Cele mai citite
 


Constanţa: Centru medical sancţionat după ce o tânără a fost testată HIV fără consimţământul ei
sâmbătă, 17 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a sancţionat cu 20.000 de lei un centru medical, după ce reprezentanţii acestuia i-au recoltat unei tinere sânge pentru testul HIV fără ca aceasta să ştie şi să-şi dea apoi consimţământul, iar rezultatul care a ieşit incert a fost transmis direct patronului firmei unde fata lucra.
Ulterior, tânăra, care nu ştia că ar putea fi bolnavă, a fost dată afară de la locul de muncă fără să i se spună motivul.
Directorul DSP, dr. Constantin Dina, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că centrul medical a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea protocolului intern de confidenţialitate şi a procedurilor legale în domeniu.
''Am fost sesizaţi de ARAS pe 13 decembrie şi am demarat o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize'', a menţionat dr. Dina.
Potrivit acestuia, rezultatul testării HIV este dat drept ''incert'', iar centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti.
Conform directorului Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) Constanţa, Cristi Iftene, tânăra, în vârstă de 20 de ani, a mers la Centrul medical Cermed pentru a-şi face, la solicitarea angajatorului, anumite testări medicale, acesteia făcându-i-se, fără ca ea să ştie, şi cea HIV/SIDA, iar rezultatul testului a fost transmis de laboratorul de analize medicale angajatorului, prin intermediul unei alte persoane.
''Centrul medical a făcut un abuz grosolan. (...) La solicitarea angajatorului, respectiva persoană nu a avut nimic împotrivă în a face la începutul lunii decembrie acele analize, care sunt o cerinţă legală, fiind vorba de testarea VDRL pentru sifilis şi o testare pentru TBC, aşa că s-a prelevat sânge pentru VDRL, iar reprezentanţii laboratorului au decis pe propria răspundere să prelucreze împotriva voinţei tinerei şi fără consiliere pre şi post testare a virusului HIV/SIDA, iar ulterior au încălcat confidenţialitatea diagnosticului'', a afirmat Iftene.
Conducerea Centrului medical Cermed a afirmat că rezultatul testului HIV/SIDA nu a ieşit pozitiv, că buletinele de analize medicale sunt eliberate doar pe baza cărţii de identitate şi că a fost declanşată o anchetă internă referitoare la cazul pacientei respective. AGERPRES/(AS - Nona Jalbă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Galaţi: Anchetă epidemiologică la o şcoală, după ce o profesoară a fost depistată cu TBC Direcţia de Sănătate Publică(DSP) din Galaţi a declanşat o anchetă epidemiologică la Şcoala nr. 42 din localitate, după ce o profesoară a fost depistată cu TBC şi internată la Spitalul de Pneumoftiziologie, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu.
Ladislau Ritli: Confidenţialitatea în orice situaţie trebuie să domine activitatea medicală Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că centrul medical din Constanţa care nu a păstrat confidenţialitatea diagnosticului unei paciente, generând concedierea sa pe considerentul că ar avea HIV, a făcut o mare greşeală.
Bistriţa-Năsăud: Anchetă în cazul unui tânăr cu handicap grav internat la Beclean, diagnosticat cu fractură de col femural Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bistriţa-Năsăud şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au efectuat un control inopinat la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap din oraşul Beclean, pentru a stabili care este situaţia unui tânăr de 26...
Dâmboviţa: DSP a anchetat cazul bătrânului ajuns la Spitalul Judeţea cu larve în rănile de la picior Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa a efectuat o anchetă în cazul bătrânului ajuns de la un centru social la Spitalul Judeţean Târgovişte cu larve în răni la picior, a descoperit mai multe nereguli şi a trimis concluziile Colegiului Medicilor.
Maria Vereş: Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu HIV nu se simt în siguranţă Preşedinta Asociaţiei de Părinţi cu Copii Seropozitivi 'Benone' din Târgu Mureş, Maria Vereş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA, că studiile efectuate recent arată că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare...
Cluj: Ancheta desfăşurată la Centrul 'Sfântul Kamil' relevă neajunsuri în activitatea unităţii Ancheta desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor Cluj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, la Centrul de îngrijiri "Sfântul Kamil" din Cluj-Napoca, relevă o serie de neajunsuri în activitatea acestei unităţi.