Cele mai citite
 


Corina Creţu: "Este necesară implicarea UE în verificarea cheltuielilor din sistemul medical românesc"
miercuri, 21 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a declarat că implicarea insuficientă a Comisiei Europene în reducerea inegalităţilor în materie de sănătate între ţările UE riscă să agraveze starea dezastruoasă a sistemului medical românesc, în special în mediul rural. Vicepreşedintele PSD consideră că este necesară o mai mare implicare europeană, în special în evaluarea eficienţei şi corectitudinii cheltuielilor din sănătate, informează un comunicat de presă dat publicităţii marţi de cabinetul europarlamentarului român.
"Incompetenţa guvernamentală în administrarea serviciilor medicale şi alocarea clientelară a banilor publici compromit îndeplinirea obiectivului reducerii discrepanţelor între sistemele de sănătate din ţările membre ale Uniunii Europene - obiectiv stabilit prin Platforma europeană de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale, parte integrantă a Strategiei Europa 2020", a subliniat Corina Creţu, în replică la răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind îmbunătăţirea accesului românilor din mediul rural la servicii medicale.

În răspunsul oferit de comisarul european pentru sănătate, John Dalli, se menţionează că acţiunea UE are drept scop să sprijine şi să completeze acţiunile naţionale pentru administrarea serviciilor de îngrijire medicală. În acest sens, fondurile structurale joacă un rol important, în România fiind alocate aproximativ 150 de milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor judeţene şi a unităţilor de tratament ambulatoriu în cadrul programului operaţional regional. "În plus, activităţile în domeniul sănătăţii pot fi finanţate în cadrul altor programe operaţionale pentru activităţi precum: echipament de urgenţă pentru spitale, crearea de întreprinderi mici şi mijlocii în sectorul sănătăţii, formarea personalului, cercetarea şi inovarea şi tehnologia informaţiei", se arată în răspunsul Comisiei Europene.

În interpelarea sa, europarlamentarul social-democrat a atras atenţia asupra faptului că, deşi aproape jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, numai 9% dintre medici profesează în sate, 97% din aceştia fiind medici de familie. "Exodul de specialişti, salariile de mizerie, lipsa dotărilor necesare, fraudele de sute de milioane de euro din bugetul alocat sănătăţii, recunoscute oficial şi nesancţionate, erorile medicale nepedepsite şi condiţionarea actului medical de foloase materiale sunt câteva din elementele ce alcătuiesc o realitate dezolantă ce condamnă 10 milioane de români din mediul rural la inacces la servicii medicale decente", a precizat Corina Cretu în întrebarea către Comisia Europeană.AGERPRES/(AS - Mariana Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
World Vision România susţine urgenţa îmbunătăţirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Fundaţia World Vision România a organizat la Palatul Parlamentului conferinţa-dezbatere intitulată “Drepturile Pacienţilor - între teorie şi practică”, marcând astfel Ziua...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Ponta: România are nevoie de o reorganizare; cele 8 regiuni trebuie să devină centre ale administraţiei regionale România are nevoie de o reorganizare teritorială, iar cele opt regiuni de dezvoltare trebuie să devină centre ale administraţiei regionale, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Victor Ponta, la Sala Palatului, cu prilejul prezentării viziunii Uniunii Social Liberale asupra administraţiei publice şi ...
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...