Cele mai citite
 


Şi sforăitul poate fi mortal (studiu)
miercuri, 21 decembrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

Sforăitul cronic constituie în sine un factor de risc de mortalitate, afirmă specialişti americani, citaţi de passionsante.be.

Metodologia utilizată în cadrul studiului a fost prezentată de dr Philippe Tellier, care lucrează pentru Journal international de medecine (JIM). Realizat de specialişti ORL de la Walter Reed Army Medical Center din Washington, studiul s-a desfăşurat pe 77.000 de persoane, cărora li s-a făcut o evaluare a evenimentelor petrecute în timpul somnului. 'Înregistrarea s-a efectuat cu ajutorul unui aparat portabil utilizat în ambulatoriu, care a permis măsurarea foarte fină a caracteristicilor sforăitului cronic şi a tulburărilor asociate. S-a trecut apoi la analizarea acustică a sforăitului, cu evaluarea frecvenţei sale orare, a volumului sonor (în decibeli) şi a formei clinice (la formare, implică sau nu cerul gurii)', spun cercetătorii. Nu s-a lăsat nimic la voia întâmplării.

Echipa de specialişti a încercat să stabilească o corelaţie între mortalitate şi caracteristicile clinice ale sforăitului. Rezultatele, publicate în revista 'Otolaryngology - Head and Neck Surgery', arată că 'sforăitul cronic - în cele mai puternice manifestări ale sale şi fără legătură cu vreo disfuncţie a palatului - este asociat cu o creştere semnificativă a mortalităţii globale, chiar în absenţa sindromului de apnee obstructivă în somn şi cu indice de masă corporală mai mic de 30', spune dr Tellier. Factorii de favorizare a sforăitului (îndeosebi alcool şi tutun) ar putea interveni în acest fenomen, pe care autorii studiului îl constată, dar nu îl explică.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
de Mihai
CUNOSC INCA DIN COPILARIE FAPTUL CA SFORAITUL "PREDSIPUNE" LA DECES(SE SPUNE DIN BATRANI). INTERESANT ESTE CA NIMENI NU STIE DE CE ?.....

de LUCIAN
AM SI EU O PROBLEMA SFORAIE TARE NOAPTEA DOAR CAND STAU PE PARTII DE CE?
CE POT SA FAC SA NU MAI SFORAIE AJUTATI -MA

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sforăitul şi apneea de somn pot provoca serioase tulburări de memorie (studiu) Sforăitul puternic şi apneea de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicaţia medicală Neurology, preluat de lapresse.ca.
Conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie: Sforăitul şi somnul neodihnitor ascund probleme respiratorii grave Sforăitul sau somnul neodihnitor şi oboseala în timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicaţii cardio-vasculare şi metabolice şi debutează de la vârsta pediatrică, au susţinut specialiştii prezenţi joi la o conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie...
Dr. Mihaela Oros: Unul din zece copii riscă să dezvolte tulburări de respiraţie în timpul somnului Unul din zece copii riscă tulburări ale respiraţiei în timpul somnului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, medicul pediatru Mihaela Oros, preşedinte al Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi, la prezentarea unui studiu realizat în domeniu.
Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos pentru sănătate (studiu) Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos, care creşte 'multiplică' riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activităţi, atât de apreciate de numeroase persoane, avertizează marţi ziarul 'Le Figaro'.
Ziua mondială a somnului Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2016 înseamnă 18 martie. Este o iniţiativă a Asociaţiei Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât...
Spitalul Sf. Constantin – deschizator de drumuri in chirurgia ORL Indiferent daca vorbim despre afectiuni ale sinusurilor, probleme de auz, tumori la nivelul corzilor vocale sau chiar sforaitul in timpul somnului, chirurgia ORL ofera solutii moderne si eficiente pentru tratamentul tuturor maladiilor sinusurilor paranazale si nasului, gatului si urechilor...