Cele mai citite
 


Covasna: Obiecte medicale vechi, donate muzeului din Dobârlău
marţi, 27 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va dona muzeului particular ''Maria'' din Dobârlău mai multe obiecte medicale vechi.
Directorul Spitalului, Nagy Andras Robert, a declarat pentru AGERPRES că este vorba despre o serie de obiecte scoase din uz, care au fost propuse spre casare.
Muzeul din Dobârlău a fost înfiinţat de Viorel Luca, un pensionar din localitate, care intenţionează să amenajeze un colţ dedicat medicinii cu piesele pe care le va primi de la Spitalul Judeţean.
Colecţia sa numără peste 8.000 de obiecte, unele cu o vechime de peste 200 de ani - de la degetare, opinci, clopote, lămpi cu gaz, instrumente muzicale şi lăzi de zestre până la mori, căruţe şi războaie de ţesut.
''Am hotărât să fac acest muzeu ca să vadă şi cei care vor veni după noi, se vor clona ori se vor naşte în vreo eprubetă cum a fost viaţa înaintea lor. (...) Să nu se piardă istoria şi să nu creadă că a fost mereu aşa'', a declarat moş Luca.
Muzeul poartă numele mamei sale, Maria, dar şi al nepoatei, iar pentru a-l înfiinţa a fost în stare să-şi lase casa neterminată, să ia bani cu împrumut şi chiar să-şi vândă animalele din gospodărie.
Moş Luca spune că muzeul său este de nepreţuit şi că ''toată comuna Dobârlău, cu terenuri, case şi animale'' nu valorează cât obiectele sale.
''În cartea de onoare a muzeului scrie în şapte-opt limbi străine. (...) A venit un străin la mine în urmă cu câţiva ani, când aveam vreo 2.000 de obiecte şi mi-a zis că-mi dă nu ştiu câte miliarde de lei vechi să i le dau lui. I-am zis că poate să-mi dea metri cubi de bani că nu-i dau nimic'', a mai spus Viorel Luca.
Visul său este să adune cel puţin 10.000 de obiecte vechi şi să introducă muzeul în circuitul turistic. AGERPRES/(A - Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe reabilitează şi extinde reţeaua de hidranţi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe îşi va extinde şi reabilita reţeaua externă de hidranţi pentru stingerea incendiilor, documentaţia tehnico-economică pentru acest proiect fiind aprobată miercuri de Consiliul Judeţean Covasna.
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, nevoit să închidă temporar secţia ORL Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi-a suspendat temporar activitatea, deoarece cei doi medici de specialitate se află în concediu.
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă a primit peste 400.000 de lei pentru sistemul de protecţie împotriva incendiilor Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a primit din partea Consiliului Judeţean Covasna suma de 426.000 lei pentru finalizarea sistemului de protecţie contra incendiilor.
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a atras peste 90 de medici în ultimii trei ani spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a atras 91 de medici în ultimii trei ani, dintre care 25 de rezidenţi, reuşita datorându-se facilităţilor şi lobby-ului făcut de conducerea instituţiei.
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, acreditat la cel mai înalt nivel de încredere Spitalul Judeţean de Urgenţă "Fogolyan Kristoff" din Sfântu Gheorghe a fost acreditat de comisia de evaluare, îndeplinind aproape 94% dintre indicatorii reglementaţi, a anunţat, marţi, managerul instituţiei, Andras Nagy Robert. Potrivit acestuia, spitalul a fost încadrat în categoria "cel mai înalt nivel...
Covasna: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, evaluat în vederea acreditării Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Fogolyan Kristoff' din Sfântu Gheorghe a încheiat procesul de evaluare în vederea acreditării la nivelul III, respectiv ca spital 'cu grad de încredere ridicat'.