Cele mai citite
 


Oameni de ştiinţă olandezi au creat o formă foarte periculoasă de gripă
miercuri, 21 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O tulpină mortală a gripei aviare, cu riscul de a infecta şi ucide milioane de oameni, a fost creată într-un laborator de oameni de ştiinţă olandezi - care acum doresc să publice detalii complete despre descoperirea lor, informează în ediţia sa de marţi The Independent.
Pentru prima dată, cercetătorii au fost capabili să modifice tulpina H5N1 a gripei aviare, astfel încât acesta poate fi transmisă cu uşurinţă prin tuse şi strănut, prin intermediul aerului. Până în prezent, s-a crezut ca gripa aviară H5N1 poate fi transmisă între oameni prin contact fizic foarte apropiat.

Studiul a fost efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă olandezi, condusă de Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unde virusul mutant se află sub cheie, însă fără gărzi înarmate. O a doua echipă, independentă, condusă de Yoshihiro Kawaoka şi formată din cercetători de la universităţi din Wisconsin şi Tokyo ar fi condus lucrări similare, cu rezultate similare, care subliniază cât de uşor este să creezi un 'super-virus' printr-o combinaţie de mutaţii intenţionate şi modificări genetice aleatorii.

Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat cercetarea controversată pentru a descoperi cât de uşor este de modificat genetic H5N1 într-o tulpină foarte contagioasă de gripă umană. În opinia lor, cunoştinţele dobândite astfel vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri şi medicamente. Criticii sunt însă de părere că oamenii de ştiinţă au pus în pericol lumea prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripă, care ar putea 'scăpa' din laborator, precum şi că aceştia au deschis o cutie a Pandorei pentru teroriştii fanatici care doresc să fabrice o armă biologică.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Germania: Gripă aviară H5N1 descoperită la o fermă de păsări din estul ţării Autorităţile germane au anunţat, vineri, descoperirea unui caz de gripă aviară H5N1 la o fermă de păsări din landul Brandenburg, în estul ţării, transmite Reuters.
Cercetătorii britanici au creat primele păsări modificate genetic, rezistente la gripă aviară Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au creat primii pui de găină modificaţi genetic, rezistenţi la gripă aviară, relatează BBC News, citând un articol publicat în revista de specialitate Science.
Gripa aviară continuă să facă victime în Cambodgia O fetiţă de cinci ani a murit de gripă aviară în Cambodgia ridicând la cinci numărul deceselor cauzate de virusul H5N1 în ţara asiatică, se menţionează într-un comunicat comun difuzat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Sănătăţii cambodgian.
Oameni de ştiinţă chinezi au modificat genetic embrioni umani Cercetători chinezi au modificat o genă alterată în câţiva embrioni umani, o premieră care provoacă îngrijorare şi o mulţime de întrebări de natură etică. Asemenea mutaţii pot fi periculoase şi ar putea modifica materialul genetic uman, de unde şi extrema prudenţă a comunităţii ştiinţifice, foarte reticentă...
Gripa aviară: Un studiu confirmă pentru prima dată că virusul H7N9 provine de la păsări de curte Un studiu publicat joi în revista britanică de specialitate The Lancet confirmă că virusul H7N9, care a făcut cel puţin 22 de morţi în China, provine de la păsările de curte, însă nu există încă nicio dovadă privind transmiterea virusului de la om la om, relatează AFP.
Gripa aviară afectează creierul (studiu) Virusul H5N1, care provoacă boala cunoscută sub numele de gripă aviară, poate pătrunde în creier şi provoca inflamaţii ale nervilor şi poate chiar duce la dezvoltarea bolii Parkinson, susţine o echipă de experţi de la o clinică de copii din Memphis (SUA), care a studiat evoluţia acestei tulpine pe rozătoare...