Cele mai citite
 


Suplimente utile în perioadele stresante
joi, 22 decembrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Leacuri din batrani, Stresul, Stiri, Nutritie, Diabetul, Somnul, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

 

Sănătatea, se caracterizează printr-o bunăstare fizică, mintală şi socială care nu constă doar în absenţa bolii sau a infirmităţii.

 

 

Alimentaţia omului reprezintă unul dintre stâlpii fundamentali a construcţiei sale. Sănătatea şi echilibrul fiecăruia, se află în corelaţie directă cu hrana.
Deprinderea unei alimentaţii adecvate, aduce, împreună cu alte elemente corecte de comportament, o viaţă sănătoasă. În ceea ce priveşte actul hrănirii, nu este important doar ce mâncăm, ci şi cât, când şi cum ne alimentăm.
 
Alimentul reprezintă un produs mai mult sau mai puţin natural capabil să îi asigure omului energia ecesară desfăşurării activităţilor biologice, intelectuale şi fizice, dar şi nutrienţii necesari construcţiilor şi modificărilor celulare. Calitatea unui aliment rezidă atât din sursa din care provine, cât şi din modul  de prelucrare industrială sau casnică al acestuia. Alimentele care se găsesc pe piaţă, sunt naturale, seminaturale sau chiar semisintetice.
Organismul omului se menţine cu atât mai sănătos cu cât alimentaţia este mai echilibrată. O alimentaţie diversificată, individualizată (după modul de viaţă, sex, efort, starea de sănătate), corect compusă din punct de vedere caloric şi care respectă raportul optim dintre substanţele principale (glucide, proteine, lipide, fibre vegetale), poate fi considerată a fi alimentaţie echilibrată.
 
Pentru omul care vrea să trăiască sănătos, este la fel de importantă atât cantitatea de nutrienţi din sursele de hrană, cât şi raportul dintre principalele substanţe active din punct de vedere biologic.
În urma unei alimentaţii necorespunzătoare, mai repede sau mai târziu, apar o serie de tulburări care perturbă sănătatea omului. Fenomenele care însoţesc dezechilibrele alimentare sunt cauzate de lipsa unei alimentaţii diversificate şi echilibrate sau de către un comportament alimentar dăunător.
Dieta este o metodă de alimentaţie, profilaxie şi de tratament, care se bazează pe alcătuirea unor meniuri care respectă atât regulile generale ale unei alimentaţii sănătoase cât şi particularităţile adresate scopului urmărit.
 
Una dintre soluţiile  pentru a dobândi echilibrul fizic, pe care ni-l dorim cu toţii, sunt suplimentele alimentare naturale, care, consumate in mod corespunzator, pot asigura necesarul de nutrienţi de care are nevoie corpul nostru pentu a avea un sistem imunitar puternic.
 
Sistemul imunitar înseamnă totalitatea anticorpilor existenţi în organismul viu. Fiecare dintre anticorpi au diferite atribuţii pentru protejarea organismului de bacterii, viruşi, ciuperci şi alte subsţante dăunatoare. Controlul asupra organisumui îl au două grupuri principale de celule: celulele de deservire şi celulele supresoare.
Pentru a activa anticorpii trebuie ca în organism să existe o cantitate suficientă de calciu şi de magneziu.. De aceea, este recomandabil să se consume- in mod frecvent - branză de vaci sau urdă cu verdeţuri şi să se bea, dimineaţa, un suc de portocale mixat cu fructe de pădure. Mişcarea zilnică susţine imunitatea (minim 30 de minute pe zi)
 
Semnele unei  deficienţe de vitamine şi minerale includ oboseala, moleşeala, crampele, nervozitatea şi insomnia.
 
Stresul reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forţă, solicitare, tensiune.
Oamenii care sunt supuşi stresului continuu perioade lungi de timp devin copleşiti de tensiune, furie, frică şi frustrări, ceea ce conduce la instalarea cronică a unei puternice stări anxioase. Ca urmare, secreţia de adrenalină va creşte iar tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă şi respiratorie vor avea valori mărite. O frecvenţă respiratorie mare va duce la hiperoxigenarea sangelui, cu instalarea sindromului de hiperventilaţie. Acesta poate fi începutul atacurilor de panică.Glicemia şi nivelul acizilor graşi în sînge cresc în stres, aceasta combinaţie favorizând accelerarea procesului de ateroscleroză, cu dezvoltarea bolilor coronariene. Funcţiile sistemului imun sunt mai puţin eficiente, de aceea organismul nu va mai putea lupta eficient cu factorii patogeni şi celulele canceroase. Pe plan mental se observa o reducere a capacităţii de memorare şi a capacităţii de concentrare. Apar tulburări de somn şi depresie, precum şi alte tulburări de dispoziţie
 
Există două categorii de minerale - macro şi micro. Pentru un echilibru bun  sunt necesare cantităţi mari de macro minerale şi mai mici de microminerale.
Calciu (macro mineral) - Întăreşte oasele şi muşchii.
Crom (micro mineral) - Inhibă pofta de dulciuri.
Fier (macro mineral) - Previne anemiile.
Magneziu (macro mineral) - Reduce crampele de menstruaţie.
Seleniu (micro mineral) - Regleaza sistemul imunitar şi activitatea tiroidei.
Siliciu (micro mineral) - Întreţine părul, unghiile şi pielea.
Zinc (macro mineral) - Reglează sistemul imunitar.
 
Vitaminele sunt şi ele de 2 feluri:  vitamine solubile în apă se pot lua fără mâncare, iar cele solubile în grăsime se administrează numai cu hrana.
Complexul de vitamine B (solubile în apă) - Îmbunătăţeste activitatea sistemului nervos şi pe cea a metabolismului.
Vitamina B6 (solubilă în apă) - Reglează activitatea hormonală şi a sistemului nervos.
Acid folic (solubilă în apă) - Ajută la dezvoltarea normală a fătului pe timpul unei sarcini.
Vitamina C (solubilă în apă) - Întăreşte sistemul imunitar.
Vitamina D (solubilă în apă) - Necesară pentru sistemul musculo-scheletal
Unul dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare naturale este Spirulina platensis, numită şi super alimentul zilelor noastre. Alga Spirulina are cea mai mare concentraţie de proteine (60%) dintre toate alimentele cunoscute, fie vegetale sau animale. Proteinele din Spirulina sunt însă mai sănătoase decât cele din carne pentru că această algă nu conţine colesterol. Spirulina conţine mult fier, antioxidanţi şi vitamine ca vitamina A şi B12. Consumul de spirulină este recomandat pentru a imbunătăţi starea de bine a organismului, pentru mai multă vitalitate, în perioade stresante, pentru a ajuta sistemul imunitar sau în timpul postului.
 
Un  alt supliment alimentar este alga verde Chlorella. Aceasta conţine aproape toate substanţele necesare unei alimentaţii sănătoase, conţinând toţi aminoacizii esenţiali, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, un număr mare de vitamine şi minerale. Chlorella este planta cu conţinutul cel mai mare de clorofila şi un continut de proteine mult superior conţinutului de proteine din carne sau soia. Chlorella se poate folosi pentru detoxifierea organismului şi ca  antibiotic natural eficient împotriva bacteriilor dăunatoare ce se gasesc la nivelul intestinul gros.
 
Moringa Oleifera este un copac care provine iniţial din India, unde creşte la poalele munţilor Himalaya. Moringa este folosită în medicină ca sursa de hrană şi energie (vindecă peste 300 de boli). Moringa are de asemenea şi acţiune antibacteriană.
 
Aloe Vera este o plantă asemănătoare cu cactusul şi este numită şi planta "primului ajutor" datorită efectelor multiple pe care le are asupra organismului.Elementul cel mai important, gelul de aloe vera, se găseşte în frunzele de Aloe Vera şi ajută la detoxificarea organismului, normalizarea tractului digestiv şi întărirea sistemul imunitar. Folosită extern, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator şi poate chiar stimula regenerarea celulară.
 
Se recomandă o alimentaţie bogată în fibre, proteine si vitamine. Trebuie consumat  în mod regulat, legume proaspete, fasole, seminţe, peşte. Produsele din soia sunt indicate, de asemenea, pentru conţinutul de fitoestrogeni.
 
 
Dr. Mihai Bogdan Mircea
Medic primar diabet şi boli de nutriţie
Medcenter Iaşi

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
de Adriana
Buna! sunt subiecte foarte interesante si chiar foarte importante! multumim celor ce se ocupa cu asta!

de Alexandra
Eu am probleme cu stomacul, am arsuri, dar am inceput sa folosesc gelul cu aloe vera de la GNC si ma simt foarte bine. Folosesc de multi ani aloe vera si aveam mereu o planta de aloe in casa, pt tot felul de julituri, mici arsuri si alte asemenea. Dar de cand mi-am luat pisica, a trebuit sa renunt (si) la planta (pt animale e otravitoare), asa ca folosesc acelasi gel si pt astfel de situatii.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Fructe de vară pentru imunitate O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii şi viruşi de sezon.
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Nucile Nucile, o colecţie de minerale şi vitamine, au fost considerate încă din antichitate alimentele creierului din pricina formei pe care o au, iar cercetările moderne au dovedit că aceste fructe conţin nutrienţi esenţiali pentru sănătatea sistemului nervos, dar şi pentru buna funcţionare a întregului organism...
Top 5 sucuri pentru detoxifiere O cura de detoxifiere nu inseamna infometare si nici o alimentatie dusa la extreme, insa este intotdeauna eficienta pentru corp, cat timp nu-ti privezi organismul de nutrienti esentiali. Sucurile de fructe si legume pot fi o modalitate foarte buna de a initia procesul de slabire sau a da un restart...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...