Cele mai citite
 


Osteoporoza: o boală silenţioasă şi neglijată
vineri, 16 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza, Reumatologie
 

Când femeile abordează problema osteoporozei pe internet, o fac mai ales pentru a menţiona efectele secundare ale tratamentelor prescrise. Este concluzia unui studiu prezentat cu ocazia celui de-al 24-lea congres al Societăţii franceze de reumatologie, care are loc în aceste zile la Paris, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de miercuri.

Două laboratoare farmaceutice (Amgen şi GlaxoSmithKline), care se pregătesc să comercializeze un nou medicament împotriva acestei boli care afectează aproape trei milioane de femei din Franţa, au comandat acest sondaj original. El a fost efectuat de Global Média Santé pe 44 de bloguri şi 208 forumuri, în perioada 28 iunie - 7 octombrie, şi a permis colectarea a 259 de texte referitoare la acest subiect.

În mod global, osteoporoza nu este percepută ca o boală. Pacientele respective se interesează puţin de afecţiunea lor şi de consecinţele acesteia. Ele se exprimă mai mult pe forumurile consacrate menopauzei decât pe cele dedicate osteoporozei, unde sunt mult mai puţin active. Pentru că boala nu prezintă niciun simptom până la producerea unei fracturi brutale a încheieturii mâinii, a colului femural sau a unei tasări vertebrale, pacientele vorbesc mai ales de medicamente şi de intenţia de a nu le mai lua fără avizul medicului.

În concluzie, 50 % dintre femei întrerup tratamentul înainte de sfârşitul primului an şi mai puţin de 40 % dintre femeile aflate la menopauză, care au suferit deja o fractură, respectă tratamentul. Ori tocmai respectarea prescripţiilor terapeutice este esenţială în această maladie, deoarece, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, nerespectarea tratamentului este principalul motiv al reducerii efectelor benefice ale medicamentelor destinate combaterii osteoporozei. Un grad de respectare a tratamentului mai mic de 50 % duce chiar la ineficienţa totală a acestor produse.

Foarte multe femei sunt tentate să aleagă soluţii alternative şi consideră că modul sănătos de nutriţie şi de viaţă este elementul cel mai important. Ele cred că un consum suficient de calciu, de produse lactate, de vitamina D, chiar şi activitatea fizică regulată (chiar dacă acest subiect este mai puţin evocat) ar fi suficiente să prevină sau să încetinească progresia osteoporozei, medicii recomandând toate acestea ca supliment la tratamente.

Cei care au comandat acest studiu insistă în concluziile lor pe necesitatea mobilizării medicilor, care au datoria de a identifica semnele caracteristice ale osteoporozei şi a depista factorii de risc (menopauză, vârstă, antecedente legate de ereditate, de eventuale fracturi). AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Osteoporoza la femei Osteoporoza este o afectiune frecventa mai ales la femei. Ea apare in perioada de menopauza, este in general asimptomatica, nu doare si se diagnosticheaza fie printr-un screening activ dupa ce persoana intra in aceasta perioada, fie cu ocazia unei fracturi.
Testări gratuite și conferințe pe teme medicale la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată la București în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea...
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Prevenirea osteoporozei Prevenirea permite reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi asociate cu osteoporoza. Obiectivul principal consta in prevenirea fracturilor, dar si a durerilor de spate, cauzate de tasarea vertebrelor.
Un regim bogat în calciu nu reduce riscul de osteoporoză (studiu) Depăşirea cantităţii normale de calciu nu reduce problemele determinate de fragilitatea oaselor la vârsta a treia, arată un studiu publicat în British Medical Journal, citat de site-ul femina.ch.