Cele mai citite
 


Eva Peron ar fi fost supusă unei lobotomii înainte de a muri, potrivit unui studiu
duminică, 25 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eva Peron, soţia preşedintelui argentinian Juan Peron, ar fi fost supusă unei lobotomii chiar înainte de a muri, în 1952, pentru a-i uşura durerile provocate de cancerul uterin care a ucis-o la numai 33 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista World Neurosurgery, informează AFP.
Potrivit echipei de cercetători conduse de argentinianul Daniel Nijensohn de la universitatea americană Yale, soţia preşedintelui Juan Peron avea dureri atât de mari încât medicii au efectuat această intervenţie pentru a-i reduce suferinţa.

'Eva Peron avea dureri atroce şi netratabile. Anxietatea, problemele, agresivitatea nu au făcut decât să se amplifice din cauza cancerului uterin care a dat metastaze spre sfârşitul vieţii', au afirmat cercetătorii.

'Potrivit datelor de care dispunem (...) se pare că a fost supusă unei lobotomii prefrontale în ultimele luni de viaţă în 1952. Această intervenţie chirurgicală ultrasecretă - considerată în acea vreme ca un tratament acceptabil pentru această patologie - ar fi fost efectuată la Buenos Aires', au apreciat cercetătorii în revista menţionată.

Aceste declaraţii au la bază declaraţiile lui George Udvarhelyi, un neurochirurg decedat în 2010. În 2005, el a afirmat că a făcut parte din echipa medicală a ''Evitei' şi a efectuat lobotomia.

De asemenea, cercetătorii au consultat radiografii şi înregistrări video. Aceştia au subliniat totuşi că este 'în prezent imposibil' să se afirme cu certitudine că operaţia a avut loc şi că, pe termen scurt, nu se pune problema unei exhumări.

Soţia preşedintelui Peron, numită familiar 'Evita', a fost Prima doamnă a Republicii Argentina din 1946 şi până la decesul ei. Ea este înmormântată în cimitirul La Recoleta din Buenos Aires.AGERPRES/(Violeta Gheorghe)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasectomia nu creşte riscul de cancer de prostată (studiu) Vasectomia, o intervenţie chirurgicală la care apelează bărbaţii care nu doresc să aibă copii, nu creşte riscul de a face cancer de prostată, a anunţat, marţi, American Cancer Society, potrivit Mail Online.
Depistarea cancerului de col uterin s-ar putea face printr-un test de urină (studiu) Testele de urină pentru depistarea prezenţei papilomavirusului uman (HPV), care stă la baza celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, ar putea fi o alternativă la testul Papanicolau convenţional, potrivit unui studiu publicat miercuri, de un colectiv de cercetători britanici pe pagina de internet...
Cancerul la sân ar putea fi depistat cu ajutorul unei mănuşi sensibile (studiu) O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea în viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la sân, transmite luni AFP.
Terapiile combinate reduc recurenţa cancerului de sân (studiu) O chimioterapie combinată cu o terapie focalizată, după o intervenţie chirurgicală, pot reduce riscul reapariţiei unui anumit tip de cancer la sân, susţine un studiu clinic publicat miercuri şi citat de AFP.
Chavez simţea că ultima intervenţie chirurgicală nu se va termina cu bine, spune Maduro Fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez, decedat marţi, era sigur că nu va ieşi cu bine din ultima intervenţie chirurgicală, a declarat preşedintele interimar al ţării, Nicolás Maduro, care a insistat din nou că boala care l-a ucis pe Chavez a fost 'foarte ciudată', transmite EFE.
Cluj: Psihologii au determinat printr-un studiu efectele pozitive ale hipnozei în tratamentul cancerului Un grup de cercetători în psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au realizat un studiu, în cadrul unui parteneriat cu un institut american, care demonstrează că hipnoza are efecte pozitive în tratamentul pacientelor care suferă de cancer la sân.