Cele mai citite
 


Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia îşi conservă zecile de specii şi habitatul, cu circa 2 milioane de lei
vineri, 30 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia beneficiază de aproape 2 milioane de lei pentru conservarea a aproape 30 de specii şi a unui habitat, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.
"Beneficiarul proiectului este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, iar valoarea totală este de 1.944.227 de lei. Prin acest proiect se va realiza îmbunătăţirea statutului de conservare pentru 27 de specii şi un habitat de importanţă naţională şi comunitară de pe teritoriul Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia, prin elaborarea strategiilor adecvate de conservare şi a planului integrat de management", a declarat joi, pentru AGERPRES, Mircea Leschian, directorul POS Mediu Timişoara.
Finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională reprezintă 80% din valoarea eligibilă a proiectului, restul fiind finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, în valoare de 325.846 de lei.
Proiectul îşi propune, de asemenea, informarea comunităţilor şi a autorităţilor locale cu privire la importanţa protecţiei şi a îmbunătăţirii biodiversităţii şi a patrimoniului natural, precum şi creşterea şi întărirea capacităţii instituţionale a custodelui în ceea ce priveşte managementul integrat al ariilor naturale protejate.
Proiectul va fi implementat la nivelul judeţului Timiş în 19 localităţi (Banloc, Buziaş, Chevereşu Mare, Ciacova, Foeni, Ghilad, Giera, Giroc, Giulvăz, Moşniţa Nouă, Pădureni, Parţa, Peciu Nou, Racoviţa, Recaş, Remetea Mare, Sacoşu Turcesc, Şag, Topolovăţu Mare), perioada de implementare finalizându-se la finele anului 2014.
Lunca Timişului se întinde pe o suprafaţă de circa 30 de hectare şi oferă condiţii de recreare, chiar fără nicio amenajare specifică. Numeroasele plaje de pe toată lungimea zonei, care se desfăşoară între pădurile Giroc şi Lighed, arborii de pe malul apei şi rariştile de arbori de pe lunca largă de 100 - 300 de metri constituie mediul natural al locului.
Pădurea Macedonia este aflată lângă localitatea cu acelaşi nume şi este limitrofă râului Timiş. Aici, pe o întindere de 300 de hectare se găsesc variate specii de arbori, între care stejarul, fagul şi carpenul, în timp ce teiul şi salcâmul sunt în număr mai redus. Documentele care atestă începuturile aşezării Macedonia datează din anii 1330, iar prin 1887 se menţionează faptul că întreaga localitate a fost inundată, locuitorii neputând circula decât cu luntrea. AGERPRES/ (AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect privind conservarea speciilor şi habitatului în Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia (vest) beneficiază de aproape 2 milioane de lei pentru conservarea a aproape 30 de specii şi a unui habitat, printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.
Timiş: Spitalul Judeţean va relua anul viitor proiectul cu finanţare UE de 10 milioane de euro, acum pierdut Spitalul Judeţean Timişoara va relua anul viitor procedurile pentru proiectul de finanţare europeană în valoare de aproape 10 milioane de euro destinat utilării cu aparatură medicală ultraperformantă a tuturor cabinetelor de specialitate din cadrul Ambulatoriului spitalului, finanţare care acum a fost...
Timiş: Ambulatoriul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie, reabilitat complet, prin finanţare POR Municipalitatea timişoreană a finalizat, luni, proiectul de "Reabilitare, modernizare, dezvoltare şi echipare a Ambulatoriului de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara", care trebuia încheiat la 31 decembrie 2015.
Timiş: Două proiecte cu fonduri UE în valoare de 4 milioane de euro vor fi demarate de centrul OncoGen Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unicul de acest fel de la Viena spre limita estică a Europei, va lansa în această săptămână două proiecte europene în valoare totală de patru milioane de euro, potrivit prof.univ.dr.Virgil...
Timiş: Doctoranzi şi postdoctoranzi ai USAMVB, participanţi la un proiect naţional de cercetare cu fonduri europene Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) a încheiat, luni, proiectul intitulat 'Programe doctorale şi postdoctorale pentru promovarea excelenţei în cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniile prioritare - agronomic şi medical veterinar, ale societăţii bazate pe...
PNUD: Patru milioane de dolari pentru planificarea managementului biodiversităţii din România Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a mobilizat peste patru milioane de dolari pentru Guvernul României, în ultimii cinci ani, pentru o mai bună planificare a managementului biodiversităţii, în contextul schimbărilor climatice, a declarat, marţi, rezidentul reprezentativ în România al...