Cele mai citite
 


Cooperare româno-elveţiană în domeniul sănătăţii
marţi, 20 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii va beneficia, începând de luni până în decembrie 2019, de o finanţare nerambursabilă în valoare de zece milioane franci elveţieni, ce va fi utilizată pentru dezvoltarea unor programe de pregătire a personalului medical din toate unităţile sanitare în specialităţile urgenţă, terapie intensivă pediatrică şi neonatală, precum şi medicină primară, a anunţat, luni, subsecretarul de stat în MS Raed Arafat, cu prilejul semnării unui acord de colaborare româno-elveţian.
Programul de pregătire a medicilor de familie va urmări înfiinţarea unor noi centre multifuncţionale, iar în cadrul celui care vizează serviciile de urgenţă va fi inclusă şi colaborarea cu Serviciul Aerian de Salvare elveţian REGA care se va implica în dezvoltarea capacităţii de salvare a echipajelor române, a explicat subsecretarul de stat.
El a amintit că REGA are o vastă experienţă, lucrând în acest domeniu din anii '50.
Specialişti din Elveţia vor pregăti piloţi români în domeniul salvării montane, zbor în condiţii dificile, vor contribui la constituirea procedurilor medicale, a detaliat Raed Arafat.
Vor veni şi specialişti în domeniul medical care vor pregăti formatori în domeniul terapiei intensive pediatrice, neonatologie şi medicinei primare.
Potrivit subsecretarului de stat, subvenţia acordată va fi administrată în Elveţia şi în România, iar finanţarea este considerată contribuţie elveţiană în favoarea României. Ministerul Sănătăţii va co-finanţa cu 15%.
În perioda 1996-2006, România a mai beneficiat de subvenţii elveţiene în cadrul a trei programe care au vizat dezvoltarea serviciilor de urgenţă şi neonatale din ţara noastră.
Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, a subliniat că se lucrează la acest acord de mai mult timp. De la Revoluţia din 1989, colaborarea s-a dezvoltat în multe domenii în special în acest plan, a accentuat diplomatul elveţian.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Tudor Lazăr a explicat că, în cadrul programului de cooperare româno-elveţiană, sunt deja realizate deja şase din cele şapte tematici. Fondul pentru sănătate este cel mai important, a accentuat Tudor Lazăr.
El a adăugat că pot părea puţine fonduri, dar utilizate eficient vor fi de mare folos. Este important să avem cetăţeni sănătoşi, educaţi, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Finanţelor. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Finanţare nerambursabilă din partea Elveţiei în domeniul sănătăţii Ministerul Sănătăţii va beneficia, începând de luni, 19 dec., până în decembrie 2019, de o finanţare nerambursabilă în valoare de zece milioane franci elveţieni, ce va fi utilizată pentru dezvoltarea unor programe de pregătire a personalului medical din toate unităţile sanitare în specialităţile urgenţă...
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...
Ambulanţă de terapie intensivă, operaţionalizată la Botoşani O ambulanţă de terapie intensivă de tip C din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Botoşani a devenit operaţională începând de marţi. Autospeciala SMURD a intrat în exploatare în cadrul unei ceremonii la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed...
Dr. Arafat: Elicopterul din dotarea SMURD e al doilea din cele şase pentru asistenţa de urgenţă Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, marţi, că noul elicopter din dotarea SMURD este al doilea din cele şase achiziţionat prin acordul-cadru semnat de Ministerul Sănătăţii pe patru ani pentru asistenţa de urgenţă.
Arafat - proiect româno-elveţian: Peste 500 de asistenţi şi medici din ţară, pregătiţi pentru urgenţe Peste 500 de asistenţi şi medici din 75 de spitale de urgenţă din ţară au beneficiat de pregătire în domeniul trierii pacienţilor, managementului departamentului de urgenţă sau dezvoltării cercetării şi publicării articolelor ştiinţifice în cadrul unui proiect derulat în baza Acordului-cadru între Consiliul...