Cele mai citite
 


Proiect de cercetare în valoare de peste 370.000 euro, câştigat de un colectiv din cadrul UAV Arad
vineri, 16 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un colectiv de cercetare din cadrul Universităţii ''Aurel Vlaicu'' Arad, condus de prof. univ. dr. Alina Diana Zamfir, a câştigat un grant în valoare de peste 370.000 euro, în cadrul competiţiei naţionale organizate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice de pe lângă Ministerul Educaţiei.
Grantul a fost câştigat pentru un proiect de cercetare ştiinţifică ''tip Idei'', într-un domeniu de avangardă - spectrometria de masă.
''Prin modul de desfăşurare şi evaluare, exclusiv prin referenţi din străinătate, competiţia din anul 2011 a avut drept obiectiv principal selectarea celor mai performante grupuri de cercetare din ţară şi dirijarea fondurilor destinate cercetării spre laboratoarele şi echipele ce au capacitatea de a obţine rezultate ştiinţifice de nivel naţional'', a declarat, joi, pentru AGERPRES, Alina Diana Zamfir, directorul de proiect.
Aceasta a precizat că proiectul are o durată de 3 ani, un buget de 1.500.000 de lei (aproximativ 374.000 de euro) şi a fost demarat la începutul acestei luni.
''El îşi propune dezvoltarea unei tehnici spectrometrice de masă inovatoare, cu ajutorul căreia va fi posibilă identificarea proteinelor din diverse matrici biologice şi umane cu o precizie, sensibilitate şi rapiditate net superioară metodelor tradiţionale ale biologiei moleculare şi chimiei analitice existente în prezent'', a afirmat Zamfir.
Potrivit sursei citate, proiectul ţinteşte aplicarea acestei noi metode de spectrometrie de masă pentru identificarea şi analiza structurală completă a unor markeri de tip glicoproteină, caracteristici bolii lui Schindler.
Această boală aparţine grupului de boli de stocare lizozomală şi este caracterizată printr-un defect al activităţii unei enzime, ce conduce la o dezordine de glicozilare cu efecte devastatoare asupra organismului. Până în prezent, pentru această boală nu există decât un tratament paliativ, de ameliorare a simptomelor şi îmbunătăţire a calităţii vieţii.
''În acest proiect, echipa de cercetare pe care o conduc îşi propune depistarea biomarkerilor acestei boli, fapt ce ar putea conduce la elaborarea unei formule de tratament în vederea restabilirii activităţii enzimatice şi vindecării pacienţilor. (...) Echipa de cercetare este alcătuită din tineri doctoranzi şi masteranzi cu care lucrez de câţiva ani în cadrul grupului de spectrometrie de masă pe care îl conduc, grup cu care am obţinut rezultate deosebite în cercetare şi în proiectele anterioare, valorificate prin publicaţii în reviste de prestigiu din străinătate, cu scor relativ de influenţă ce le situează printre primele în domeniu, la nivel mondial'', a mai precizat Alina Diana Zamfir.
În semn de recunoaştere a rezultatelor deosebite obţinute de echipa de cercetători condusă de prof. univ. dr. Alina Diana Zamfir, Academia Română a acordat acestui colectiv Premiul ''Ilie Murgulescu'', pentru chimie, în 2009. AGERPRES/(A - Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arad: Proiect de cercetare ungaro - român, privind obţinerea unui produs hepatoprotector, ajuns la final Arad, 23 feb /Agerpres/- La Universitatea de Vest ''Vasile Goldiş'' (UVVG) din Arad s-a desfăşurat joi, conferinţa de închidere a proiectului ''Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută'', HURO/0901/058/2.2.2..
Arad: UVVG - coordonatoarea unui proiect de cercetare în terapia personalizată a cancerului Arad, 23 aug /Agerpres/- Universitatea de Vest ''Vasile Goldiş'' (UVVG) din Arad a câştigat un important proiect de dezvoltare a infrastructurii de cercetare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, valoarea acestui proiect fiind de aproape două milioane euro.
Arad: Proiect transfrontalier româno-ungar în valoare de aproape două milioane euro, lansat la UVVG Arad, 22 feb /Agerpres/- La Universitatea de Vest ''Vasile Goldiş'' (UVVG) din Arad a fost lansat, vineri, proiectul ''Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare cu ţinte Potenţiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului'', HU-RO/1101/173/2.2.1, care...
Cercetători români, implicaţi într-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente Cercetători irlandezi coordonează un proiect internaţional de cercetare, în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzhemier din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participă centre de cercetare din 5 ţări, printre care şi România, conform publicaţiei Irish Times...
Arad: UVVG găzduieşte o şcoală internaţională de cercetare a biologiei cancerului Arad, 31 oct /Agerpres/- Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' (UVVG) din Arad găzduieşte cea de-a II-a ediţie a Şcolii de toamnă intitulată 'Şcoala de Studii avansate în tendinţe moderne şi tehnici de cercetare a biologiei cancerului' (Advanced school în modern trends and techniques în cancer biology)...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...