Cele mai citite
 


Mutaţii identice ale aceleiaşi gene, legate de mai multe forme rare de cancer (studiu)
vineri, 23 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Oncologie, Mama si copilul
 

Mutaţii identice ale unei gene care joacă un rol-cheie în menţinerea sănătăţii sunt legate de mai multe forme rare de cancer ovarian, la uter şi la testicule, potrivit unui studiu canadian publicat miercuri în Statele Unite, relatează AFP.

'Descoperirea arată că aceste mutaţii modifică modul de funcţionare al genei numite Dicer şi că ele contribuie direct la apariţia cancerelor', explică principalul autor al studiului, dr. Gregg Morin, de la Centrul Michael Smith din Canada.

'Gena Dicer poate fi comparată cu un dirijor de orchestră al funcţiilor vitale pentru dezvoltarea şi comportamentul celulelor sănătoase', explică cercetătorul în studiu, adăugând că mutaţiile descoperite nu distrug complet funcţiile genei, însă le modifică. Aşadar, afirmă acesta, 'dirijorul este mereu prezent, dar se poartă ca şi cum ar fi beat'.

Descoperirea, publicată joi în revista de specialitate 'The New England Journal of Medicine', este importantă deoarece ar putea conduce la tratamente ale formelor mai frecvente de cancer, potrivit studiului.

'Studierea tumorilor canceroase rare nu este importantă doar pentru pacienţii înşişi şi familiile acestora, ci şi pentru că oferă şanse unice de a face descoperiri-cheie în privinţa formelor celor mai frecvente de cancer', afirmă un al autor al studiului, dr. David Huntsman. 'Progrese pot fi înregistrate, de asemenea, în domeniul medicinei personalizate şi în aplicarea asupra formelor celor mai comune de cancer a ceea ce am învăţat tratându-le pe cele mai puţin frecvente', adaugă acesta.

'Descoperirea mutaţiilor genei Dicer şi a rolului lor în declanşarea formelor rare de cancer este echivalentă cu găsirea unui ac, însă nu într-un singur car cu fân, ci în mai multe', completează autorul în studiu.AGERPRES/(Letiţia Pană)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de cancerul ovarian Cercetători americani au anunţat identificarea a două gene ale căror mutaţii sunt legate de manifestarea unei forme foarte agresive de cancer ovarian, formă ce este foarte rezistentă la tratamentele convenţionale, informează AFP.
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Alterarea unei gene, implicată în dezvoltarea cancerului ovarian (studiu) Femeile purtătoare ale unei anomalii a genei BRCA1 au un risc de trei ori mai mare să dezvolte cancer ovarian decât celelalte, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Journal of the National Cancer Institute' (JNCI), citat de agenţia France Presse (AFP).
Cercetatorii de la Roche anunta rezultate pozitive in studiile clinice cu o noua terapie tintita pentru melanomul cu mutaţii BRAF pozitive, avansat Roche a anuntat recent rezultatele unui studiu clinic cu o noua molecula experimentala, cu administrare orala, destinata tratamentului formelor avansate de melanom malign. Aceasta noua molecula este conceputa pentru a inhiba selectiv forma mutanta a proteinei BRAF, care este prezenta in aproximativ jumatate...
MB: Oamenii de ştiinţă au identificat o genă ale cărei mutaţii măresc de 35 de ori riscul de îmbolnăvire de schizofrenie O serie de mutaţii suferite de gena SETD1A pot creşte exponenţial riscul de îmbolnăvire de schizofrenie, susţine o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Sanger, din Marea Britanie, într-un studiu publicat de revista Nature Neuroscience, care poate deschide noi căi pentru prevenirea şi tratarea...
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...