Cele mai citite
 


Telocitele sunt recunoscute în 40 de ţări
joi, 22 decembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Neurologie
 

Telocitele, descoperire a echipei de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'' condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu continuă să revoluţioneze lumea medicală mondială se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

În laboratoarele din Guangzhou (China), acolo unde a fost şi echipa de cercetători români, se lucrează intens pentru ca în cursul anului 2012 să fie realizat primul transplant pe şoareci.


Cele 20 de zile petrecute în China de echipa de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'', formată din dr. Cătălin G. Manole, dr. Mihaela Gherghiceanu, dr. Valeriu Cişmaşiu şi dr. Laura Suciu şi condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu, au însemnat paşi importanţi în studiul Telocitelor.
''Vizita în China a prezentat un succes real. Rezultatele obţinute la Bucureşti în ceea ce priveşte implicarea Telocitelor în neo-angiogeneză (n.r. - formarea de vase sanguine noi, "cheia" regenerării tusulare) au produs un real interes, fiind confirmate independent de grupurile de cercetători chinezi. S-au identificat puncte de interes ştiinţific comun, iar acest lucru poate reprezenta piatra de temelie a unei fructuoase colaborări viitoare. În opinia mea, este numai o chestiune de timp până la identificarea exactă a rolului Telocitelor. Conlucrarea cu partenerii chinezi aduce rezultate încurajatoare acestei ample cercetări asupra tandemului celule stem - telocite", a declarat acad. Laurenţiu M. Popescu.


În prima parte a vizitei la Beijing, grupul de la Bucureşti a participat la mai multe întâlniri în cadrul Tissue Engineering Research Center, al cărui director este profesorul Changyong Wang, unde au fost susţinute mai multe prezentări despre Telocite. Scopul a fost găsirea de puncte comune pentru pornirea unor viitoare colaborări, alături de cercetările comune deja începute referitor la ingineria tisulară cardiacă.


Zilele ce au urmat au fost dedicate lucrului pe echipe pentru armonizarea protocoalelor de lucru pentru studiul Telocitelor pe mai mute planuri: model experimental, microscopie electronică, imunohistochimie, microARN. S-au desfăşurat activităţi comune experimentale şi de cercetare între specialiştii chinezi şi romani.


De asemenea, cei patru medici din echipă au susţinut prezentări la Key Laboratory for Cardiac Regenerative Medicine, FuWai Hospital. Realizările grupului de la Bucureşti în ceea ce priveşte Telocitele au stârnit interesul şi multiple întrebări din partea auditoriului (chirurgi de chirurgie cardiacă, cardiologi, geneticieni, cercetători).


Cu acest departament există deja o colaborare care va continua şi care are ca subiect studiul Telocitelor cardiace în diverse afecţiuni ale inimii.
La Beijing, acad. Laurenţiu M. Popescu a participat la a V-a conferinţă pe controverse în neurologie - Controversies in Neurology (CONy) în cadrul întâlnirii ştiinţifice s-au prezentat rezultatele la Institutul ''Victor Babeş'' pentru regenerarea nervoasă.


Cu prilejul vizitei în China a avut loc o întâlnire oficială între preşedintele Facultăţii de Medicină din Wenzhou, professor Xiao-Ming Chen şi acad. Laurenţiu M. Popescu, în scopul creionării viitoarei colaborări.
În ultima parte a vizitei la Guangzhou, acad. Laurenţiu M. Popescu şi dr. Cătălin G. Manole au fost invitaţi să viziteze Key Laboratory for Regenerative Medicine (Ji Nan University).


Aici a fost pornit, în urmă cu mai bine de un an, un studiu independent asupra Telocitelor cardiace. Acest laborator, condus de prof. Cai Dongqing a publicat pentru prima oară date ce arată numărul şi densitatea Telocitelor în inimă. S-au căutat soluţii de colaborare ulterioară în ceea ce priveşte studiul Telocitelor cardiace din punct de vedere morfologic şi funcţional, precum şi implicările lor în diverse procese patologice cardiace.
La Universitatea JiNan, un întreg etaj al Institutului de Medicină Regenerativă (24 de cercetători) se ocupă de cercetări asupra Telocitelor.În prezent, telocitele sunt recunoscute în cel puţin 40 de laboratoare de pe cele cinci continente.


Recunoaşterea descoperirii de talie mondială care ar putea salva milioane de vieţi este realizată şi în mediul academic. Acad. Laurenţiu M. Popescu a primit, de curând, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Debrecen (Ungaria), o premieră pentru cercetarea românească şi este invitat la Academia Internaţională de Ştiinţe Cardiovasculare Canada pentru a i se înmâna medalia de merit a anului 2012 pentru ''Distinse realizări în domeniul ştiinţei cardiovasculare''.


Printre argumentele acordării acestei distincţii, una dintre cele mai importante la nivel mondial pentru lumea medicală, se numără realizările în plan ştiinţific printre care şi descoperirea Telocitelor.


Această importantă distincţie a mai fost acordată unor personalităţi marcante ale lumii medicale mondiale, printre care şi patru laureaţi ai Premiului Nobel (Robert Furchogott, Edwin Krebs, Sir John Vane şi Louis Ignarro).


Acestora li se adaugă, printre alţii, cel mai important chirurg cardiac al tuturor timpurilor, Michael DeBakey din Huston Texas, Richard Bing - cel care a clarificat prin cateterism cardiac metabolismul inimii, Eugene Braunwald - editorul celui mai important tratat internaţional de cardiologie, Sir Magdi Yacoub - şeful cardiologiei de la Imperial College, Londra, Eric Olson - cel mai important specialist în dezvoltarea studiului inimii sau cercetătorul britanic, de faimă mondială Sir S.Moncada.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de Radu
Felicitari !!! Si la mai mare (poate un Nobel???)

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acad. Laurenţiu M. Popescu a conferenţiat la Lugano şi Milano despre raportul dintre telocite şi celule stem Academicianul Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor, a ţinut la Lugano (Elveţia) o prelegere despre raportul dintre telocite şi celulele stem la cea de-a IV-a Conferinţă de Celule Stem, cu această ocazie fiind prezentate şi acceptate unele date care "zdruncină" dogma celulelor stem, ca singurul...
Telocitele, descoperire medicală a cercetătorilor români, recunoscută şi în SUA Descoperirea medicală la nivel mondial - telocitele, realizare a echipei de cercetători români de la Institutul Naţional de Patologie ''Victor Babeş'', condusă de academicianul Laurenţiu Mircea Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România (ASM), a fost recunoscută şi în Statele Unite...
Telocitele, recunoscute în mai mult de 50 de laboratoare de pe cele cinci continente Stadiul noilor cercetări în domeniul telocitelor a fost prezentat de acad. prof. Laurenţiu M.Popescu în cadrul conferinţei "Telocitele şi medicina regenerativă", susţinută cu prilejul Zilei Internaţionale a Proprietăţii Intelectuale.
Laurenţiu Popescu (INCD Victor Babeş): Telocitele au rol în regenerarea ficatului şi vindecarea muşchiului cardiac Telocitele pot avea rol în regenerarea ficatului, pot participa la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge, capilare, a declarat marţi într-o conferinţă de presă cel care a descoperit acest tip de celule, academicianul Laurenţiu M. Popescu, director general al INCD "Victor...
Cercetare românească, recunoscută pe plan internaţional Meritele echipei de cercetători români conduse de academicianul Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, sunt recunoscute tot mai des, în ultima perioadă, pe plan internaţional.
Colaborare medicală româno-chineză în domeniul cercetării telocitelor Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar...