Cele mai citite
 


UNOPA: Măsurile punctuale de la Constanţa nu rezolvă situaţia grea a persoanelor seropozitive
luni, 19 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), organizaţie naţională care promovează şi apară drepturile persoanelor seropozitive din România, consideră că reacţia promptă a autorităţilor faţă de gravele abuzuri în cazul tinerei de la Constanţa este salutară, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Reprezentanţii acesteia consideră că cei vinovaţi trebuie să plătească pentru greşelile lor, pentru a se preveni astfel de cazuri în viitor.
'Vorbim în cazul de la Constanţa de fapte foarte grave: testare fără acordul persoanei pentru HIV, testare nejustificată de locul de muncă vizat, dezvăluirea diagnosticului către persoane care nu aveau voie să afle diagnosticul, desfacerea abuzivă a contractului de muncă. O serie de oameni au greşit grav, negândindu-se cât rău fac prin faptele lor unei tinere. Trecând peste modul abuziv de testare, un astfel de diagnostic se comunică pacientului numai în nişte condiţii speciale, de către oameni pregătiţi în acest sens. Iar cealaltă lovitură primită din partea angajatorului denotă modul cum este respectată în România legislaţia privind combaterea discriminării', a declarat Cristian Roşu, preşedintele UNOPA.
Măsurile punctuale de la Constanţa nu rezolvă situaţia grea pe care o au de înfruntat persoanele seropozitive din România, supuse marginalizării şi discriminării, dar pot fi un început pentru autorităţile din România să înţeleagă că au o responsabilitate majoră în a supraveghea la respectarea drepturilor pacienţilor, atât în sistemul medical de stat sau cel privat, dar şi referitor la prevenirea şi sancţionarea discriminării şi a altor forme de încălcare a drepturilor pacienţilor, susţin reprezentanţii UNOPA.
Totodată autorităţile sunt responsabile de informarea şi educarea comunităţii cu privire la prevenirea infecţiei HIV, cu privire la cunoaşterea şi respectarea drepturilor pacienţilor seropozitivi de către toţi cei care pot ajunge să comită astfel de abuzuri, de multe ori din lipsa de pregătire şi de informare.
'Pentru a nu mai avea astfel de situaţii este necesar ca Guvernul să adopte şi să implementeze rapid Strategia Naţională HIV/SIDA, astfel încât toate ministerele responsabile să acţioneze la unison pentru prevenirea acestor abuzuri generate din lipsa de informare a populaţiei. Guvernul trebuie să înţeleagă că problema HIV/SIDA este o problemă majoră de sănătate publică şi socială, care trebuie tratată cu maximă responsabilitate şi pentru care trebuie alocate toate resursele necesare. Prevenirea infecţiei HIV, tratamentul celor deja infectaţi, respectarea drepturilor persoanelor seropozitive şi accesul la servicii psiho-socio-medicale trebuie să fie priorităţi ale Guvernului, pentru că altfel problema va fi scăpată de sub control şi numărul de cazuri poate creşte exponenţial', a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
GSK România reînnoiește parteneriatul cu UNOPA, în sprijinul persoanelor afectate de HIV/SIDA Raportul UNOPA „Sub Lupă” arată că gradul de informare a oamenilor cu privire la afecțiunea HIV/SIDA este relativ scăzut în România; În perioada 2011-2014, GSK și UNOPA au derulat trei ample campanii de informare și susținere a persoanelor seropozitive, proiecte care vor continua în 2015.
România ar putea deveni lider regional în cooperarea pentru combaterea HIV/SIDA Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit, miercuri, cu subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite Michel Sidibe, director executiv al Programului Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (ONUSIDA), cei doi evaluând p...
Iulian Petre: A crescut capacitatea de a ocupa un loc de muncă a persoanelor seropozitive Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA) a reuşit ca prin proiectul "Integrarea socio - profesională a persoanelor seropozitive din România'', cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, să dea...
Suceava: Incidenţa HIV/SIDA, în creştere în judeţ; 25 noi cazuri şi 5 decese în 2015 Asociaţia Red Ribbon implementează în judeţul Suceava Campania "InspiRED", un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), ce îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există şi au dreptul la o viaţă...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Apel privind continuarea programului de luptă împotriva HIV/SIDA Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a lansat joi un apel către factorii politici, sectorul guvernamental şi sectorul ONG-urilor cu privire la necesitatea asigurării din bugetul naţional a unei finanţări corespunzătoare pentru continuarea programului de luptă împotriva HIV/SIDA.