Cele mai citite
 


Proiectul noii legi a sănătăţii va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în câteva zile
vineri, 23 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pentru dezbatere publică pe pagina de web a ministerului în câteva zile.
Proiectul de lege conţine şi observaţiile Băncii Mondiale, ale FMI şi OMS şi este agreat de Preşedinţie, a precizat Ritli Ladislau.
Ministrul sănătăţii a spus că UDMR nu blochează această lege, ci a manifestat o prudenţă după discuţiile controversate. "Nu este o stopare din partea UDMR, ci o prudenţă justificată de importanţa acestei legi", a precizat Ritli Ladislau.
Ministrul sănătăţii a motivat necesitatea schimbării legislaţiei întrucât nici populaţia şi nici profesioniştii nu sunt mulţumiţi de cum funcţionează sistemul de sănătate în prezent.
Conform actului normativ, se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate, a precizat ministrul.
Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul caselor judeţene de sănătate.
"Practic, o schimbare esenţială în sistem va fi legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare reprezentate de casele de sănătate private, care va aduce elemente de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor şi care va stimula inclusiv creşterea serviciilor medicale pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi", a precizat ministrul sănătăţii.
În legătură cu asigurările private de sănătate, acestea se vor putea face de către cei care doresc, după anumite criterii de vârstă, sau risc de sănătate. Casele de asigurare private vor fi obligate să-i asigure voluntar pe toţi cei care doresc.
De exemplu, dacă cineva doreşte un computer tomograf şi nu are indicaţie din partea medicului pentru a fi făcut, îl poate face în privat contra cost, sau dacă are indicaţie pentru un computer tomograf însă există mai multe cereri şi trebuie să aştepte o perioadă mai lungă, prin asigurările suplimentare poate să-şi facă acest computer tomograf mult mai repede, a explicat responsabilul sanitar.
Ministrul sănătăţii a făcut referire şi la faptul că angajatorii îşi pot face pentru angajaţi asigurări facultative în sumă de până la 300 de euro, care este deductibilă din impozit, pe angajat necostându-l nimic în plus.
La rândul său, dr. Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a menţionat că cetăţenii îşi pot alege asiguratorul, iar asiguratorii privaţi sunt interesaţi să-şi atragă asiguraţi prin calitatea serviciilor oferite. Acesta a făcut referire şi la faptul că asiguratorii privaţi vor fi interesaţi să nu aibă între persoanele asigurate pacienţi bolnavi şi astfel vor dezvolta prevenţia.
Duţă a accentuat că aceste companii de asigurări private de fonduri publice nu au voie să refuze pacienţii sau să nu le asigure asistenţă medicală.
Potrivit noului proiect, se asigură pacientul pentru servicii medicale, accesul la serviciile de urgenţă şi pentru serviciile epidemiologice, aşa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană.
Ministrul sănătăţii a mai făcut referire la un al doilea nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul supus dezbaterii publice, respectiv cel al segmentului care consumă peste 50 la sută din buget, şi anume sectorul spitalicesc.
"Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate medicală. De asemenea, acestea se vor putea organiza în asociaţii", a spus ministrul sănătăţii.
Potrivit noilor reglementări, noua structură ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de acţiune la toate nivelurile, de la personal până la structură şi dotare, menţinând însă proprietatea la nivelul instituţiilor publice.
Potrivit noului proiect de lege, este posibilă inclusiv salarizarea diferenţiată şi există şi varianta ca acolo unde se doreşte să fie atraşi noi parteneri sub diferite modalităţi care astăzi nu sunt posibile", a adăugat Ritli Ladislau.
"Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii care vor avea contract cu primăria vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală", a menţionat ministrul sănătăţii.
Noul proiect legislativ mai prevede modificări în ceea ce priveşte utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar şi a calităţii serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii.
În acest sens, se propune crearea unei agenţii de informaţii şi calitate în sănătate - ANCIS, ca o structură în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Ministrul sănătăţii a mai precizat că asigurarea obligatorie va fi păstrată sub forma unei asigurări sociale. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
Vasile Cepoi:Proiectul noii legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, după dezbaterea publică Proiectul noii Legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, după ce va sta în dezbatere publică două luni, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care a participat la Conferinţa Asiguratorilor din România.