Cele mai citite
 


Un nou studiu explică rezistenţa bacteriilor la antibiotice
marţi, 15 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O simplă moleculă compusă dintr-un atom de oxigen şi un atom de azot joacă un rol important în rezistenţa unor agenţi patogeni la antibiotice, potrivit unui studiu american, relatează AFP.
Studiul condus de Evgueny Nudler, profesor de biochimie la Centrul medical Langone al Universităţii din New York, arată că monoxidul de azot este capabil să reducă impactul mai multor antibiotice ajutând bacteriile să neutralizeze numeroşi compuşi antibacterieni.

'Dezvoltarea de noi medicamente pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice este o enormă provocare care implică costuri ridicate şi numeroase chestiuni de securitate', a subliniat M. Nudler, al cărui studiu a fost publicat în revista Science.

'De data aceasta un este nevoie să inventăm noi antibiotice. În schimb, putem să întărim acţiunea celor pe care le cunoaştem bine, făcându-le mai eficiente în doze mai mici', a explicat cercetătorul.

Monoxidul de azot era considerat doar un gaz toxic poluant până când un studiu din 1987 recompensat cu un premiu Nobel a arătat că el joacă un rol fiziologic la mamifere.

Descoperiri făcute ulterior au arătat că el intervine în numeroase activităţi, mergând de la învăţare şi memorie până la presiunea sanguină, trecând prin erecţie, digestie sau lupta împotriva infecţiilor şi cancerului.

Evgueny Nudler şi colegii săi arătaseră deja în urmă cu câţiva ani că bacterii inofensive utlizau monoxidul de azot pentru a lupta împotriva oxidării bacteriene.

Noul studiu arată că monoxidul de azot combate efectul mai multor antibiotice, contribuind la oxidarea bacteriană, care duce adesea la distrugerea lor.

Studiul sugerează că oamenii de ştiinţă ar putea folosi inhibitori de NO-sintază, o enzimă care produce monoxid de azot în bacterii şi în organismul uman, pentru a face bacteriile rezistente la antibiotice mai sensibile în faţa acţiunii medicamentelor existente.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Bacteria rezistentă la antibiotice descoperită la un pacient decedat în Belgia Un locuitor al capitalei belgiene a decedat în iunie la întoarcerea din Pakistan, ţara sa de origine, unde fusese infectat cu o bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele, a indicat vineri un responsabil al spitalului belgian unde pacientul a fost tratat, informează AFP.
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Rezistenţa la antibiotice provoacă 23.000 de morţi pe an, în SUA Rezistenţa la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, în SUA, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi, relevă un raport al autorităţilor sanitare citat marţi de AFP.