Cele mai citite
 


Iaşi: Astărăstoae, un nou mandat la conducerea UMF Iaşi
luni, 19 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi a fost reales în funcţie, în urma unui scrutin care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri.
Potrivit Comisiei Electorale de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Vasile Astărăstoae a primit 72% din sufragiile cadrelor didactice universitare, adică 480 de voturi, iar prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, singurul contracandidat, 208. La scrutinul de vineri, Astărăstoae a primit 79% din sufragii, adică 19 voturi din partea reprezentanţilor studenţilor, iar Georgescu, şase.
'Este un mandat de continuitate, o dovadă că universitatea 'Grigore T. Popa' este o universitate sănătoasă care nu este afectată şi influenţată de calomniile care mi s-au adus în ultima vreme. Dorinţa mea e ca această universitate să obţină locul pe care îl merită, atât pe plan naţional, cât şi internaţional', a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
În ceea ce priveşte acuzaţiile de incompatibilitate aduse de Agenţia Naţională de Integritate la adresa sa, Astărăstoae a replicat că ANI 'va trebui să răspundă pentru depăşirea de competenţe şi limbaj insinuant, ambiguu şi protectiv pentru agenţie. Acuzaţiile nu se fac nici la televizor, nici în altă media. Mi-a fost încălcat dreptul la apărare, nu mi s-a permis să îmi expun punctul de vedere şi să depun probe, conform procedurii. Va trebui ca ANI să răspundă pentru asta'.
Profesorul Astărăstoae nu îşi va duce cel de-al doilea mandat la final, el urmând să împlinească vârsta de pensionare peste trei ani.
Vasile Astărăstoae a fost ales în 2008 în funcţia de rector al UMF Iaşi şi, implicit, orodonator principal de credite al instituţiei de învăţământ superior medical. El este în acelaşi timp şi director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Potrivit unui comunicat al ANI remis miercuri AGERPRES, inspectorii de integritate au indicii referitoare la posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa', cu propria persoană precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.
Numele profesorului Vasile Astărăstoae apare şi într-un dosar instrumentat de procurorii DNA privind trucarea unei licitaţii pentru eLearning cu fonduri europene, în valoare de peste 6,4 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Potrivit DNA, este vorba despre abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat.
Conform rechizitoriului, în perioada 2009 - 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-Learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' Iaşi". În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu inculpaţii Daniela Druguş şi Ioan Adrian Ciureanu (directorul economic şi cel de comunicare - n.r.), cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma inculpatului Corvin Gabriel Pughin. AGERPRES/(AS, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa' Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte...
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, are interdicţia de a părăsi ţara Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, Vasile Astărăstoae, are interdicţia de a părăsi ţara, măsură impusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi care efectuează cercetări faţă de acesta pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor...
ANI îl declară în stare de incompatibilitate pe Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că Vasile Astărăstoae se află în stare de incompatibilitate deoarece exercită simultan mai multe funcţii: rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului...