Cele mai citite
 


Intervenţie în premieră pentru implantarea unui dispozitiv la un copil cu epilepsie
sâmbătă, 17 decembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

La Spitalul de Urgenţă "Bagdasar Arseni" a avut loc vineri în premieră o intervenţie de stimulare a nervului vag realizată la un copil, şi anume la o fetiţă de 16 ani care suferea de epilepsie.

Medicul-şef al echipei de chirurgi care a realizat operaţia, dr. Alexandru Taşcu, a declarat la sfârşitul operaţiei că aceasta a decurs bine şi a reuşit.
O astfel de intervenţie a mai avut loc la adulţi, a precizat medicul. Fetiţa se afla sub tratament la neurologie de cinci ani, însă fără să aibă rezultate, afecţiunea fiind una rebelă.


Potrivit dr. Taşcu, a fost implantat deasupra inimii un dispozitiv special pentru stimularea nervului vag, un nerv vegetativ al organismului uman, pentru a stopa crizele de epilepsie. Stimularea este realizată astfel cu ajutorul unui generator implantabil asemănător peacemaker-ul cardiac. Generatorul este programat să elibereze intermitent impulsuri electrice de intensitate scăzută, 24 de ore pe zi, către nervul vag, la nivelul gâtului pacientului. Nervul vag este a zecea pereche din cele 12 perechi de nervi cranieni. Dispozitivul rămâne implantat toată viaţa şi copilul trebuie să vină la control o dată la cinci ani, deoarece el se poate regla periodic. După această intervenţie, crizele încep să se reducă, până când ajung chiar să dispară, a precizat dr. Taşcu.


Dispozitivul a fost achiziţionat de familie, costul acestuia şi plata celor doi medici din Slovenia care au făcut parte din echipa care a realizat intervenţia şi care au experienţă în acest tip de operaţie fiind de 20.000 de euro.
Mama fetiţei, Ruxandra Şchiopu, a declarat că Andreea a fost diagnosticată la vârsta de doi ani cu o formă rară de epilepsie, rezistentă la tratamentul medicamentos.


La început crizele aveau o frecvenţă de trei-patru ori pe săptămână, apoi au apărut şi crizele în somn şi s-au îndesit cele de veghe. Fetiţa a mers la şcoală, dar în ultimii doi ani performanţele sale erau scăzute.
Mama fetiţei speră că aceste crize se vor reduce şi chiar vor dispărea şi că îşi va putea recupera întârzierile de la şcoală.


Ea a spus că i-au trebuit trei ani pentru a face rost de banii necesari pentru intervenţie.


Dr. Alexandru Taşcu a spus că fetiţa va fi externată probabil în şase-şapte zile. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de Korina
Ce forma de epilepsie avea fetita?Eu am un baietel diagnosticat cu sindromul west.Multa sanatate in continuare.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Intervenţie chirurgicală în premieră la Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" O operaţie în premieră are loc vineri la Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" din Bucureşti. Medicii vor instala unei fetiţe de 16 ani un dispozitiv deasupra inimii pentru a stopa crizele de epilepsie.
Premieră la Spitalul Bagdasar: implantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei O intervenţie complexă de implantare a şapte electrozi intracerebrali, având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic şi extragerea acestuia, a fost efectuată, în premieră, miercuri, la Spitalul Bagdasar - Arseni din Capitală.
Premieră chirurgicală, la Spitalul Bagdasar Arseni O echipă de medici de la Spitalul "Bagdasar Arseni", condusă de neurochirurgul Jean Ciurea, a efectuat la începutul acestei săptămâni o intervenţie chirurgicală în premieră în România la o pacientă cu distonie primară complexă cervicală şi axială, operaţia constând în introducerea unui electrostimulator...
Un medicament cu canabis testat în premieră ar putea reduce crizele de epilepsie (studiu) Un medicament cu canabis administrat adulţilor diagnosticaţi cu epilepsie poate reduce frecvenţa crizelor specifice, au anunţat, miercuri, cercetătorii australieni, potrivit Xinhua News.
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...