Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: Confidenţialitatea în orice situaţie trebuie să domine activitatea medicală
sâmbătă, 17 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că centrul medical din Constanţa care nu a păstrat confidenţialitatea diagnosticului unei paciente, generând concedierea sa pe considerentul că ar avea HIV, a făcut o mare greşeală.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că acest caz este regretabil şi a avertizat persoanele care lucrează în sistem că legea confidenţialităţii trebuie să le ''domine'' activitatea.
''Nu ştiam de acest caz, aflu acum de la dumneavoastră, dar e regretabil dacă s-a întâmplat aşa. (...) Nu e permis să se divulge secretul medical. (...) Cert e că dacă s-a încălcat legea confidenţialităţii s-a făcut o greşeală. (...) Confidenţialitatea în orice situaţie trebuie să domine activitatea noastră'', a declarat jurnaliştilor ministrul Sănătăţii.
Acesta a subliniat că laboratoarele au obligaţia de a efectua doar analizele medicale cerute de pacient sau de medicul curant şi nimic altceva.
În context, ministrul Sănătăţii a ţinut să menţioneze că acest caz relevă o lipsă de toleranţă faţă de pacienţii infectaţi cu HIV.
''Din păcate există această mentalitate că bolnavul cu HIV trebuie marginalizat. Nu e adevărat, pentru că bolnavii cu HIV beneficiază la ora actuală de un tratament foarte eficient. (...) Nu sunt contagioşi în viaţa de fiecare zi, deci nu trebuie marginalizaţi în niciun caz'', a declarat Ladislau Ritli.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a sancţionat cu 20.000 de lei un centru medical, după ce reprezentanţii acestuia i-au recoltat unei tinere sânge pentru testul HIV fără ca aceasta să ştie şi să-şi dea apoi consimţământul, iar rezultatul care a ieşit incert a fost transmis direct patronului firmei unde fata lucra.
Ulterior, tânăra, care nu ştia că ar putea fi bolnavă, a fost dată afară de la locul de muncă fără să i se spună motivul.
Directorul DSP, dr. Constantin Dina, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că centrul medical a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea protocolului intern de confidenţialitate şi a procedurilor legale în domeniu.
''Am fost sesizaţi de ARAS pe 13 decembrie şi am demarat o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize'', a menţionat dr. Dina.
Potrivit acestuia, rezultatul testării HIV este dat drept ''incert'', iar centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti. AGERPRES/(A - Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Centru medical sancţionat după ce o tânără a fost testată HIV fără consimţământul ei Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a sancţionat cu 20.000 de lei un centru medical, după ce reprezentanţii acestuia i-au recoltat unei tinere sânge pentru testul HIV fără ca aceasta să ştie şi să-şi dea apoi consimţământul, iar rezultatul care a ieşit incert a fost transmis direct patronului...
Nicolăescu a dispus o anchetă la Spitalul Judeţean Târgu Jiu; sunt informaţii despre analize HIV/SIDA falsificate Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus miercuri un control la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, ca urmare a unor informaţii conform cărora în laboratorul de analize au fost falsificate 550 de analize pentru depistarea HIV/SIDA.
Un procent de 3% dintre bolnavii de diabet sunt copii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia în conferinţa de presă prilejuită de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului, că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum...
Iaşi: Ministrul Sănătăţii vrea ca bolnavii să stea mai puţin timp în spital Durata spitalizării bolnavilor va fi modificată, a anunţat, vineri, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi.
Ministrul Sănătăţii nu exclude o eroare umană în cazul Giurgiu Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat miercuri, la deschiderea Forumului Internaţional de Sănătate - Forum Invest Healthcare, că în cazul de la Giurgiu aşteaptă raportul în cursul zilei.
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli: Dialogul cu producătorii de medicamente continuă Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se întâlnesc, marţi după-amiază, la Palatul Parlamentului cu producătorii de medicamente, la întâlnire urmând să participe şi directorul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă.