Cele mai citite
 


Aflux mare de donatori la Centrul de Transfuzii Sangvine Mureş
vineri, 9 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

La Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) din Târgu Mureş s-a înregistrat, din decembrie până în prezent, un aflux foarte mare de donatori, fapt ce a dus la îmbunătăţirea simţitoare a rezervelor de sânge. (Sursa: Agerpres)

'La sfârşitul anului 2008 au fost zile în care au donat aproape 100 de persoane, asta însemnând că la cabinetul medical s-au prezentat peste 100, întrucât nu toate persoanele care ajung la centrul nostru pot să şi doneze. A fi donator de sânge înseamnă să fii o persoană sănătoasă şi să nu te încadrezi în acele criterii de excludere. Iar acest fapt pozitiv se menţine şi în cursul lunii ianuarie, ceea ce ne permite să păşim în noul an cu speranţe, în prezent stocul de sânge fiind foarte bun în centrul nostru' - a declarat vineri Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al CRTS.

Ea a arătat că, pentru anul 2009, CRTS Târgu Mureş îşi propune să păstreze acelaşi ritm.
Specialiştii Centrului cred că o cauză a acestui aflux mare de donatori de sânge este faptul că înainte de sărbători unii oameni au reflectat la ajutorarea aproapelui iar alţii au răspuns campaniei iniţiate de Asociaţia REACT.
'Rezerva de sânge este foarte generoasă - cele patru grupe cu cele două RH-uri - iar în acest moment putem asigura toate solicitările venite din partea clinicilor. Aceasta se datorează şi faptului că am fost ajutaţi de centrele din ţară care sunt mai mici consumatoare de sânge, dar este un lucru explicabil, pentru că foarte multe persoane cu domiciliul în alte judeţe decât Mureş şi în cele arondate nouă vin şi se operează la Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, datorită faptului că este un centru de excelenţă' - a arătat Marinela Lazăr.
Reprezentanta CRTS Târgu Mureş a subliniat că, dacă se face un bilanţ al ultimilor doi ani, se constată că în anul 2007 la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine din Târgu Mureş s-au înregistrat peste 15.100 de donări de sânge, dar spre sfârşitul anului s-a constatat o scădere cu circa 800 de donări.
'Este un bilanţ negativ din punctul nostru de vedere, care se poate explica prin înăsprirea criteriilor de acceptare la donare şi printr-o mai slabă adresabilitate a populaţiei sănătoase spre centrele de transfuzie. E un produs care nu provine decât de la oameni. De asta trebuie să fie conştientă fiecare persoană care se consideră sănătoasă că este un posibil donator şi prin gestul său, un gest atât de mic, care presupune doar un efort de timp, poate să salveze şi trei vieţi printr-o donare' - a precizat Lazăr.
Potrivit acesteia, în România, donarea de sânge este un act anonim, benevol şi neremunerat iar cea mai bună mobilizare se face în rândul aparţinătorilor celor care au nevoie reală de sânge, atunci când o persoană necesită o intervenţie chirurgicală cu un consum mare de sânge sau a suferit un grav accident de circulaţie.
'Mai există donatorii fideli, dezinteresaţi de acele avantaje materiale cum ar fi tichetele de masă sau scutirea pentru o zi de serviciu sau şcoală. Vin să facă un gest altruist. În ultima vreme am constatat prezenţa tinerilor. Frecvent, la noi în sală populaţia tânără este în procent mai mare decât în urmă cu câţiva ani' - a spus Marinela Lazăr. AGERPRES/(Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protest la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Târgu Mureş Asistenţii medicali din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Târgu Mureş au întrerupt lucrul, luni, în semn de protest faţă de tăierea sporurilor salariale şi a condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară activitatea.
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.
Cluj: Aproximativ 7.000 de donatori de sânge la CTS, în primul semestru al anului Aproximativ 7.000 de persoane au donat sânge, în primul semestru al acestui an, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Cluj-Napoca.
Puiac: În blocurile operatorii şi pe secţiile SCJU Târgu Mureş doar UTS poate face transfuzii sangvine Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că la nivelul blocurilor operatorii şi pe secţiile spitalului doar asistentele Unităţii de Transfuzii Sangvine (UTS) pot face transfuzii sangvine.
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit a şasea operaţie de transplant de cord din acest an Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a reuşit, marţi noaptea, al şaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenţii în 2016.
Bistriţa-Năsăud: Stocul de sânge al Centrului de transfuzii Bistriţa, aproape epuizat Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Bistriţa se confruntă cu o criză de sânge, după ce stocul a fost aproape epuizat în urma cererilor venite de la centrele universitare medicale din Cluj şi Mureş, la care s-au adăugat cele ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, confruntat cu un număr...