Cele mai citite
 


În penurie de unt pentru prăjiturile de Crăciun, norvegienii au decis să şi-l producă singuri
marţi, 20 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O penurie de unt care ameninţă producerea unor alimente preferate de Crăciun i-a determinat pe norvegieni să ia problema în propriile mâini. Confruntaţi cu perspectiva de a nu avea cele şapte tipuri de prăjituri specifice tradiţiei locale, au început să cumpere smântână şi să bată untul ei înşişi, informează Wall Street Journal în ediţia de luni.
Criza untului a început odată cu ploile torenţiale din vară, care au afectat calitatea păşunilor pentru vaci, fapt care a influenţat, la rândul său, producţia de lapte, rezultatul fiind o lipsă de unt în magazine.

Pentru moment, smântâna şi laptele se găsesc încă la vânzare. "Nu vrem să existe însă şi penurie de smântână'', spune Lars Galtung, purtătorul de cuvânt al cooperativei agricole ''Tine SA'', cel mai mare producător şi distribuitor de produse lactate din ţară. "Ne îndreptăm spre cele două săptămâni ale anului cu cea mai mare cerere de smântână", spune el.

În afară de cererea sezonieră obişnuită de unt, consumul a crescut în acest an şi din cauza modei pentru diete sărace în carbohidraţi, spune Galtung. În 2011, până în prezent, ''Tine'' a adus pe piaţă cu 1.000 tone de unt mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La sfârşitul lunii trecute, prognozând un deficit de 50 de tone pe săptămână pentru restul anului, compania a cerut guvernului să reducă taxa de import pe unt. Guvernul a redus-o la 4 coroane (aproximativ 67 cenţi americani) pe kilogram, de la 25 coroane, pentru decembrie. ''Tine'' importă acum 750 de tone de pachete pentru consum şi 1.000 de tone de unt pentru industria alimentară.

"Vânzările sunt bune", spune Per Roskifte, purtător de cuvânt al operatorului de supermarket Norgesgruppen ASA, ale cărui magazine reprezintă aproximativ 40% din piaţa norvegiană de băcănie. "Primim unt suplimentar acum, dar există o tendinţă de tezaurizare. Oamenii au aşteptat săptămâni întregi pentru a cumpăra produsul", precizează el.

Mai Kristin Pedersen, care scrie pe un blog alimentar, şi-a postat reţeta de producere a untului: "Puneţi ingredientele în robotul de bucătărie, porniţi acceleraţia la maxim şi aşteptaţi - nu va dura mult''. Ea spune că un litru de smântână şi 300 de grame de frişcă o costă circa 60 de coroane (10 dolari) şi produc jumătate de kilogram de unt. În opinia sa, este ridicol ca oamenii să facă bani prin vânzarea untului pe Internet.

Untul produs acasă ţine până la patru săptămâni.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)


Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Laptele nu este neapărat un prieten pe viaţă Şi dacă produsele lactate n-ar fi 'prietenii noştri pe viaţă', aşa cum spune un celebru slogan publicitar din anii 1990? Consumul de lapte este în scădere de 20 de ani, micşorându-se cu 24% între 1999 şi 2007, potrivit Agenţiei franceze de securitate sanitară a alimentelor, citată de cotidianul Le Monde...
Cum reduci efectele cauzate de intoleranta la lactoza Laptele este unul dinte cele mai hranitoare alimente, cu un continut consistent de proteine, micronutrienti, calciu si carbohidrati. Astfel, nu este de mirare ca acest super aliment este singurul folosit inca de la nastere.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Prahova: Firma amendată pentru că ar fi distribuit în şcoli lapte infestat cu stafilococ auriu va da în judecată autorităţile Ploieşti, 9 apr /Agerpres/- Firma care produce laptele distribuit în şcolile din judeţul Prahova prin programul guvernamental 'Lapte, corn şi măr' şi care a fost amendată pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu va da în judecată autorităţile locale, în condiţiile în care analizele...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Cei mai înalţi oameni de pe planetă sunt dependenţi de lapte şi brânză Olandezii beau mult lapte, mănâncă multă brânză şi sunt cei mai înalţi oameni de pe planetă. Ar putea exista o legătură între acestea? Autorul unei noi cărţi despre Olanda, Ben Coates, explică modul în care olandezii au devenit nu doar nesătui de brânză, ci şi pretenţioşi atunci când vine vorba de acest...