Cele mai citite
 


Hunor Kelemen: Am primit observaţii la proiectul de lege a sănătăţii şi de la PDL, există şi acolo anumite reţineri
joi, 22 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a precizat miercuri că ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a primit de la Administraţia Prezidenţială, în urmă cu o lună, proiectul de lege pentru reforma în domeniul sănătăţii, punctând că Uniunea mai are nevoie de nişte lămuriri cu privire la nişte prevederi, printre care şi modul de funcţionare a caselor private de asigurări de sănătate şi că există observaţii pe respectivul proiect şi de la PDL.
"Noi am primit foarte multe observaţii şi de la PDL, ei bineînţeles nu spun aceste lucruri public, dar există şi acolo anumite reţineri, dar eu atât pot să spun, că suntem interesaţi de o reformă a sistemului sanitar, dar acest lucru trebuie făcut cu foarte mare atenţie şi responsabilitate şi trebuie să fie în folosul fiecărui cetăţean, al fiecărui contribuabil, ci nu în interesul băieţilor deştepţi şi pentru profitul companiilor private", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR.
Potrivit lui Kelemen, decizia privind reforma în sistemul de sănătate trebuie asumată de către toţi cei aflaţi la guvernare: PDL, UDMR, UNPR, grupul minorităţilor.
"Acum o lună de zile, ministrul sănătăţii a primit un pachet, un proiect de lege de la Administraţia Prezidenţială în legătură cu care a avut nişte observaţii. Un grup de lucru, la Ministerul Sănătăţii a analizat şi a încercat să clarifice anumite chestiuni. Eu sunt convins că acest lucru se va întâmpla în câteva zile, în două-trei săptămâni maximum, până la sfârşitul anului, şi va începe o dezbatere publică intensă pe acest proiect şi aşa trebuie să fie. Dacă noi ne-am asumat răspunderea şi responsabilitatea de a conduce Ministerul Sănătăţii, atunci considerăm că şi punctul nostru de vedere trebuie să fie luat în vedere şi abordarea noastră trebuie să conteze. Până la urmă, responsabilitatea este în acest moment la noi şi orice reformă poate să aibă multe feţe şi multe probleme pot apărea pe parcurs. Reforma înseamnă ceea ce gândeşte ministrul sănătăţii, ceea ce gândeşte preşedintele, ceea ce gândesc oamenii din Administraţia Prezidenţială, dar aceste gândiri trebuie cumva armonizate ca să iasă ceva bine. Noi vrem ca această reformă să fie în interesul fiecărui cetăţean, fiecărui contribuabil şi nu în interesul băieţilor deştepţi din asigurările de sănătate, din domeniul sanitar", a spus Kelemen.
El a precizat că Ministerul Sănătăţii a făcut o analiză asupra respectivului proiect, discutând şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială.
"În primul rând, este o decizie majoră şi foarte importantă, dacă din bani publici, adunaţi de la fiecare cetăţean facem profit privat, la firmele de asigurări de sănătate private, dacă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate rămâne doar un intermediar care transferă banii către instituţiile private de asigurări de sănătate, care logic, vor urmări profitul", a subliniat Kelemen.
El a precizat că astfel de sisteme funcţionează în SUA şi în Elveţia, dar acolo costurile privind susţinerea sistemului de sănătate au crescut.
"Şi aici este o decizie politică: dacă avem posibilitatea, capacitatea şi voinţa de a completa cu sume şi mai mari bugetul de la sănătate, în fiecare an sau nu şi dacă suntem pregătiţi să dăm către instituţii private bani publici şi în ce condiţii şi statul ce mecanisme va avea de a controla şi de a ţine în frâu aceste companii private care vor urmări profitul", a adăugat preşedintele UDMR.
O altă problemă ridicată de UDMR este aceea că respectivul proiect de lege a sănătăţii menţionează faptul că nu există obligaţia caselor private de asigurări de sănătate să încheie contracte cu toate spitalele.
"O altă problemă este cu privatizarea spitalelor, cu lăsarea firmelor private şi fundaţiilor, asociaţiilor să intre în acest domeniu. Şi aici trebuie să vedem cum va funcţiona acest lucru, fiindcă firmele funcţionează pe baza legilor în vigoare, dacă intră în faliment ce se va întâmpla cu spitalul. A fost o astfel de încercare în Ungaria şi a dat faliment, fiindcă nu a funcţionat. De aceea, există o reţinere şi în acest domeniu. Cum există o reţinere şi în ceea ce priveşte serviciile de urgenţă. România este o ţară unde serviciile de urgenţă funcţionează foarte bine şi dacă introducem şi competiţie privată, iarăşi ne vom trezi cu distorsiuni şi trebuie clarificat acest lucru. Slovacia a încercat acesta lucru şi acum nu ştie cum să scape de această problemă", a mai spus Kelemen.
El a subliniat, însă, că există şi lucruri foarte bune în acest proiect, printre care eficientizarea cheltuielilor în zona medicilor de familie, precum şi pachetul minimal privind serviciile de sănătate.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că politicienii din UDMR trebuie să înţeleagă că trebuie să servească România, nu să blocheze nevoia de reformă a statului.
"La fel cum s-a făcut o lege a educaţiei, o lege modernă, la fel avem nevoie de o nouă lege a sănătăţii. Sigur, înţeleg şi opoziţia unora, ea este tot rezultatul concluziilor unui raport al unei comisii prezidenţiale. Ce trebuie înţeles însă este că acest sistem s-a dovedit extrem de vulnerabil din punctul de vedere al controlării costurilor. Ori un sistem în care cetăţenii dau bani, unde banii nu pot fi controlaţi, este sortit să genereze prestaţii de proastă calitate. Voi insista asupra acestui lucru, sigur că problema pare a fi tot la UDMR. Tot acolo unde s-a blocat şi procesul de reorganizare a administraţiei locale. Voi face un apel la polticienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează nevoia de reformă a statului român", a spus Băsescu, la Radio România Actualităţi. AGERPRES/(A-Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Proiectul noii legi a sănătăţii va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în câteva zile Ministrul sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pentru dezbatere publică pe pagina de web a ministerului în câteva zile.
Eugen Nicolăescu: 15 mai - finalizarea procesului de reorganizare a direcţiilor de sănătate şi caselor judeţene (interviu) Reorganizarea şi restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene va fi făcută până la data de 15 mai, urmând să plece efectiv în şomaj cel mult 4, 5 - 6% din angajaţi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Tomac (PMP): Depunem în Parlament un proiect privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate Partidul Mişcarea Populară (PMP) va depune în Parlament un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, proiect pe care l-a elaborat în urmă cu doi ani Comisia prezidenţială pentru sănătate, a anunţat miercuri deputatul Eugen Tomac, preşedintele acestei formaţiuni...