Cele mai citite
 


Zeci de centre de terapie a autiştilor vor fi deschise în ţară din februarie 2012
vineri, 23 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 40 de noi centre de consiliere şi terapie a persoanelor cu autism vor funcţiona în România începând cu februarie 2012, anunţă un comunicat al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
În parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului, Fundaţia Romanian Angel Appeal a început dotarea şi amenajarea celor 40 de centre.
În judeţe vor fi active 35 de centre în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În Bucureşti vor funcţiona cinci centre de terapie, respectiv în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1, dar şi în cadrul direcţiilor similare din sectoarele 4, 5 şi 6.
Serviciile oferite vor fi gratuite, iar copiii diagnosticaţi cu autism vor beneficia de terapie de recuperare gratuită şi aparţinătorii acestora vor primi consiliere.
Centrele vor fi deservite de psihologi cu experienţă în lucrul cu persoanele cu tulburare de spectru autist (TSA) şi instruiţi în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul cursurilor organizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.
Înfiinţarea centrelor de terapie şi consiliere face parte din activităţile proiectului strategic intitulat "Şi ei trebuie să aibă o şansă!", program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.
Pe lângă înfiinţarea acestor centre, în cadrul proiectului au fost formaţi deja 480 de profesionişti în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu autism în cadrul a cinci sesiuni de cursuri gratuite organizate în acest an. Încă cel puţin 100 de specialişti vor mai beneficia de formare gratuită în sesiunea de curs din ianuarie 2012.
1.200 de medici de familie, pediatri şi psihiatri vor fi formaţi şi certificaţi la distanţă (e-learning) în diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist şi furnizarea asistenţei medicale de specialitate. Până în prezent, la trei luni de la activarea programului de formare pe www.tsa.medability.ro, 370 de medici au absolvit deja aceste cursuri şi sunt certificaţi de Colegiul Medicilor din România.
De asemenea, a fost încheiat procesul consultativ pentru elaborarea Strategiei Naţionale de integrare socială şi profesională a persoanelor cu autism, la care au luat parte reprezentanţi ai ministerelor şi ai sectorului ONG. Documentul final va fi făcut public în ianuarie 2012.
Totodată, se află în plină desfăşurare o campanie naţională de sensibilizare a opiniei publice cu privire la importanţa integrării sociale şi profesionale a persoanelor afectate de TSA. Campania a demarat în această toamnă în şcoli şi va continua până în septembrie 2012, cu adresare către publicul larg, care va fi informat asupra autismului, principalelor simptome ale acestei afecţiuni şi asupra faptului că diagnosticarea precoce şi terapia începută timpuriu cresc şansele de recuperare a copiilor cu autism.
Începând din aprilie 2012 va fi desfăşurată o campanie de informare a aparţinătorilor persoanelor cu TSA, cu privire la înfiinţarea centrelor de consiliere şi asistenţă.
Proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!" a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de 3 ani şi urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi ulterior de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor afectaţi de autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.
Proiectul este desfăşurat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 "Investeşte în oameni!". AGERPRES/(AS - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu autism Proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!" îşi propune creştere a şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA), prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi...
Terapie gratuită pentru copii autişti, într-un centru inaugurat în sectorul 3 Peste 20 de copii autişti din sectorul 3 vor beneficia zilnic de servicii de terapie iar părinţii copiilor suspecţi de tulburare de spectru autist vor primi consiliere într-un centru inaugurat miercuri.
Covasna: Serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism Un serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism se va înfiinţa în judeţul Covasna, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Suceava: Asistenţă medicală şi consiliere gratuite pentru copiii cu autism şi părinţii acestora Un număr de 17 copii cu autism beneficiază de asistenţă medicală, iar părinţii de consiliere de specialitate, gratuite, graţie proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', derulat în ţară de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor...