Cele mai citite
 


Iaşi: Primul 'Centru de diagnostic şi terapie a copiilor cu autism' înfiinţat în cadrul unui spital
sâmbătă, 17 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Copiii care prezintă simptome de autism pot beneficia de serviciile personalului specializat care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui 'Centru de diagnostic şi terapie a copiilor cu autism', înfiinţat, în premieră pe ţară, la Iaşi, în cadrul Spitalului Universitar de Neuropsihiatrie Socola.
Călin Scripcaru, managerul Spitalului Universitar de Neuropsihiatrie Socola a declarat vineri, cu prilejul inaugurării Centrului, că beneficiari vor fi copii din Iaşi dar şi din celelalte judeţe.
În cele două camere special amenajate după un model francez, susţine acesta, vor putea să îşi urmeze terapiile un număr de până la 20 de copii diagnosticaţi cu autism sau elemente de autism.
'Diagnosticul cât şi psihoterapiile sunt gratuite pentru toţi copiii care vin în acest centru. Părinţii copiilor trebuie să vină la noi doar în baza unei trimiteri de la medicul de familie. Cei care nu sunt din Iaşi vor beneficia de internare continuă iar copiii ieşeni de internare de zi. Era nevoie de un astfel de centru întrucât numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere. Pentru buna funcţionare, am colaborat cu mai multe centre de tratament al bolnavilor cu autism din Franţa', a declarat Călin Scripcaru.
El a precizat că investiţia este de 150.000 de lei şi a fost suportată de Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Spitalul Socola.
În cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea, deocamdată, doi psihologi şi doi psihiatri specializaţi în autism.
În judeţul Iaşi sunt aproximativ 500 de copii cu autism, 300 dintre aceştia fiind neşcolarizaţi întrucât puţini sunt părinţii care îşi permit să cheltuie, lunar, între 4.000 şi 6.000 de lei, sume care reprezintă contravaloarea tratamentului şi terapiei.
Deşi specialiştii în domeniu susţin că autismul este o tulburare a creierului care interferează adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur, statul român nu decontează cheltuielile pentru tratamentul celor care suferă de astfel de afecţiuni.
Autismul determină diferite grade de izolare socială a individului însă tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă. Acest fapt poate duce la capacitatea de a trăi independent atunci când cei diagnosticaţi cu autism ajung la vârsta adultă. AGERPRES/(AS-Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: A fost înfiinţat primul departament de oncogenetică din România Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' au anunţat, miercuri, că în colaborare cu Institutul de Oncologie a fost înfiinţat, în premieră naţional, Departamentul de Oncogenetică, a cărei activitate este bazată pe diagnosticul molecular şi monitorizării medicale a persoanelor cu...
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Terapie gratuită pentru copii autişti, într-un centru inaugurat în sectorul 3 Peste 20 de copii autişti din sectorul 3 vor beneficia zilnic de servicii de terapie iar părinţii copiilor suspecţi de tulburare de spectru autist vor primi consiliere într-un centru inaugurat miercuri.
Iaşi: Medicii de la Socola vor înfiinţarea unui centru de cercetare modern în psihiatrie Aproape 7.000 de copii şi adolescenţi au beneficiat pe parcursul anului 2015 de consultaţii medicale de specialitate şi tratament în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantilă - Secţia VI acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie 'Socola' Iaşi, motiv pentru care conducerea unităţii medicale...
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.
Iaşi: Proiecţii de spot-uri create de studenţi, pentru înfiinţarea unui centru pentru copiii cu autism Masteranzi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, de la Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi au lansat, luni, proiectul ''Let's roll!'', care are drept scop crearea unui centru de zi pentru copiii cu autism.