar fi infectat cu antrax.
Botoşani: Cazul de antrax la un tânăr de 20 de ani, confirmat Tânărul de 20 de ani din comuna Coţuşca, judeţul Botoşani, care a fost internat, sâmbătă seară, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean 'Mavromati', este bolnav de antrax.
Un cioban din Dor Mărunt internat cu suspiciune de antrax cutanat Un cioban în vârstă de 35 de ani din comuna Dor Mărunt se află internat la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament "Dr. Victor Babeş" din Capitală cu suspiciunea de antrax cutanat.
Comunicat de presă - DSVSA Giurgiu Caz de Antrax confirmat în judeţul Giurgiu