Cele mai citite
 


ANSVSA: România nu a fost notificată despre contaminarea cu CDC Triffid
luni, 14 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 sept /Agerpres/ - România nu a fost notificată oficial până în prezent prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Uniunii Europene, asupra prezenţei în România a unui organism modificat genetic (OMG) neautorizat în in sau în produse ce conţin in, a precizat, la solicitarea Agerpres, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

'În momentul în care se dovedeşte existenţa unui OMG neautorizat pe piaţă, România, la fel ca şi celelalte State Membre, aplică măsurile prevăzute de legislaţia Uniunii Europene, conform căreia niciun OMG nu poate fi pus pe piaţă decât dacă beneficiază de o autorizaţie şi urmează procedura comunitară de autorizare', au subliniat reprezentanţii ANSVSA.
Săptămâna trecută, sistemul rapid de alertă al Comisiei Europene pentru alimente şi furaje (RASFF) a raportat că, pe piaţa europeană, au fost descoperite produse de brutărie şi cereale contaminate cu CDC Triffid, o varietate de in modificată genetic (OMG), neautorizată în UE, a spus preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green, Gabriel Păun.
Inul modificat genetic CDC Triffid a fost descoperit în produse de brutărie şi în cereale. Până în prezent, există confirmarea că, în Germania, 39 la sută din probele testate sunt contaminate cu in modificat genetic.
'Fără să ştie, europenii au devenit peste noapte cobai pentru inul modificat genetic. Chiar dacă inul obişnuit nu este un produs de bază în alimentaţie, acesta este adesea folosit în produse de brutărie, cereale şi uleiuri. Este foarte posibil să avem de a face cu o problemă europeană majoră de contaminare cu OMG şi Guvernul României trebuie să dispună imediat analize pe produsele suspecte şi retragerea acestora de pe rafturi.', a spus preşedintele Agent Green.
El a mai arătat că, în anii trecuţi, au existat cazuri de contaminare a alimentelor cu OMG, pe piaţa românească. 'Rezultatele confirmate de laboratorul de referinţă din Viena au fost publicate de ecologişti, dar ANSVSA a ţinut până acum secrete rezultatele contra-expertizei şi ale analizelor pe alte produse testate', a declarat, în exclusivitate pentru Agerpres, preşedintele Agent Green.
Începând cu anii '90, organismele modificate genetic (OMG) au fost folosite în agricultură pentru recolte mai mari. În Uniunea Europeană, singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare este porumbul MON810, dar cu toate acestea, la nivel naţional - în Ungaria, Franţa, Germania, Austria, Grecia, Polonia şi Luxemburg - acesta este interzis.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Polonia interzice cultivarea porumbului modificat genetic Polonia va interzice complet culturile de porumb modificat genetic Monsanto /MON810/ pe teritoriul său, a anunţat miercuri ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, citat de agenţia France Presse.
Scandal în Ucraina: Monsanto ar putea să renunţe la fabrica de boabe de porumb modificate genetic Gigantul american agrochimic Monsanto, care intenţiona să construiască în apropiere de Vinniţa /centrul Ucrainei/ o fabrică pentru producţia de boabe de porumb modificat genetic, ar putea să renunţe în cele din urmă la aceste planuri, relatează miercuri agenţia rusă de presă Novâi Reghion.
LAPAR:România ar trebui să cultive OMG-uri; nu s-a demonstrat că aceste culturi au avut efecte negative asupra sănătăţii România ar trebui să cultive organisme modificate genetic (OMG), în condiţiile în care le importă, iar acest tip de culturi se găsesc în toate produsele aflate în consum, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă...
ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.
Culturile experimentale cu OMG le pot contamina pe cele convenţionale, susţin specialiştii Cultivarea plantelor modificate genetic, chiar şi pe suprafeţe mici, ar putea duce la contaminarea, în câţiva ani a culturilor convenţionale, a avertizat, joi, profesorul Aurel Maxim, specialist în ecologie şi protejarea diversităţii, cu ocazia prezentării unui sondaj potrivit căruia românii se declară...