Cele mai citite
 


Uniunea Europeană impune controale stricte asupra exporturilor de medicamente folosite în injecţiile letale
joi, 22 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a adoptat reguli mai stricte asupra exportului de medicamente folosite în injecţiile letale, relatează miercuri BBC News.
Firmele din UE care vor să exporte astfel de medicamente, precum sedativul tiopental de sodiu, vor trebui de acum înainte să se asigure că acestea nu sunt folosite pentru execuţii.

Decizia ar putea încetini rata de execuţii din SUA, unde medicamentul poate fi folosit prin lege în injecţiile letale, dar unde stocurile sunt reduse.

Organizaţiile europene de apărare a drepturilor omului au salutat restricţiile, considerându-le 'un pas pozitiv'.

Comisia Europeană a precizat că vrea să se asigure că niciun medicament exportat din UE nu este folosit 'în pedeapsa capitală, tortură sau alte tratamente sau pedeapse crude, inumane sau degradante'.

Pedeapsa cu moartea este interzisă în toate din cele 27 de state membre ale UE, iar Bruxellesul cere interzicerea sa în întreaga lume.

Tiopentalul de sodiu este cerut legal pentru a fi folosit în injecţiile letale în cele 34 de state americane care practică în continuare pedeapsa capitală. Acesta este cel mai important dintr-un număr de trei medicamente folosite pentru execuţii. Cu ajutorul tiopentalului de sodiu, persoana condamnată devine inconştientă înainte de administrarea medicamentelor letale.

Sigurul producător american al acestui medicament, Hospira, a oprit în acest an producţia.

Tiopentalul de sodiu este în continuare produs în Marea Britanie, Italia, Germania, Austria şi Danemarca, însă în aprilie guvernul britanic a impus o intericţie a exporturilor după ce a fost dat în judecată de grupul de apărare a drepturilor omului Reprieve.

Producătorul indian Kayem Pharmaceuticals a anunţat de asemenea că nu va mai vinde medicamentul închisorilor din SUA.

Deficitul de astfel de medicamente în SUA a condus deja la o scăderea marcantă a numărului execuţiilor.

Unele state americane şi-au făcut rezerve de tiopental de sodiu, în timp ce altele au trecut la un alt medicament, pentobarbital, însă şi acesta este acoperit de interdicţia UE.

Producătorul danez de pentobarbital, Lundbeck, a ridicat obiecţii împotriva 'întrebuinţării greşite neplăcute' a produsului său, creat pentru tratamentul împotriva epilepsiei, şi a introdus verificări pentru a se asigura că nu este transportat către închisorile din SUA.

Directorul executiv al Reprieve, Clare Algar, a precizat că decizia Comisiei este un 'prim pas important şi pozitiv'. "Orice companie farmaceutică ce doreşte să-şi păstreze reputaţia etică trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că medicamentele sale nu sunt folosite pentru a omorî deţinuţi", a precizat Clare Algar într-un comunicat.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisia Europeană și SUA își dau mâna și convin asupra fluxului transatlantic de date și a implementării Scutulului UE-SUA privind protecția vieții private (Privacy Shield) La începutul acestui an la Strasbourg, Uniunea Europeană împreună cu Statele Unite ale Americii (”SUA”) au stabilit un nou cadru pentru fluxurile transatlantice de date denumit -”Privacy Shield”. Implementarea scutului privind protecția vieții private vine la scurt timp după ce în octombrie 2015 Curtea...
(Corespondenţă)Compatibilitatea cu legea UE a modificărilor privind accesul la beneficii va fi evaluată de CE numai după ce Londra îşi clarifică intenţiile Bruxelles, 25 nov - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană va evalua compatibilitatea cu legea UE a oricăror măsuri noi propuse de guvernul Marii Britanii privind accesul cetăţenilor UE la beneficii sociale atunci când acestea vor fi finalizate şi nu înainte, a declarat...
UE va autoriza miercuri Spania să limiteze intrarea românilor pe piaţa muncii (surse comunitare) Spania ar putea restricţiona din nou intrarea românilor care vin să lucreze. Potrivit unor surse comunitare, Comisia Europeană va autoriza miercuri Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, neîngrădiţi acum după eliminarea lor în 2009. Madridul avea nevoie de avizul comunitar...
Marile companii din UE sporesc investiţiile în inovare, dar sunt în urma concurenţilor la nivel mondial Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică în 2010, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009, dar sunt totuşi în urma principalilor concurenţi din SUA şi unele ţări asiatice, relevă tabloul de bord pentru 2011 al...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
CE solicită interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a mefedronei, drog similar cu ecstasy Bruxelles, 20 oct /Agerpres/ - Comisia Europeană a solicitat miercuri interzicerea mefedronei, drog periculos similar cu ecstasy, care este încă legal în 12 ţări UE. Executivul comunitar le-a cerut statelor membre să oprească răspândirea liberă a acestui drog pe teritoriul UE, prin impunerea unor măsuri...