Cele mai citite
 


Timiş: În premieră naţională, Spitalul de Copii Timişoara va avea un centru pentru boli rare
vineri, 16 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În premieră naţională, la Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din Timişoara se va înfiinţa un centru de prevenire şi tratare a bolilor genetice rare invalidante încă în perioada prenatală, în proiect fiind atraşi aproape un milion de euro.
'Vom avea un centru de screening pentru diagnostic, vom avea şi un laborator de biologie moleculară şi unul de genetică. Acestea sunt foarte importante pentru toată patologia, pentru diagnosticarea precoce, încă de dinainte de naştere, dar şi imediat după naştere, pentru a putea face prevenţia semnelor de boală', a declarat joi prof. univ. dr. Margit Şerban, şeful Centrului de transplant medular din cadrul Clinicii de Oncopediatrie a Spitalului de Copii 'Louis Ţurcanu'.
Potrivit specialistului, mamele însărcinate în 8-10 sau 14-16 săptămâni li se vor putea adresa medicilor pentru depistarea precoce a unor astfel de boli, precum hemofilia, talasemia, mucoviscidoza, hipotiroidismul congenital sau sindromul Down, care pot impieta invalidant, viaţa copiilor.
Proiectul HU-RO 008-0208, Screengen se desfăşoară sub formă de parteneriat cu Universitatea de Medicină din Szeged (Ungaria) şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria şi are o valoare de aproape 800.000 de euro, din care 777.501 euro sunt nerambursabili, iar 16.000 de euro provin din bugetul local. AGERPRES/(AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile rare ucid şi prin ignoranţă, consideră medicii Ziua Internaţională a Bolilor Rare este marcată miercuri la Timişoara printr-un marş la care participă părinţi ai copiilor cu astfel de maladii, pacienţi cu boli rare, medici, studenţi şi voluntari, pentru a atrage atenţia asupra faptului că numărul deceselor în rândul acestei categorii de bolnavi este...
Timiş: Centrul de Medicină Genomică al UMF 'Victor Babeş' va avea un Registru Naţional de Boli Rare Centrul de Medicină Genomică al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara, împreună cu Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din municipiu vor avea din acest an un Registru Naţional de Boli Rare, a anunţat, vineri, prof. univ. Maria Puiu, şeful disciplinei Genetică a Universităţii de...
Timiş: Ecograf pentru depistarea precoce a patologiei şoldului la copil Patologia şoldului la copil va putea fi depistată din faza incipientă la Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din Timişoara datorită unui ecograf de înaltă performanţă şi a unui sistem de artroscopie care au fost achiziţionate de spital în cadrul unui proiect.
Timiş: Premieră naţională la Institutul de Boli Cardiovasculare O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a implantat cu succes, în premieră naţională, o sondă defibrilatoare unui băieţel de şapte ani, care-l va ajuta să nu moară subit.
Timiş: Marş de solidaritate cu pacienţii afectaţi de boli rare Câteva sute de persoane au participat, luni, la Marşul Bolilor Rare, care a pornit de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara şi s-a încheiat în faţa Primăriei Municipiului Timişoara, în semn de solidaritate cu pacienţii şi cu familiile celor afectaţi de o astfel de maladie...
Timiş: Chirurgul oncohematolog Margit Şerban - 'steaua norocoasă' a copiilor cu leucemie Prof. univ. dr. Margit Şerban este şefa Clinicii de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii ''Louis Ţurcanu'' din Timişoara şi-i place să se caracterizeze ca fiind foarte muncitoare, foarte ambiţioasă şi foarte responsabilă. A salvat sute de copii din suferinţă şi i-a răpit morţii,...