Cele mai citite
 


Inima
sâmbătă, 25 octombrie 2008   ::   2 Comentarii :: :: Anatomie, Afectiunile inimii
 

Inima (cordul) este un organ cavitar, muscular care functioneaza ca o pompa ce impinge in permanenta sangele in organism, alimentand celulele cu oxigen si substante nutritive. Inima face parte din aparatul cardiovascular.

Inima este singurul organ muscular care se contractă ritmic, fără intrerupere, din viaţa embrionară până la moarte. Automatismul cardiac este asigurat de un centru specializat (nodul sinusal), de la care porneşte stimulul cardiac.

Functionare
Sangele sarac in oxigen este adus din organism in atriul drept. De aici, prin valva tricuspida, trece in ventriculul drept, de unde este pompat prin artera pulmonara dreapta in plamani, pentru reoxigenare (mica circulatie). Dupa ce este alimentat cu oxigen in plamani, sangele ajunge prin venele pulmonare inapoi in inima, in auriculul stang, de unde trece, prin valva mitrala, in ventriculul stang. Din ventriculul stang este pompat prin aorta in intregul organism (marea circulatie).
Functionarea corespunzatoare a valvelor permite umplerea cu sânge a inimii în perioada de repaos (diastolă) şi propulsarea după contracţie în marea şi mica circulaţie (sistola).
Dimensiuni
      -          lungime: aproximativ 15 cm (la adulti)
-          diametru: 11 - 12 cm
-          greutate: intre 250 – 300 gr. Aproximativ 250 gr la femei si 275 gr la bãrbaţi.
-          capacitate medie: 500 – 600 ml
-          frecvenţa cardiacă normală: 70 bătăi pe minut
-          volum de sânge pompat: 100 l/minut.
-          presiunea normala: sistolică - 120 mm Hg, diastolică - 80 mm Hg.
Pozitionare
Inima este pozitionata in cutia toracica, intre plamani, in spatele sternului si se sprijina pe diafragma.
 
 
 
 
 
 
Structura
Inima este un organ in forma de para rasturnata, indreptata oblic in jos si spre stanga, invelit de un sac fibros, rezistent - pericardul (sacul pericardic). Pericardul este format din 2 straturi, pericardul fibros (la exterior) si pericardul seros (la interior).
Peretii inimii sunt formati din 3 straturi:
  • miocardul (muschiul cardiac) – reprezinta peretele muscular al inimii, fiind partea cea mai groasă a peretelui cardic. Este format din tesut muscular.
  • endocardul – tesut care captuseste incaperile inimii
  • epicardul – membrana seroasa care imbraca la exterior miocardul
Morfologic inima este impartita:
  • de un sept longitudinal care imparte inima in 2 parti: inima stanga (contine sangele arterial – bogat in oxigent – care este trimis pe cale aortica in marea circulatie) si inima dreapta (contine sangele venos - sarac in oxigen - pe care il trimite in mica circulatie).
  • de un sept transversal care imparte fiecare sector in 2 cavitati: cavitatea atriala, situata in partea superioara a inimii, cu pereti mai subtiri si cavitatea ventriculara, situata spre varful inimii, cu pereti mai grosi.   

Valvele inimii:  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

  • la nivelul septului transversal se afla orificiile de comunicare intre atrii si ventricule, fiecare prevazut cu cate o valva:
o        valva mitrala (bicuspida) cu 2 valvule  - permite sangelui bogat in oxigen sa treaca din atriulul stang in ventriculul stang.
o        valva tricuspida cu 3 valvule - permite sangelui venos sa treaca unidirectional, din atriul drept in ventriculul drept.
  • ventriculul stang prezinta un orificiu pentru artera aorta, prevazut cu o valva numita valva aortica
  • ventriculul drept  prezinta un orificiu pentru artera pulmonara, prevazut cu o valva numita valva pulmonara
Notare
Comentarii
de rotaru marius
Mama mea in varsta de58 de ani a suferit in 2006 un transplant de valve respectiv mitrala si aorta dupa operatie a facut infectie si sa desprins 2 puncte de cusatura de la una din valve acum in schimb am inteles ca a inceput sa se desprinda va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce as putea sa fac si cat de repede trebuie sa actionam asupra problemei va rog frumos sa-mi raspunda si mie cineva

de angelica
Imi place mult comentariul facut la inima , sint la postliceala sanitara ,si mil invat pentuca i pe scurt dar pe intelegerea fiecaruia.
Multa sanatate pentru cea care a scris.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aparatul cardiovascular - descriere Aparatul cardiovascular sau circulator transporta sangele in tot corpul. Funcţiile aparatului circulator sunt multiple: aprovizionarea organismului cu oxigen, substanţe nutritive, vitamine, hormoni şi eliminarea bioxidului de carbon, îndepărtarea diverselor reziduuri metabolice spre ficat (detoxificare)...
O bombă gata să explodeze! Anevrismul de aortă Tumefacţiile, dilataţiile de pe suprafaţa celei mai mari artere a organismului uman care apar fără nici un simptom, vă ameninţă viaţa la fel ca o bombă gata să explodeze. În baza noilor metode de diagnosticare şi tratament, este posibil ca această bombă să fie anihilată înainte să explodeze...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Academicianul Dinu C. Giurescu a fost operat cu succes pe cord deschis Vicepreşedintele Academiei Române, Dinu C. Giurescu, în vârstă de 87 de ani, a fost operat cu succes pe cord deschis la începutul săptămânii trecute de echipa chirurgicală condusă de conf. univ. dr. Horaţiu Moldovan, medic primar de Chirurgie Cardiovasculară, şeful secţiei de chirurgie cardiovasculară...
Aparatul respirator - descriere Aparatul respirator este compus din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare si al hemostezei (schimburile de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare)
Stomacul Stomacul – este un organ cavitar mobil, in forma de cimpoi sau litera „J”, reprezentand portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv, cu rol de depozitare si digestie a alimentelor.