Cele mai citite
 


Cluj: Simpozion dedicat patologiei canceroase
marţi, 15 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În Clinica de Urologie cu numai 30 de paturi a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca (SMC), doi sau trei dintre pacienţi internaţi suferă de cancere uro-genitale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, şeful clinicii, prof. univ. dr. Ioan Coman.
'Este o clinică a cărui profil nu este de oncologie, totuşi, aici se operează zilnic pacienţi cu cancere, de la copii sub un an, până la vârstnici de 90 şi ceva de ani', a arătat prestigiosul medic clujean, adăugând că populaţia este avizată, graţie sprijinului de popularizare acordat de mass-media în cadul unei campanii derulate de Clinica de Urologie privind frecvenţa cancerului de prostată. În clinica de la SMC, intervenţiile chirurgicale se fac laparoscopic, aşadar prin tehnici minim invazive. Mulţi dintre pacienţi se simt în deplină sănătate, dar sunt diagnosticaţi cu cancer, în urma unor investigaţii. Evoluţia necontrolată a bolii ar duce, inevitabil, la decesul persoanei suferinde', a arătat profesorul Ioan Coman.
Reputatul specialist a arătat, în context, că 'despre cancerul renal nu s-a prea vorbit în zona noastră. Dar incidenţa acestuia este, din păcate, în creştere. O ecografie efectuată cu ocazia unui control anual poate depista o tumoare renală într-o fază incipientă. În cazuri de acest gen, se extirpă doar tumoarea, iar rinichiul rămâne funcţional. Ca şi la cancerul de prostată, sunt tehnici minim invazive, care pot aduce vindecarea pacientului, fără intervenţia chirurgicală clasică'.
'Un cancer renal în fază avansată, sau cu metastaze, care se răspândeşte pe cale venoasă, ajunge până aproape de inimă. Chirurgul este obligat să scoată rădăcinile cancerului din sistemul venos lucrând într-un risc hemoragic teribil. Menţionez, totodată, că tratamentul metastazelor este extrem de costisitor, fără să mai pun în calcul suferinţa pacientului şi drama întregii familii. Chiar se estimează că dacă un pacient cu cancer uro-genital, depistat într-o fază precoce, vindecabil, costă câteva mii de euro, într-o fază avansată, metastatică, costurile sociale sunt până la 200.000 de euro', a subliniat universitarul clujean, menţionând, totodată, că este un interes şi pentru sistemul de sănătate din România, şi aşa destul de greu încercat, de a promova aceste lecţii de educaţie medicală continuă şi de a-i face pe pacienţi să aibă curajul să apeleze la medicul lor de familie.
'Clujenii trăiesc într-un centru universitar medical de prestigiu, iar acesta este un foarte mare avantaj. Eu am avut la Clinica de Urologie o echipă entuziastă care m-a sprijinit în toate eforturile mele, iar această circumstanţă m-a încurajat în eforturile pentru dotarea performantă a clinicii în beneficiul pacienţilor. Tinerii mei colaboratori au luat multe din greutăţile mele de pe umeri şi sunt convins că şi în anii următori voi asista la iniţiative din partea lor pentru sprijinirea sănătăţii populaţiei', a afirmat profesorul Ioan Coman.
Tratarea cancerului de prostată şi patologia urologică au fost temele abordate, luni, de reputaţi specialişti în domeniu şi de medici de familie clujeni şi din judeţele vecine, cu prilejul unui simpozion organizat la Hotelul Opera Plaza, în cadrul Săptămânii Urologice Europene.
Potrivit profesorului Ioan Coman, manifestări similare au fost organizate la Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Oradea.
'A existat un vădit interes naţional la apelul lansat de Asociaţia Europeană de Urologie (EAU) privind importanţa investigaţiilor, diagnosticului şi a tratamentului în cele mai frecvente afecţiuni urologice', a punctat specialistul clujean.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul - limba engleza Ce este cancerul?
Campanie de informare şi educare privind lupta împotriva cancerului Bucureşti, 29 iun /Agerpres/ - Campania de informare şi educare "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte" va începe, în premieră în România, la 1 iulie.
Un salt uriaş pentru omenire: de la aselenizare la tratamentul pentru cancer /The Times/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - În urmă cu 40 de ani, decizia preşedintelui american John Kennedy i-a făcut pe oameni să păşească prima dată pe Lună. Alarmat de faptul că astronautul rus Iuri Gagarin se lansase pe orbită cu o lună în urmă, liderul de la Casa Albă a provocat ştiinţa americană...
Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului, aceasta însemnând că la fiecare 16 minute un român este victima acestui viciu, a declarat, marţi, într-o conferinţă, preşedintele Comisiei de pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Miron Bogdan.
Mariajul, secretul supravieţuirii în faţa cancerului? Glumeţii spun că mariajul creşte presiunea arterială, însă persoanele căsătorite au cea mai mare şansă de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii cu cancer, conform unui nou studiu, preluat de agenţia de presă ANI.
Celulele canceroase, protejate de sistemul imunitar /Journal of Clinical Investigation/ Paris, 4 aug /Agerpres/ - Sistemul nostru imunitar ar detecta celulele canceroase încă din primele zile ale formării unei tumori, însă nu pentru a le ataca, ci din contră pentru a le proteja, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.